Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Mijn baby huilt, wat kan ik doen?

Bij de geboorte liep ik over van geluk bij zijn eerste kreetjes. Nu ik weer thuis ben, maak ik me ongerust over de variaties in mijn baby's huilgedrag, dat van kreunen tot brullen gaat. Ik voel me een beetje verloren en machteloos, want ik begrijp niet altijd wat hij me wil duidelijk maken.

4 mins lezen Oct 5, 2021

Huilen is voor een baby een manier om te communiceren en zich uit te drukken. Door te huilen vertelt een baby dat hij honger heeft, moe is, zich verveelt ... In het begin is de betekenis van je baby's gehuil niet altijd meteen duidelijk. We geven je enkele tips om het huilen van jouw kindje te "ontrafelen". 

Er zijn geen wispelturige baby's! 

Baby's komen al huilend ter wereld. Het is een levensbelangrijke reactie: door contact met de lucht begint het ademhalingsstelsel van je baby te werken. Daarna duidt het huilen van pasgeborenen - ook al is het soms lastig - op een "levensinstinct" en is het een bewijs dat je baby alert en levendig is. 
Bij een baby staat huilen niet noodzakelijkerwijs voor droefheid, zoals dat bij ons het geval is. Door te huilen kan je baby communiceren met de buitenwereld en laten weten aan wie het horen wil wat hij nodig heeft: een knuffel, iemand rond hem … Het kan ook betekenen dat hij honger, tand- of buikpijn heeft. Soms kan je baby op die manier zelfs zijn woede uitdrukken als hij zich verkeerd begrepen voelt! Hoe dan ook, huilen kalmeert je baby en verlicht zijn spanningen. 
Het belangrijkste is dat je naar je baby toegaat als hij huilt (zonder op te springen en alles te laten vallen bij de eerste kreet!), want zo uit je baby in de eerste plaats zijn behoefte aan aandacht: je moet duidelijk maken dat je je om hem bekommert. Maak je geen zorgen, je leert je baby niet om wispelturig te zijn op die manier. Integendeel, als je baby weet dat hij op je kan rekenen, zal het hem helpen een geruststellend wereldbeeld op te bouwen. Kortom, je helpt je baby op te groeien zoals het hoort!

Krokodillentraantjes of echte pijn?

De moeilijkheid bestaat er dus in om ongewoon huilen dat duidt op pijn te onderscheiden van het huilen van een gezonde baby … Helaas komt je baby niet met een kant-en-klare handleiding en zullen jullie die beetje bij beetje samen moeten schrijven. Na enkele weken zal je meteen herkennen aan de huiltoon van je baby of hij wil slapen, honger heeft, ververst moet worden ... 
In afwachting daarvan kan wat gezond verstand ook hulp bieden: het huilen van je baby kan niet heel ernstig zijn als hij kalmeert zodra je hem in je armen neemt en herbegint als je hem weer neerlegt. Als dit echter 24 uur op 24 aanhoudt, kan dit een probleem vormen en moet je hem dit duidelijk uitleggen: "Liefje, mama zal je even in bed laten, zelfs als je wat weent. Mama moet nu eerst een douche nemen en daarna kunnen we samen een wandelingetje maken". 
De eerste maanden kan je baby ook huilen omdat hij last heeft van koliek. Deze buikpijn is behoorlijk lastig en het is niet altijd eenvoudig om je baby te kalmeren, zelfs als je hem in je armen houdt. 

Enkele tips om je baby (en jezelf) te kalmeren

Als je baby begint te huilen, moet je in de eerste plaats achterhalen waarom, zodat je hem kan kalmeren. Dat is niet altijd eenvoudig. Overloop de mogelijke problemen en probeer verschillende oplossingen: een knuffel, een dutje, je baby's troeteldier … En als er niets helpt? Raak niet in paniek en blijf niet alleen thuis met je baby: ga naar buiten!  Zowel de kinderwagen als de auto hebben een geweldig kalmerend effect op zuigelingen.

Vergeet papa niet! 
Zelfs als papa wat moe is wanneer hij thuiskomt van het werk, kan je hem gerust even je baby toevertrouwen om een luchtje te gaan scheppen of wat bij te praten met je beste vriendin. Je zal merken dat papa in het begin misschien wat ongerust is bij zoveel verantwoordelijkheid (en jij ook, geef het maar toe), maar dat hij al snel dit unieke moment alleen met zijn schattebout op prijs zal stellen.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.