Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

3 weken zwanger (week 5 amenorroe)

Je staat helemaal aan het begin van de reis. Je bent pas 3 weken zwanger en kan nog niets zien, maar er gebeurt al wel van alles.

3 mins lezen Oct 5, 2021

ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 3 ZWANGERSCHAP

Het hartje van je baby klopt al, ook al ben je nog maar 3 weken zwanger! Het vruchtje dat straks je baby wordt is nu zo groot als een rijstkorrel en gaat zich innestelen. Door de hormonen is je baarmoeder klaar voor de ontvangst van de bevruchte eicel. De rijpe eicel gaat naar de eileider en wordt daar bevrucht. De bevruchte eicel gaat daarna naar de baarmoeder om zich te gaan innestelen. De bevruchte eicel heeft 3 cellagen, ook wel de embryonale schijf genoemd. De verschillende delen van het lichaam van je baby worden hieruit gevormd en dat is indrukwekkend. De binnenste laag (het endoderm) zal uitgroeien tot de organen van het spijsverteringskanaal, de lever, alvleesklier en de organen van de luchtwegen. Uit de buitenste laag (het ectoderm) zullen het zenuwstelsel en de bijhorende organen, de huid, nagels en het haar gevormd worden. Uit de derde laag (het mesoderm) zal het grootste deel van het skelet, hart, urinewegen en geslachtsorganen zich ontwikkelen. Hier bevindt zich ook de ruggenstreng, die zal dienen als tijdelijke ruggengraat. Hieruit zal het centrale zenuwstelsel, de toekomstige hersenen en het hoofd voortkomen. De diameter van deze streng is ongeveer die van een menselijk haar! 

UW LICHAAM TIJDENS WEEK 3 ZWANGERSCHAP

Je bent niet op het verwachte moment ongesteld geworden. Je besloot een zwangerschapstest te doen en die was positief. Gefeliciteerd! Je staat aan het begin van een prachtig avontuur, één van de beste in je leven. Er is natuurlijk nog niets te zien en er zijn ook nog geen echte symptomen wanneer je 3 weken zwanger bent, maar dat zal niet lang meer duren. 

VOEDING TIJDENS WEEK 3 ZWANGERSCHAP

Het is nu belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen en aandacht te besteden aan wat je eet. De allereerste vraag die bij je opkomt is: ‘Moet ik nu eten voor twee?’. Nee, zwangere moeders moeten niet ‘voor twee eten’, twee keer zo veel dan ze normaal doen. In principe geldt dat wat goed is voor je baby, waarschijnlijk ook goed is voor jou. Je moet echter wel voedingsmiddelen kiezen die alle belangrijke voedingsstoffen bevatten. Superbelangrijk voor de ontwikkeling van de foetus is foliumzuur. Dit is aanwezig in het blad van groene bladgroenten. Het wordt dan ook aangeraden om 400 microgram foliumzuur per dag te slikken vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt tot en met de eerste 10 weken van je zwangerschap. Hiermee verklein je de kans dat je baby een open ruggetje, een hazenlip of open gehemelte krijgt. Slik gedurende de hele zwangerschap ook 10 microgram vitamine D per dag voor een goede botopbouw van je baby. Dit zorgt ervoor dat calcium goed uit de voeding opgenomen wordt. 

ADVIES VOOR WEEK 3 ZWANGERSCHAP

Sommige voedingsmiddelen kan je tijdens de zwangerschap beter vermijden. Rauwe vis en schaal- en schelpdieren kunnen giftige stoffen bevatten en vormen daarom een risico voor de foetus. Ook vlees en gevogelte dat onvoldoende verhit werd en rauwe of onvoldoende verhitte eieren kunnen bacteriën bevatten die de ontwikkeling van je baby in gevaar kunnen brengen. Was je groenten goed en vermijd gerechten en sauzen die bereid werden met rauw ei.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.