
Zwangerschapsvitaminen en minerale supplementen
Tijdens de negen maanden van de zwangerschap, heeft je organisme vitamines en minerale zouten nodig. Wat zijn hun rol? Lees hier meer!
Tijdens de negen maanden van de zwangerschap heeft je lichaam vitaminen en minerale zouten nodig. Ze spelen elk een eigen rol en komen je baby ten goede via de placenta. Zorg voor variatie en evenwicht in je voeding om zeker te zijn dat je niets tekortkomt.
Een voldoende inname van vitamines en mineralen is essentieel voor een goede werking van je lichaam. Door dagelijks gevarieerd en evenwichtig te eten, kun je makkelijk aan je behoeften voldoen.
Bij zwangere vrouwen spelen deze voedingsstoffen een belangrijke rol in elke fase van de ontwikkeling van het embryo en de foetus.
Ontdek hier waarom zwangerschapsvitamines zo belangrijk zijn en welke rol ze spelen.
Waarom vitaminen en minerale zouten nemen tijdens zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer vitamines nodig, waaronder foliumzuur en vitamine D3, om zowel de gezondheid van de moeder als de ontwikkeling van de foetus te ondersteunen.
De foetus haalt namelijk zijn voedingsstoffen uit de reserves van de moeder via de navelstreng. Als de voeding van de moeder niet alle nodige stoffen bevat, kunnen er tekorten ontstaan die niet alleen haar gezondheid, maar in sommige gevallen ook de ontwikkeling van de baby beïnvloeden.
Daarom worden prenatale vitamines al vanaf het begin van de zwangerschap aanbevolen om de voorraad aan essentiële voedingsstoffen aan te vullen.
Welke vitamines en mineralen supplementen zijn onmisbaar tijdens de zwangerschap?
De essentiële vitamines tijdens de zwangerschap:
- Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de werking van de cellen, het zicht, de huid, de slijmvliezen en het immuunsysteem. Je vindt deze vitamine in melk en boter, of in de vorm van bètacaroteen in rode en groene groenten (spinazie, tomaten, wortelen ...) en in geel en oranje fruit (abrikozen, mango’s ...).
- Vitaminen van de B-groep bevorderen het energiemetabolisme en de werking van het zenuwstelsel. Ze zitten in volkorengranen, groenten, vlees, vis, melkproducten en eieren.
- Opgelet: veganisten (die geen enkel product van dierlijke oorsprong eten) kunnen een tekort aan vitamine B12 ontwikkelen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Deze vitamine is essentieel voor de aanmaak van lichaamscellen. Een tekort kan schade toebrengen aan cellen die zich snel vernieuwen, zoals rode bloedcellen.
- Vitamine C draagt bij aan de weerstand van het immuunsysteem, beschermt cellen, bevordert de opname van ijzer en heeft antioxiderende eigenschappen. Deze vitamine zit vooral in groenten en fruit, met name citrusvruchten en kiwi’s.
- Vitamine D speelt een rol bij de botmineralisatie doordat het de opslag van calcium bevordert. Deze vitamine is aanwezig in voeding (zoals zalm, sardines, lever, eieren, volle melk en margarine of minarine) en wordt ook door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Een goede reden om af en toe een luchtje te scheppen! Vanaf de zevende maand wordt vaak een supplement aangeraden.
- Vitamine K bevordert de bloedstolling.
Omega 3-vetzuren, zoals DHA, zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby. Tijdens de borstvoeding krijgt je kindje deze belangrijke voedingsstof ook binnen.
Vergeet dus niet om voldoende omega-3 op te nemen, zowel tijdens de zwangerschap als daarna, en combineer dit met foliumzuur en vitamine D3 voor een optimale gezondheid.
De essentiële mineralen tijdens de zwangerschap:
- IJzer is het voornaamste bestanddeel van hemoglobine.
- Calcium draagt bij aan de opbouw van het skelet.
- Jodium zorgt voor een goede werking van de schildklier.
