Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

40 weken zwanger

Het is zover, je bent 40 weken zwanger! Als je baby er nog niet is, dan zal hij één van de volgende dagen komen. Indien hij niet vrijwillig naar buiten komt, geeft je gynaecoloog misschien een zetje. En dan ben je eindelijk moeder! Lees meer over deze week.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Dit is de kortste paragraaf ‘Ontwikkeling van je baby’ aller tijden! Want je baby is er helemaal klaar voor om geboren te worden. Geen nieuwe ontwikkelingen, er gebeurt helemaal niets, jullie wachten allebei op de grote gebeurtenis. Wees niet ongerust als je baby na de 40e week je gezellige baarmoeder nog niet wil verlaten. Slechts 4% van de baby’s wordt precies op de uitgerekende datum geboren. Vooral eerstgeborenen zijn vaak een beetje later. Je baby mag maximaal veertien dagen extra rust nemen voordat je gynaecoloog de bevalling zal inleiden! 

Je lichaam

Dit is de laatste ‘officiële’ week van de zwangerschap. Wist je dat de geboorte voor de baby net zo’n fysieke prestatie is als voor de moeder? Je kind heeft een belangrijk aandeel in de bevalling: hij stampt tegen de baarmoeder en het geboortekanaal en draait zijn lichaam op zo’n slimme manier dat hij zich als het ware een weg naar buiten ‘schroeft’. Twee van de schedelbeenderen van de baby zijn nog niet aan elkaar gegroeid zodat ze tijdens de geboorte over elkaar heen kunnen schuiven. Dat is wat je noemt een slim ontwerp! De openingen tussen de beenderen van de schedel van je kleine hartendief sluiten pas ongeveer achttien maanden na de geboorte. 

Voeding

Je hebt gedurende de afgelopen negen maanden heel goed gegeten! Niet alleen voor twee, maar ook op een gezonde manier, om voor jou en je baby een goede gezondheid te bevorderen. Dit is natuurlijk nog steeds een geweldige gewoonte, maar vergeet niet om jezelf deze week een of twee keer lekker te trakteren. Je hebt het echt verdiend! Je moet uiteraard niet meteen overdrijven, maar als je zin hebt in een ijsje of wat chocola dan is er geen beter moment om aan dit verlangen toe te geven dan nu! Geniet ervan!

Tips

De meeste vroedvrouwen zullen de baby na de geboorte onmiddellijk op je borst leggen. Daar zal hij zich ondanks de nieuwe omgeving prettig voelen, omdat hij je warmte voelt, je huid ruikt en je stem en hartslag herkent! Dit is een goed moment om je baby op je blote huid op je borst te leggen, zodat hij je kan voelen en voor het eerst de borst kan krijgen. Na al dat harde werk kan je nu eindelijk dat kleine schatje waar je zó naar uitgekeken hebt in je armen houden. Wat een fantastische beloning! 
Gefeliciteerd en de beste wensen voor jullie nieuwe leven!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.