Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
Zwanger telefoon

Ik heb zoveel vragen!

 

Ziezo, het is bevestigd. Ik ben zwanger! Ik ben in de wolken, maar er gaan allerlei vragen door me heen. Zal ik het aankunnen?" Word ik een goede mama? Hoe worden we "ouders"? En zeggen dat ik zo zeker was van mezelf ...

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Wees gerust, dit alles is heel normaal. Weten dat er een baby op komst is, betekent een hele ommekeer in het leven van een vrouw en een koppel. Gelukkig heeft moeder natuur het goed bekeken en heb je bijna negen maanden om je voor te bereiden op het ouderschap. 

Ik ben angstiger en emotioneler

Angst, zenuwachtigheid, neerslachtigheid, opwinding, humeurigheid, slapeloosheid … Je ontdekt heel wat nieuwe gevoelens en gewaarwordingen. Soms herken je jezelf amper: je slaagt er niet in om je te concentreren en je barst in tranen uit bij een romantische film of een tegenvallertje! 
Het is allemaal de schuld van de hormonale veranderingen die plaatsvinden in je lichaam. Oestrogenen, progesteron en het zwangerschapshormoon HCG beïnvloeden de geestesgesteldheid van toekomstige mama's en elke vrouw reageert daar anders op! Jij hebt niet meer als enige de touwtjes in handen ... jouw hormonen beslissen mee! 

Ik word zelf ook moeder

Je hormonen zijn niet als enige verantwoordelijk voor je emotionele toestand! Een zwangerschap - vooral de eerste - vormt een belangrijke fase waarbij je overgaat van de status "dochter van" naar "dochter en moeder van". Het belang van de voortgezette moeder-dochterband wordt benadrukt. In deze fase kunnen er veel vragen in je opkomen, vooral als de relatie tussen jou en je moeder complex is, als je een moeilijke kindertijd hebt gehad enz. 
Zelfs als je vurig verlangde naar deze zwangerschap, is het mogelijk dat er twijels opduiken. De verantwoordelijkheid die gepaard gaat met de komst van een baby kan enorm lijken. Je stelt je vragen bij je toekomstige rol: "Zal ik een goede moeder zijn?" Word ik net als mijn moeder? Zal ik evenveel geduld kunnen opbrengen? Zal mijn kind van me houden? Aarzel niet om erover te spreken met vriendinnen die reeds mama zijn of met je moeder, ze zullen naar je luisteren en raad geven. Als je angst niet vermindert, is het misschien aangeraden om er met een therapeut over te praten.

Ik kan me niet goed voorstellen welke veranderingen er plaatsvinden in mijn lichaam!

Negen maanden lang zal je lichaam veranderen en het feit dat je geen controle hebt over deze veranderingen baart je zorgen. Wees gerust, de veranderingen komen geleidelijk en zijn niet onomkeerbaar. Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in deze veranderingen om er goed mee om te kunnen. De echografieën en andere afspraken bij de dokter dienen om je baby's ontwikkeling op de voet te volgen, geniet dus volop van deze magische momenten! 
Er bestaan cursussen die je voorbereiden op de bevalling en je helpen om deze ontwikkeling zo goed mogelijk te beleven. Maak er gebruik van! Bepaalde symbolische gebaren kunnen je ook helpen als voorbereiding: zwangerschapskleding kopen, de inrichting plannen van de babykamer … 
Hoe houd je het hoofd koel? Denk in de eerste plaats aan jezelf! Trek de nodige tijd uit voor jou en je partner. Sta jezelf toe om de emoties die je overvallen ten volle te beleven, zonder je elke twee minuten af te vragen of je wel normaal bent of een goede moeder zal zijn. Laat de zaken hun gang gaan, geloof in jezelf en vertrouw op je instinct! 
Simone de Beauvoir zei ooit: 
"Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw!" Zo geldt ook dat je niet als moeder wordt geboren, maar dat je er een wordt, op jouw eigen manier en meestal met vallen en opstaan. Jij bent degene die die speciale band met je kindje opbouwt - in alle rust en door op je eigen instincten te vertrouwen.

Lees meer

Gerelateerd

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me