- Zink is essentieel voor de celvermeerdering en het immuunsysteem.
- Fluor bevordert mineralisatie van de tanden.
De kracht van voedingsstoffen tijdens je zwangerschap
Tijdens de zwangerschap stijgt je behoefte aan vitamines met meer dan 10%. Als je gezond bent en je zwangerschap zonder complicaties verloopt, kan een gevarieerd en evenwichtig eetpatroon perfect aan je behoeften voldoen.
Gevarieerd eten is de sleutel tot een goede balans. Neem de tijd om boodschappen te doen en zelf te koken, zodat je voldoende magnesium en andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo zorg je goed voor jezelf én voor je baby.
Let op: sommige vitamines en mineralen zijn gevoelig voor water, lucht en licht. Wil je maximaal profiteren van alle voedingsstoffen, vooral uit groenten en fruit? Eet ze dan zo vers mogelijk en kies voor zachte kooktechnieken zoals stomen.
Wat zijn de aanbevolen voedingsbronnen voor zwangerschapsvitaminen?
Vitamines | Waar vind je ze? |
Vitamine B | Volkoren granen, groenten, vlees, vis, melkproducten en eieren. |
Vitamine B9 of foliumzuur | Bladgroenten, peulvruchten... |
Vitamine C | Groenten en fruit, vooral citrusvruchten en kiwi’s. |
Vitamine D | Via voeding (vette vis, lever, ei, volle melk en margarine of minarine) of zonlicht. |
Vitamine K | Groene groenten. |
Omega-3 (DHA) | Vette vis. |
Wat zijn de beste voedingsbronnen van mineralen tijdens de zwangerschap?
Mineralen | Waar vind je ze? |
IJzer | Rood vlees en, in mindere mate, in sommige groenten en gedroogd fruit (kool, spinazie, amandelen, gedroogde abrikozen...). |
Calcium | Melkproducten, sommige mineraalwaters, groene groenten, sardines... |
Jodium | Vis, gejodeerd tafelzout (let op: gebruik niet te veel). |
Zink | Vlees, vis, melkproducten, granen en peulvruchten. |
Fluor | Vis, thee en zelfs mineraalwater. |
Voedingssupplementen speciaal voor zwangere vrouwen
Een supplement met extra foliumzuur (vitamine B9) wordt tegenwoordig bijna standaard aangeraden, zelfs al vóór de zwangerschap. Je arts kan dit voorschrijven tijdens een preconceptioneel onderzoek.
In sommige gevallen kun je arts je extra voedingssupplementen voorschrijven om tijdens de zwangerschap te nemen: bijvoorbeeld als je een tweeling verwacht, bij snel opeenvolgende zwangerschappen, of als je vegetarisch of veganistisch eet.
Ook andere vitamines of multivitaminen kunnen aangeraden worden. Bespreek dit met je arts en neem nooit supplementen zonder dit eerst met hem of haar te overleggen.
Veelgestelde vragen over vitamines tijdens de zwangerschap
Welke vitamines moet je al nemen vóór je zwanger wordt?
Foliumzuur (vitamine B9) is de belangrijkste vitamine om al vóór de bevruchting te nemen, met een aanbevolen inname van 400 microgram per dag.
De gezondheidsautoriteiten raden aan om minstens 1 tot 3 maanden vóór de zwangerschap, of vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, te starten met een supplement. Dit komt omdat de neurale buis van de baby (het toekomstige brein en ruggenmerg) al heel vroeg wordt gevormd.
Hoe beïnvloeden vitamines en mineralen de gezondheid van de moeder?
Vitamines en mineralen ondersteunen de algemene gezondheid van de zwangere vrouw door het immuunsysteem te versterken, voedingstekorten te voorkomen en het risico op complicaties tijdens de zwangerschap te verlagen.
Source : ONE https://www.one.be/public/brochures/brochuredetail/brochure/grossesse-et-allaitement-que-manger/