Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Ik word misselijk van mijn vertrouwde parfum. Zou ik zwanger zijn?

Ik voel me belabberd deze morgen. Mijn borsten zijn gespannen en overgevoelig. Bovendien ben ik met het verkeerde been uit bed gestapt (Jan had vergeten om koffie te kopen, onvergeeflijk!). Ik reken snel even na … Wanneer was ik de laatste keer ongesteld? Wacht 's even ... Zou ik zwanger zijn!?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Je hebt al zoveel verschillende dingen gehoord: "ik was een vod", "zelfs geen ochtendmisselijkheid!", "ik had meteen reuzenhonger!" … Inderdaad, elke vrouw reageert anders op de eerste tekenen van zwangerschap. Er zijn echter bepaalde tekenen aan de wand. Misschien ben jij binnen 9 maanden wel een kersverse mama. 

Veelzeggende tekenen …

De dokters noemen dit "sympathische tekenen van zwangerschap". Hoe komt dat? Wel, je wordt overspoeld door hormonen. Deze zwangerschapskwaaltjes zijn niet altijd aangenaam, maar misschien blijf jij er wel van gespaard! 

 • Pijnlijke borsten: dit is het vaakst voorkomende verschijnsel. Je borsten voelen gespannen en hard aan, ze zijn overgevoelig, je tepels kleuren donkerder, de aderen in je borsten worden zichtbaarder … Je lichaam wordt nu al voorbereid op borstvoeding door het progesteron en de oestrogenen, twee hormonen die vrijkomen vanaf het begin van de zwangerschap! 
 • Misselijkheid: als je er gevoelig voor bent, kan je last hebben van misselijkheid ongeveer twee weken na de bevruchting, doorgaans 's morgens of soms na de maaltijd. Hoe komt dit? Ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk te wijten aan het zwangerschapshormoon HCG, dat van bij het begin door de placenta wordt aangemaakt. Bij een zwangerschapstest wordt dit hormoon gemeten. De HCG-waarde piekt tussen de 8e en de 10e week en neemt vervolgens geleidelijk af, tot grote opluchting van toekomstige mama's die last hebben van misselijkheid! Een tip: ondanks je misselijkheid mag je geen maaltijden overslaan. Probeer de maaltijd op te delen in verschillende kleinere porties.
 • Sommige zwangere vrouwen krijgen een enorme zin in eten. Anderen daarentegen hebben weinig honger of gaan bepaalde voedingsmiddelen of geuren mijden. 73% van alle toekomstige mama's krijgt te maken met een onweerstaanbare drang naar bepaald eten. 
 • Vermoeidheid, zin om te slapen of een dutje te doen komen ook veel voor. 
 • Het is mogelijk dat je vaker moet plassen. Ook dit alles wordt veroorzaakt door hormonen. 

Andere mogelijke verschijnselen: maag- of hoofdpijn, krampen in de onderbuik, een metaalsmaak in de mond, een grotere speekselproductie … 

Is het uitblijven van menstruatie een betrouwbaar teken van zwangerschap?

Eén, twee, drie dagen te laat … en je ziet jezelf al als een aanstaande moeder. Wacht nog maar even om het goede nieuws te melden aan vrienden en familie ... want dit is geen 100% betrouwbaar teken! De menstruatie kan onregelmatig zijn, vooral als je net gestopt bent met de pil. Ze kan zelfs verschillende maanden uitblijven (een verschijnsel dat amenorroe wordt genoemd). 
Houd er ook rekening mee dat een ommekeer in je leven (emoties, een reis ...) of zelfs de wens om zwanger te raken je menstruatie kan uitstellen, ook al ben je normaal gezien zo stipt als een klok. 
Om het nog complexer te maken, kunnen sommige vrouwen een kleine hoeveelheid bloed verliezen enkele dagen na de bevruchting. Dat is geen menstruatie, maar een veel voorkomend en normaal fenomeen. 

Een zwangerschapstest ter bevestiging

Je hebt een aantal tekenen opgemerkt, maar alleen een zwangerschapstest kan je vermoeden bevestigen. Thuis kan je snel en eenvoudig een urinetest doen. Deze test is 99% betrouwbaar, maar moet door een arts bevestigd worden. 

Annelies (29 jaar) moeder van Lars.
Wat zette me aan het denken? Al vanaf dat ik klein was maakte Baboesjka - mijn oma - altijd haar speciale Russische cake, paska. Die vond ik zo lekker dat ik het in een mum van tijd op had. Dit keer draaide mijn maag zich echter om bij de eerste hap. Mijn oma zei direct: "Het begint met een zoen en eindigt met een baby." Ik was sprakeloos.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.