Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

De zevende maand van mijn zwangerschap

Ik ben tussen 27 en 30 weken zwanger. Mijn baby zou nu helemaal uitgestrekt op mijn onderarm kunnen liggen! Ik begin binnenkort met de prenatale lessen. Ik weet het, ik stap als een cowboy!

3 mins lezen Oct 5, 2021

Hoe ver staat het met mijn baby?

Je baby bereidt zich zachtjes voor op het inademen van de buitenlucht. Zijn ademhalingsbewegingen krijgen een regelmatiger ritme. De structuur van zijn ademhalingssysteem is nu volledig, maar nog niet klaar. De zelfregeling van zijn interne temperatuur begint te werken: zo kan hij zich aan de buitentemperatuur aanpassen wanneer hij zijn veilige cocon verlaat. Zijn lijfje blijft ronder worden dankzij zijn onderhuidse vetlaag. 

Zijn huid ziet er minder verkreukeld uit. Hij neemt steeds meer plaats in … en begint dus minder te bewegen! Hij zuigt op zijn duim en experimenteert op het gebied van smaak en geur. 
Zijn ogen zijn open en hij heeft lange wimpers. Binnenkort zal hij veranderingen in lichtsterkte door je buikwand kunnen waarnemen ... Hij wordt steeds gevoeliger voor stimulatie met externe geluiden, en in het bijzonder voor de stem van zijn papa of bepaalde muziek. Hij kan er vanaf nu zelfs op reageren: hij beweegt en zijn hartritme versnelt! 

Mijn goede voedingsreflexen

Veel drinken is belangrijk voor het bloedvolume: dit is met ongeveer 1,5 liter gestegen voor een goede doorstroming ter hoogte van de placenta. Bloedanalyses, waarbij de concentratie aan rode bloedlichaampjes in het bloed gemeten wordt, kunnen op een ‘verdunningsanemie’ duiden. Wees niet bang, dit is volstrekt normaal tijdens de zwangerschap, omdat het plasma waaruit je bloed bestaat sneller toeneemt dan de rode bloedlichaampjes. De arts zal dan onderzoek doen om te achterhalen of achter deze schijnbare anemie ook een echte anemie schuilgaat. 
Aan het einde van de zwangerschap zullen er sneller rode bloedlichaampjes geproduceerd worden, zodat er opnieuw een normaal niveau ontstaat. In dit stadium moet je dus veel drinken en ook ijzerhoudende voeding opnemen, zoals (goed doorbakken) rood vlees of zwarte pens. Je arts kan je indien nodig een voedingssupplement voorschrijven. 

Vraag van de maand: is rauwe vis nog altijd verboden in dit stadium van mijn zwangerschap?

Ja, de hygiëneregels en de voorzorgsmaatregelen op voedingsvlak moeten strikt nageleefd worden tijdens de volledige duur van de zwangerschap. Je zult dus nog even moeten wachten voordat je weer kazen met rauwe melk,  rauw vlees,  rauwe of gerookte vis of  rauwe zeevruchten mag eten. Om alle risico’s op voedingsvlak te voorkomen, is het ook belangrijk dat je  je handen goed wast  voordat je de maaltijd bereidt en aan tafel plaatsneemt. Vergeet ook niet vruchten en groenten goed te wassen. Als je restjes eet, moet je ze altijd goed doorverwarmen. En vergeet niet om je koelkast heel regelmatig te reinigen.

Je baby en jij zetten nu de laatste rechte lijn in. Hij zal alle bronnen gebruiken om te groeien en zijn gewicht zal nog verdubbelen tegen het einde van de zwangerschap. Rust voldoende en kies voor een evenwichtige voeding. Je baby is een echte veelvraat!

Ja, de hygiëneregels en de voorzorgsmaatregelen op voedingsvlak moeten strikt nageleefd worden tijdens de volledige duur van de zwangerschap. Je zal dus nog even moeten wachten voordat je weer kazen met rauwe melk, rauw vlees, rauwe of gerookte vis of rauwe zeevruchten mag eten. Om alle risico’s op voedingsvlak te voorkomen, is het ook belangrijk dat je je handen goed wast voordat je de maaltijd bereidt en aan tafel plaatsneemt. Vergeet ook niet vruchten en groenten goed te wassen. Als je restjes eet, moet je ze altijd goed doorwarmen. En vergeet niet om je koelkast heel regelmatig te reinigen. 
Je baby en jij zetten nu de laatste rechte lijn in. Hij zal alle bronnen gebruiken om te groeien en zijn gewicht zal nog verdubbelen tegen het einde van de zwangerschap. Rust voldoende en kies voor een evenwichtige voeding. Je baby is een echte veelvraat! 

Lisanne (28 jaar) 7 maanden zwanger

"Ik heb net mijn eerste les zwangerschapsgymnastiek achter de rug. Ik heb geleerd hoe ik kan ademen tijdens de weeën. Het cursusaanbod is enorm! Ik wil misschien ook iets doen met muziek als voorbereiding op de bevalling - dat past echt bij mij! Ik ga eens kijken of ik daar informatie over kan vinden!"

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.