Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben nog altijd niet zwanger

‘Ik probeer al meerdere maanden tevergeefs zwanger te worden ... 'Schenk er niet te veel aandacht aan, je zal alles blokkeren' (mijn man heeft het doorgaans bij het rechte eind!). Makkelijker gezegd dan gedaan …! Maar ik kan het niet helpen om eraan te denken: na hoeveel tijd moet ik me zorgen maken? Wat zijn de oplossingen wanneer ik niet zwanger raak?

Verhoog je kansen om zwanger te worden

Als je zwangerschap op zich laat wachten, hoeft dat niet te zeggen dat je onvruchtbaar bent! De eerste reflex is om het even wat rustiger aan te doen: soms weegt de zwangerschapswens of de angst om nooit mama te worden zo zwaar dat dit een negatieve invloed heeft. Blijf rustig ... en heb geduld. 

Leer ook al je kansen te benutten om zwanger te worden. De bevruchting kan alleen plaatsvinden op het moment van de eisprong, dat wil in theorie zeggen op de 14e dag (in feite tussen de 12e en de 16e dag) na het begin van de maandstonden. De beste momenten om een baby te verwekken zijn dus twee tot drie dagen voor de eisprong en de dag erna. Als je regelmatige cycli van 28 dagen hebt, kan je die momenten gemakkelijk bepalen! Raadpleeg de ‘Ovulatiekalender’ om je te helpen je vruchtbare periodes te bepalen. Je kan ook ovulatietesten bij de apotheker kopen. Daarmee kan je je eisprong 24u tot 48u op voorhand bepalen. 
Maar in de praktijk stellen we soms vast dat de eisprong op een willekeurig moment komt. Van cyclus tot cyclus, van vrouw tot vrouw ... de wetten van de natuur zijn onvoorspelbaar. De beste en de meest aangename manier om zwanger te worden is regelmatig vrijen, zonder er te veel bij na te denken! 

Wanneer met je arts praten?

Als je jonger bent dan 35 jaar en je al 10 tot 12 maanden een baby probeert te krijgen, is het tijd om je arts te raadplegen. Als je ouder bent dan 35, raadpleeg je je arts best al na 6 tot 8 maanden omdat de slaagkans met de leeftijd van de vrouw daalt. Als je overgewicht, onregelmatige cycli of een ander gynaecologisch probleem hebt, aarzel dan niet om contact met je arts of je gynaecoloog op te nemen. 
Bij de eerste consultatie voor onvruchtbaarheid zal de arts beide leden van het koppel aan een uitgebreid onderzoek onderwerpen om de oorzaak van het probleem te bepalen. Hij kan aanvullende onderzoeken voorschrijven: hormonale onderzoeken, echografie, hysterosalpingografie (een radiologisch onderzoek van de baarmoeder en van de eierstokken via de vagina) bij de vrouw en een spermogram bij de man. 

De verschillende technieken van de medisch begeleide voortplanting

Zodra de oorzaken van de onvruchtbaarheid zijn vastgesteld, kan een beroep worden gedaan op een techniek van de medisch begeleide voortplanting. De twee belangrijkste methodes zijn: 

  • Kunstmatige bevruchting: deze bestaat erin spermatozoïden in de voortplantingsorganen van de vrouw te plaatsen om de bevruchting te vergemakkelijken. De techniek wordt uitgevoerd met sperma van de partner of van een donor (bij onvruchtbaarheid van de man). 
  • In-vitrobevruchting: deze techniek bestaat erin een eicel en een spermatozoïde in vitro in het laboratorium te bevruchten en daarna de verkregen embryo’s in de baarmoeder van de vrouw te plaatsen. We spreken van zogenaamde ‘proefbuisbaby's’. Meer dan dertig jaar na de eerste IVF is deze techniek ten volle ontwikkeld. De verwezenlijkte vooruitgang biedt vandaag meer en meer onvruchtbare koppels de kans om ouders te worden. 

Hoewel de slaagkansen bemoedigend zijn, zijn deze behandelingen zowel vanuit lichamelijk als vanuit psychologisch oogpunt zwaar. Het is een echte uitdaging die beide leden van het koppel samen moeten aangaan. Maar het is de moeite waard. En wees maar gerust: je kan ook zwanger worden wanneer je je er het minst aan verwacht! 

Marie

 "Ik probeer al meerdere maanden zwanger te worden ... na hoeveel tijd moet ik mezelf zorgen beginnen maken? Wat zijn de oplossingen wanneer ik niet zwanger raak?"  

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.