Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Wil je een baby? Laat je onderzoeken!

Het is beslist, ik wil mama worden! Plots was het helemaal duidelijk, mijn dierbaarste wens ... Maar voordat ik aan het grote avontuur van mama worden begin, kan ik me best laten onderzoeken. Wat houdt dat allemaal in?

Je weet vast wel dat een zwangere vrouw goed op haar gezondheid moet letten. Maar wist je ook dat je voor de zwangerschap best een preconceptioneel of een periconceptioneel (verwijst naar de periode rond de verwekking, van de kinderwens tot de 3e maand van de zwangerschap) onderzoek kan laten doen? Dit moeilijke woord betekent gewoon dat de toekomstige mama haar algemene gezondheid laat evalueren. Dit onderzoek, dat nog veel te weinig wordt gedaan, biedt je alle kansen op een fijne en rustige zwangerschap! Een woordje uitleg. 

Ik maak de (gezondheids)balans op!

Eerste stap: maak een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog en bespreek je zwangerschapswens met hem. Het medisch onderzoek dat volgt, bestaat uit de controle van een aantal punten die een invloed op je zwangerschap kunnen hebben, naast de klassieke onderzoeken (polsslag, hartslag ...):

  • Het gewicht. Een overdreven laag gewicht of overgewicht zijn risicofactoren, vooral voor zwangerschapshypertensie
  • Specifieke ziekten: astma, hartproblemen, aderinsufficiëntie, schildklierstoornissen ... 
  • De familiale voorgeschiedenis, zoals diabetes
  • De geldigheid van de vaccins. Indien nodig kan je arts je bepaalde vaccins voorschrijven (met name tegen rodehond en een herhalingsinenting voor DT-polio en kinkhoest), ten minste drie maanden voor de verwekking. 
  • De huidige medische behandelingen. De inname van bepaalde geneesmiddelen kan de goede ontwikkeling van je baby beïnvloeden: antibiotica, vermageringspillen, antidepressiva, anti-epileptica ... 

Je kan ook een check-up laten doen wanneer je niet onmiddellijk zwanger raakt ... Je kan dan met je arts je eventuele problemen om zwanger te worden bespreken. Hij kan je ook het principe uitleggen van de ovulatietesten, waarmee je je vruchtbare periode kan bepalen. Maak je geen zorgen: vrouwen die onmiddellijk zwanger raken zijn uitzonderingen. Een beetje geduld! 

Enkele aanvullende onderzoeken

Naargelang het geval kan de arts het volgende voorschrijven: 

  • een bloedafname om te controleren of de toekomstige mama immuun is voor toxoplasmose en rodehond. 
  • een onderzoek naar hepatitis B, hepatitis C en het aidsvirus. 
  • een analyse om de afwezigheid van albumine en suiker in de urine te controleren en dus nierproblemen en diabetes uit te sluiten. 

Ik eet volop foliumzuur en ijzer

Alle artsen adviseren vandaag de inname van foliumzuur (of vitamine B9) in de vorm van een voedingssupplement. Deze vitamine is vanaf de eerste dagen van de zwangerschap essentieel voor de vorming van de neurale buis. 
Ze is dus noodzakelijk in geval van een tekort: onevenwichtige voeding, tweelingen, inname van geneesmiddelen die deze vitamine inhiberen (anti-epileptica, bepaalde antidiabetica) of wanneer er een voorgeschiedenis van misvorming van de neutrale buis in de familie bestaat. Je moet twee maanden voor de verwekking een voedingssupplement beginnen te nemen en dit tijdens het volledige eerste trimester blijven nemen. Deze vitamine is in bepaalde landen (VS, Groot-Brittannië) zo belangrijk dat ze systematisch wordt voorgesteld, zelfs wanneer er geen risicofactoren zijn. Indien nodig, kan je arts ook ijzersupplementen adviseren. 

Tabak, alcohol ... tot ziens!

Tijdens dit bezoek kan je je slechte gewoonten bespreken die je zal moeten opgeven en hierbij eventueel hulp vragen. 9 maanden lang zal jij je baby alles bezorgen dat hij nodig heeft om zich te ontwikkelen. Wat schadelijk is voor jou, is nog schadelijker voor je baby. De placenta is een echte ‘spons’ en geeft alles wat jij opneemt onmiddellijk door aan je toekomstige baby. Daarom: 

  • wordt alcohol uitdrukkelijk afgeraden! 
  • moet het gebruik van drugs natuurlijk worden stopgezet. 
  • stop je best met roken van zodra je een baby wil. De arts kan je informatie geven over pleisters en andere nicotinevervangende middelen. En natuurlijk moet je, om jezelf voor te bereiden, een evenwichtige voeding combineren met een regelmatige fysieke activiteit (lang leve de trappen!). 

Vergeet het niet: je bereidt de cocon van je toekomstige baby voor. Dankzij deze voorzorgsmaatregelen kan je je baby een zo goed mogelijk verblijf in je buik bezorgen! Het is toch fantastisch dat je nu al stappen kan zetten voor een geslaagde toekomstige zwangerschap, niet? 
 

Jessica, moeder van Daphne 

Ik was altijd een echte gangmaker (binnen mijn vriendenkring stond ik bekend als een “feestbeest”!) en ik probeerde mijn reputatie zo veel mogelijk waar te maken. Lange nachten, sigaretten, uitbundige vakanties ... Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit met een luiertas zou rondlopen! Totdat ik mijn toekomstige partner ontmoette op een hele saaie vergadering bij een klant. Binnen een jaar was het zo ver - tot grote verrassing van iedereen die me kende: we hadden een huis gekocht, waren getrouwd en ik was zwanger. Van de ene op de andere dag stond mijn leven op zijn kop: ik leefde opeens heel gezond en regelmatig, zelfs voordat mijn zwangerschap bekend was. En het grappige was: dat werd door iedereen als het bewijs gezien.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.