Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
baby lacht

Hoe ontwikkelen zijn kleine hersentjes zich tussen 0 en 3 jaar?

 

Het is geweldig hoe vlug mijn baby allerlei zaken leert! Elke dag boekt hij vooruitgang en verwerft hij nieuwe kennis. Is hij een Einstein in spe?

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Het eerste jaar zal het gewicht van je baby verdriedubbelen en zal hij dubbel zo groot worden … Een mooie fysieke prestatie! Maar wist je dat er achter zijn schattige snoetje een nog snellere groei schuilgaat: tijdens de eerste 24 maanden leggen zijn hersenen 2 miljoen verbindingen ... per seconde! 

Wordt een baby ‘net zo slim’ geboren als een volwassene?

Bij de geboorte van je baby zijn alle toekomstige geestelijke vermogens aanwezig. Sterker nog! Het is toch fantastisch dat de hersenen van de pasgeborene meer neuronverbindingen hebben dan de hersenen van ons, volwassenen. Dat noemen we aangeboren vaardigheden. 
Je baby kan bijvoorbeeld alle geluiden op universele wijze herkennen en zijn moedertaal zal bepalend zijn voor zijn gehoor en spraak. Hij beschikt over primitieve reflexen zoals grijpen, de armen kruisen of stappen, hoewel dit laatste pas vanaf 8 maanden zal beginnen ... 
De neuronverbindingen zullen beetje bij beetje afnemen en plaats maken voor het eigenlijke leerproces. Neurologen noemen dat ‘het neuronoffer’. Het is alsof de hersenen zich in eerste instantie met ballast volproppen om zich daarna te ontwikkelen! 

Wat is de rol van de opvoeding en het onderwijs?

In werkelijkheid geeft je baby blijk van intelligentie van zodra je baby nieuwe dingen begint te leren of zich aan nieuwe situaties kan aanpassen. 
Vanaf dat moment zullen zijn psychomotorische en emotionele capaciteiten gevormd worden op basis van de omgeving rondom hem. Zijn hersenen ‘registreren’ alles, niets ontgaat hem. Met behulp van zijn vijf zintuigen en zijn moedertaal die hij de hele dag door hoort, beginnen zijn hersenen zich geleidelijk aan te organiseren. 
Deze verzameling van permanent ‘geregistreerde’ informatie zal de hersenverbindingen structureren waarmee hij zal leren spreken, zelfstandig eten, zindelijk worden en gevoelens en emoties tonen. 

Hoe kan je hem helpen bij de ontwikkeling van zijn zintuigen, de coördinatie van zijn bewegingen en de ontwikkeling van zijn behendigheid? 

Heel eenvoudig, door samen te wonen met hem en door hem bij je dagelijkse familieleven te betrekken. Deze indrukken zullen hem ‘voeden’. Alles wat je doet, fascineert hem. Let toch op voor overstimulatie. Als je baby een knuffel wil, geef hem die dan en trek je niets aan van wat je omgeving ervan denkt of zegt. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en zijn ouders moeten zich hieraan aanpassen!

Lees meer

Gerelateerd

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me