Arrow backLanguage
4 - 6 maanden
Article
Add this post to favorites

Wanneer zal hij zijn eerste woordjes zeggen?

Mijn kleine schat zijn allereerste woordje horen zeggen … als ik er alleen nog maar aan denk, word ik warm van opwinding en trots! Hoe kan ik deze evolutie best begeleiden?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Het zal drie jaar duren voordat je kleine spruit kan spreken: hij evolueert eerst van communicatie zonder woorden naar schattig gebrabbel als ‘areuh-areuh’ en dan van ‘neologismen’ (‘koekiehap’) naar zinnen met een onderwerp, een werkwoord en bepalingen. Tijdens deze periode ben je zoals alle andere ouders ter wereld: eerst ben je dol op de eerste agah-agah klanken, dan op de gevorderde codetaal van mijnheer baby en ten slotte ben je helemaal verkocht door de welbespraaktheid van je kleine wondertje. Wat zijn de verschillende fases van taalverwerving? 

Agha, areuh, ma, da, ma… mama!

Hij is nog maar net uit je buik, maar je baby heeft al de stem van een tenor! Dat blijkt uit de huilbuien van pasgeborenen die voor iedereen herkenbaar zijn. De eerste klanken van baby's zijn overal ter wereld dezelfde: alleen maar klinkers! Maar toch begint hij zijn moedertaal al in zijn geheugen te prenten. Daarom is het belangrijk om vanaf de geboorte duidelijk tegen je baby te spreken. 

Vanaf 3 maanden: Je baby ontdekt dat geluiden en gebrabbel leuk zijn. Dat is normaal: de hersenen activeren de zones voor het verbale begrip en die voor de taalontwikkeling. 

Zo begint hij geluidjes te maken bij zijn eerste gelaatsuitdrukkingen en krijgt zijn lichaamstaal betekenis. 
Hij uit vreugde met een glimlach, het begin van een ‘wèèèèh ...’ met een vertrokken gezichtje, zijn voldaan gevoel na een lekker flesje met een ‘aaach’, maar hij kan ook huilen en wild gebaren maken ... Maak je geen zorgen, je leert zijn lichaamstaal, gebrabbel en gehuil al doende herkennen! 

Rond 6/8 maanden beseft je baby dat spraak zijn leven zal veranderen! Zodra hij ‘spreekt’, antwoorden zijn ouders. Goed ... op dit moment heeft wat hij zegt totaal geen betekenis, maar hij is wel een professionele brabbelaar. Het belangrijkste is dat hij het principe van interactie begrijpt. Hij zal de woorden en betekenissen zachtjes in zijn kleine hersentjes opnemen. 

Tussen 8 en 12 maanden: ‘Taart!’. Het is zover, je baby kan je nu vertellen wat hij wil. Vanaf nu staat hij in de startblokken om te beginnen communiceren. Hij zal in deze periode ook voor het eerst ‘papa’ en ‘mama’ zeggen. Welke van beide woordjes zal hij eerst zeggen? 

Om je baby te stimuleren, moet je vanaf het begin tegen hem praten en de verschillende situaties en voorwerpen benoemen. Hij registreert alles! 

Van 5 woorden naar 12 … binnenkort telt zijn woordenschat maar liefst 100 woorden!

Van 1 jaar tot ongeveer 20 maanden: de spraak ontwikkelt zich sterk door het gebruik van enkele eenvoudige, maar effectieve woorden (‘klaar’, ‘nee’, ‘nog’…) waarmee hij de verandering van een situatie aangeeft. Je baby zal zijn favoriete onomatopeeën nadoen (vroem-vroem, miauw…). Neologismen, zoals ‘au(tje)’ doen hun intrede. Ze verwijzen naar een toestand en oplossing ervan. 

Op dit moment luistert je kind meer dan dat het spreekt. Je kan zijn vooruitgang aanmoedigen door bijvoorbeeld met hem in prentenboeken te kijken of aftelrijmpjes met hem te zingen. Blijf vooral normaal tegen hem praten! Dat is de beste manier om zijn woordenschat te verrijken en zijn nieuwsgierigheid te prikkelen. 

Woordjes, zinnetjes ... en voor je het weet een heel gesprek!

Vanaf 2 jaar treedt er een taalexplosie op ! Dat is een gemiddelde, want sommige baby’s nemen er ruim hun tijd voor. Op deze leeftijd leert je baby elke dag een nieuw woord en kan hij niet wachten om te laten horen wat hij te vertellen heeft. Hij noemt de dingen bij hun naam en hij krijgt interesse voor andere mensen en voor wat ze denken. 

Zijn ‘persoonlijk woordenboek’ raakt verder gevuld: je baby begint gewoon te spreken om te communiceren. Maak van de gelegenheid gebruik om hem verhaaltjes voor te lezen en te vertellen over de omgeving rondom hem: je kleintje staat te popelen om op ontdekkingsreis te gaan! 

Tussen 2 en 3 jaar: je baby begint woordjes met elkaar te combineren, een echte ontdekking voor je kleine schat! Hij plaatst het werkwoord vaak vooraan in de zin, voor de voornaamwoorden en lidwoorden. Hij zegt nu ‘ik’, ook al was hij zich al langer bewust van zijn individualiteit ...

Esther, moeder van Lucas en Sem (5 en 2 jaar)

"Onze oudste zoon is 5 en is de officiële tolk van onze jongste, die net 2 is geworden! Dat onuitgesproken begrip tussen hen is ongelofelijk! De oudste vertaalt terwijl de jongste brabbelt. Sem zegt: "Wih vja" en Lucas vertaalt: "Hij wil een potje vla". Ik bedoel maar! Het is echt heel grappig."

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.