Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Eerste symptomen van de zwangerschap : Hoe ben ik zeker?

Ik voel me belabberd deze morgen, mijn borsten zijn overgevoelig en bovendien ben ik met het verkeerde been uit bed gestapt. Ik reken snel even na… Wanneer was mijn laatste menstruatie? Wacht 's even ... Zou ik zwanger zijn!?

Er gaan duizenden verschillende verhalen de ronde: van "ik was een vod" tot "ik had zelfs geen ochtendmisselijkheid!". Sommige vrouwen ervaren de eerste tekenen van zwangerschap heel duidelijk, maar voor anderen is het moeilijker om die te herkennen. Toch zijn er belangrijke symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Misschien ben jij binnen 9 maanden wel een kersverse mama.


 

Is het uitblijven van menstruatie een betrouwbaar teken van zwangerschap?
 

Blijven je regels 1 à 3 dagen uit? Wacht nog even met conclusies te trekken want de afwezigheid van menstruatie (of amenorroe) is geen 100% betrouwbaar teken. Het hangt af van je menstruatiecyclus, die kan onregelmatig zijn. Zeker als je net gestopt bent met de pil. Grote veranderingen in je leven of je kinderwens kunnen een effect hebben op je menstruatiecyclus. Ook al ben je zo stipt als een klok.

Sommige vrouwen verliezen zelfs een kleine hoeveelheid bloed enkele dagen na de bevruchting. Dat is geen menstruatie, maar een veelvoorkomend en normaal fenomeen.

Het uitblijven van je regels heeft meestal een onschuldige oorzaak. Blijft je menstruatie meerdere maanden uit of maak je je zorgen? Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan onderzoeken wat er aan de hand is.

9 meest voorkomende symptomen van zwangerschap
 

De vloedgolf aan hormonen waaraan je lichaam wordt blootgesteld is de redenen van al die zwangerschapskwaaltjes. Dokters noemen ze ook wel "sympathische tekenen van zwangerschap".

 

 • Pijnlijke borsten

Harde, overgevoelige borsten, donkere tepels en aders die zichtbaarder worden. Het gevoel van gezwollen borsten is één van de eerste veranderingen die vrouwen opmerken. De progesteron en oestrogeen die vrijkomt bereiden je lichaam voor op het geven van borstvoeding.

 • Misselijkheid

Nog een klassieker is de typische zwangerschapsmisselijkheid. Twee weken na de bevruchting speelt dit op, meestal ‘s morgens of na de maaltijd. De boosdoener ? Zwangerschapshormoon HCG, dat door de placenta wordt aangemaakt. Niet toevallig het hormoon dat in zwangerschapstests zit.

 
De HCG-waarde piekt tussen week 8 en 10 en neemt nadien geleidelijk af, gelukkig ook de misselijkheid.

Tip: Sla geen maaltijden over, zelfs al voel je je misselijk. Probeer je maaltijd op te splitsen in verschillende kleinere porties. Probeer een gember-, verbena- of venkelthee om misselijkheid tijdens de zwangerschap te kalmeren.

 

 • Vermoeidheid

Een zwangerschap is vermoeiend voor je lichaam. De lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap vragen om extra rust. Sommige vrouwen hebben ook last van slaapproblemen (zoals slapeloosheid), voel je dus niet schuldig voor dat middagdutje.

 • Vaker plassen

Het bloedvolume neemt toe tijdens de zwangerschap, waardoor je nieren en blaas extra vocht moeten verwerken. Je baarmoeder zal ook op je blaas beginnen drukken, waardoor je vaker naar het toilet zal moeten.

 • Vreetbuien

Sommige zwangere vrouwen krijgen een enorme zin in eten. Anderen daarentegen hebben weinig honger of gaan walgen van bepaalde smaken of geuren. 73% van alle aanstaande moeders krijgt te maken met een onweerstaanbare drang naar bepaald eten (cravings).

 • Stemmingswisselingen

Zonder echt te weten waarom, kan je plots beginnen huilen in de supermarkt. Alle hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat je in een emotionele rollercoaster terechtkomt. Aarzel niet om je hart te luchten bij familie, vrienden of een gezondheidsprofessional.

 • Plotse afkeer van voedsel en geuren

Kan je het parfum van je partner plots niet meer uitstaan? Sommige vrouwen ontwikkelen een sterker reukvermogen tijdens de zwangerschap. Velen ontwikkelen een afkeer van sterke voedselgeuren, zoals gevogelte of zeevruchten.
De oorzaak? Daar is geen wetenschappelijke consensus over. Een theorie is dat zwangere vrouwen zichzelf zo en hun baby's beschermen tegen giftige stoffen.

 • Krampen in de onderbuik

Net als bij menstruatiekrampen kunnen lichte baarmoederkrampen optreden tijdens het eerste trimester.

 • Opgeblazen gevoel en constipatie

Je spijsverteringsstelsel wordt op de proef gesteld tijdens de zwangerschap. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en constipatie. Een goed dieet is essentieel om dit ongemak te verlichten.

>> Lees meer in ons artikel over zwangerschapskwaaltjes en ontdek onze tips.

Andere mogelijke tekenen zijn: maag- of hoofdpijn, metaalsmaak in de mond, overtollig speeksel, duizeligheid, brandend maagzuur of reflux, acne flare-up...

Je lichaam zal tijdens de zwangerschap steeds meer zwangerschapssymptomen gaan vertonen. Het is een teken dat je stofwisseling zich aanpast aan de ontwikkeling van de foetus. Bekijk onze zwangerschapskalender die je toont wat je in welke fase kunt verwachten.

 

Een zwangerschapstest ter bevestiging

 

Een vrouw op bezoek bij haar gynaecoloog – Nestlé Baby&Me

 

Heb je een aantal zwangerschapssymptomen opgemerkt? Alleen een zwangerschapstest, via urine of bloed, kan je vermoeden bevestigen. De urinetest voor thuis is praktisch, snel en is 99% betrouwbaar. Bevestig de test altijd met een aanvullend bloedonderzoek bij de gynaecoloog of dokter.

 

Getuigenissen van ouders : Symptomen van zwangerschap
 

Annelies (29 jaar) moeder van Lars.

Wat zette me aan het denken? Al vanaf dat ik klein was maakte Baboesjka - mijn oma - altijd haar speciale Russische cake, paska. Die vond ik zo lekker dat ik het in een mum van tijd op had. Dit keer draaide mijn maag zich echter om bij de eerste hap. Mijn oma zei direct: "Het begint met een zoen en eindigt met een baby." Ik was sprakeloos.

- BABY&ME TALKS -
Onze experts praten over ouderschap – Nestlé Baby&Me
Ouderschap afleveringen

Onze experten beantwoorden al je vragen over ouderschap in duidelijke en leerrijke video's.

- Zwangerschap en voeding -
Une femme surveille son alimentation pendant sa grossesse avec Nestlé Baby&Me
Voeding voor zwangere vrouwen

Het is niet altijd makkelijk om je weg te vinden als je zwanger bent, tussen wat je mag eten en wat je absoluut moet vermijden. Maar maak je geen zorgen, het is niet zo moeilijk

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
 • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Podcast & vidéos

  Podcasts & Video's

  Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

 • Logo - coupons-56

  Kortingen en cadeaus

  Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

 • Logo - menu-planner-56

  TIPS VOEDING

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.