Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Ben ik zwanger?

Ik durf het bijna niet te geloven - ik ben vijf dagen over tijd. Zou het waar kunnen zijn? Ben ik zwanger? Ik ga snel een zwangerschapstest doen! Hoe weet ik dat ik die correct heb gedaan en hoe kan ik de positieve uitslag laten bevestigen?

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ik durf het amper te geloven ... Ik ben al vijf dagen overtijd. Zou ik zwanger zijn? Ik doe meteen de test! Hoe kan je zeker zijn dat je de test goed uitvoert? Welke manier is de meest betrouwbare om een zwangerschap te bevestigen? 

Een zwangerschapstest ter bevestiging

Je hebt een aantal tekenen opgemerkt, maar alleen een zwangerschapstest kan je vermoeden bevestigen. Thuis kan je snel en eenvoudig een urinetest doen. Deze test is 99% betrouwbaar, maar moet bevestigd worden door een arts. 
De klok tikt tergend langzaam ... binnen een minuut weet je het zeker! Of je nu alleen of met je partner bent, dit moment zal in je geheugen gegrift staan als het startpunt van een nieuw leven. Het resultaat van de urine- of bloedtest wordt bepaald door de aanwezigheid van het HGC-hormoon, dat wordt afgescheiden wanneer het eitje zich inplant in de baarmoeder. Duimen maar! 

Hoe werkt een urinetest?

Urinetesten zijn voor een tiental euro te koop in een apotheek of supermarkt en zijn eenvoudig uit te voeren. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakking. Doorgaans moet je het staafje 5 seconden onder de urinestraal houden. Daarna moet je één tot enkele minuten wachten om het resultaat te kennen. Als je zwanger bent, verkleurt het venster of verschijnt er een smiley of plusteken. 
Een correct uitgevoerde urinetest is voor 99% betrouwbaar. Soms kan de test een negatief resultaat geven, ook al ben je wel degelijk zwanger. Aarzel niet om de test twee of drie dagen later te herhalen! De omgekeerde situatie met een vals positief resultaat is heel zeldzaam. 
Om de zwangerschapstest correct uit te voeren, moet je de aanwijzingen op de bijsluiter nauwgezet volgen. Algemene tips: 

 • Voer de test bij voorkeur 's morgens uit zodra je ontwaakt, je urine is dan meer geconcentreerd. 
 • Voer de test niet te vroeg uit. In principe werkt de test vanaf de eerste dag na het uitblijven van je maandstonden, maar dokters raden aan om twee tot drie dagen te wachten voor een meer betrouwbaar resultaat. 
 • Het is nutteloos om de test uit te voeren vóór de datum waarop je normaal gezien ongesteld zou worden! Geeft je urinetest een positief resultaat? Gefeliciteerd! Nu kan je een afspraak maken bij de gynaecoloog om het resultaat te bevestigen door verder onderzoek. 

Een bloedtest om de zwangerschap te bevestigen

Een bloedtest uitgevoerd door een laboratorium is nog betrouwbaarder dan een urinetest en geeft definitief uitsluitsel. Deze test bepaalt nauwkeurig de HCG-waarde. Normaal gezien zal je gynaecoloog bij het eerste bezoek voorstellen om wat bloed af te nemen of een echografie te maken. 
Zwangerschapstests vind je bij de apotheek of in de supermarkt. Controleer of ze de CE-markering hebben en niet vervallen zijn. 

Maria, 7 maanden zwanger


"Ik had het vermoeden dat ik zwanger was. Daarom deed ik een urinetest en de uitslag was positief. Eerst wist ik niet hoe ik het aan mijn partner moest vertellen. Ik dacht dat het een leuk idee zou zijn om een tijdschrift voor jonge ouders op zijn nachtkastje te leggen. We gingen slapen; hij was moe na een lange dag, maar ik was natuurlijk zo enthousiast dat ik eigenlijk niet kon wachten om het te vertellen. Opeens riep hij: "Is het echt waar? Zeg me dat het waar is!" En dat was het natuurlijk!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.