Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Ik ben 40 jaar en ik wil een baby!

Ik weet het, ik ben 40 jaar ... en dan? Het is moeilijker om een baby te krijgen, zeggen ze, maar het is niet onmogelijk. Het bewijs? Kijk maar eens naar al die bekende actrices en beroemde vrouwen die op hun veertig lentes met een mooie baby in hun armen pronken. Wat kan ik doen om alle geluk aan mijn kant te krijgen?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Maak je geen zorgen: late zwangerschappen zijn zoals gewone zwangerschappen: het grootste gedeelte verloopt zonder complicaties. Met een aangepaste medische opvolging krijg je een baby die blaakt van gezondheid! Het belangrijkste is om vertrouwen te hebben en aandachtig te zijn. 

Ik maak de (gezondheids)balans op!

‘Wacht niet!’ dat zeggen gynaecologen gewoonlijk tegen vrouwen die graag een baby willen en de veertig naderen. Hoewel er statistisch gezien steeds meer zogenaamde late zwangerschappen zijn, bestaat er een niet te verwaarlozen risico: de afnemende vruchtbaarheid na 35 jaar. Zo bedraagt de kans op een baby tijdens een cyclus 1 op 4 op 20 jaar, 1 op 8 op 35 jaar en slechts 1 op 12 na de leeftijd van 40 jaar. Om alle geluk aan je kant te krijgen, kunnen we je niet genoeg aanraden om voor de verwekking een grondige check-up te laten uitvoeren. 
Als je ouder bent dan 35 en al langer dan 6 maanden zonder succes zwanger probeert te worden, aarzel dan niet en spreek erover met je arts. De technieken van de medisch begeleide voortplanting – in-vitrobevruchting, eiceldonor... – hebben bemoedigende slaagkansen. Deze behandelingen zijn zowel vanuit lichamelijk als vanuit psychologisch oogpunt zwaar, maar ze werpen wel hun vruchten af. 

Mama op 40-jarige leeftijd: ik doe het vorrzichtig aan!

Houden late zwangerschappen meer risico’s in? Ja, maar dankzij de vooruitgang van de geneeskunde en de onderzoeken worden deze vrouwen vandaag goed begeleid. Het belangrijkste is dat je goed naar je lichaam luistert en overbelasting vermijdt. Je prioriteit is je zwangerschap. Je hebt zeker lang gewacht om een baby op de wereld te zetten: werk, reizen, uitstapjes ... je leven was goed gevuld. Nu moet je gas terugnemen! En denk eraan: 

 • het dagelijkse leven zal steeds vermoeiender worden. 
 • Je loopt meer risico op ziekten: hypertensie, zwangerschapsdiabetes ...
 • De kans op een miskraam is hoger, vooral tijdens de eerste drie maanden. 

Raak vooral niet in paniek, maar stel je prioriteiten. En alle mama’s bevestigen het: het doel heiligt de middelen!

Mijn baby blaakt van gezondheid!


Dankzij de vooruitgang van de geneeskunde en de verschillende onderzoeken tijdens je zwangerschap wordt je baby ‘volledig gecontroleerd’ en zal hij blakend van gezondheid ter wereld komen! Om alle risico’s te vermijden, kan je een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren. Doel: een eventuele trisomie 21 of een andere chromosoomafwijking opsporen. De risico’s op een trisomie zijn 1 op 1500 op 20 jaar en 1 op 100 op 40 jaar. Bij een positieve reactie kan een zwangerschapsonderbreking worden overwogen. Positief punt: in tegenstelling tot wat men denkt, nemen de andere risico’s op misvorming zo goed als niet toe met de leeftijd. 
Maak je dus geen zorgen. Een zwangerschapswens is op de eerste plaats een gemoedstoestand. Heb vertrouwen in jezelf! Vergeet niet dat het nu het moment is om te knuffelen! 

Een vrouw van 30 jaar die een baby wil, heeft 75% kans om binnen de 12 maanden zwanger te worden. Dit cijfer ligt 44% lager op 40 jaar.
Meer en meer vrouwen willen een kind na de leeftijd van 35 of 40 jaar. De gemiddelde leeftijd voor een zwangerschap blijft stijgen.  Loopbaan, laat huwelijk, nieuw huwelijk, langer wachten voor meer financiële zekerheid ... er zijn talrijke redenen voor deze keuze.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.