Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

De achtste maand van mijn zwangerchap

Ik ben tussen 31 en 34 weken zwanger. Mijn baby bereidt zich voor op de geboorte: hij ligt met zijn hoofdje naar beneden. Ik heb zelfs al een lichte samentrekking gevoeld. De grote dag komt dichterbij!

Hoe ver staat het met mijn baby?

Je baby blijft groeien: tijdens de twee laatste maanden zal hij in gewicht verdubbelen en nog een tiental centimeter groeien! Tijdens de achtste maand van de zwangerschap zal hij zich volledig omdraaien zodat hij in bevallingspositie ligt, in 95% van de gevallen is dat met zijn hoofdje naar beneden, mooi in een bolletje met zijn rugje naar links. Dat kan tijdens je allerlaatste echografie gecontroleerd worden: dat noemen we de ligging
Ondertussen werkt je baby de groei van z'n lijfje netjes af: zijn botten worden stevig, zijn haartjes groeien, zijn huid wordt roze, zijn nagels vormen zich. Zijn uitscheidingsfuncties werken: zijn nieren scheiden ongeveer 30 ml urine per uur af. Zijn darmkanaal vult zich geleidelijk aan met meconium, een donkere en dikke substantie: dat zal de eerste stoelgang van je baby zijn bij de geboorte. 
Aan het einde van de achtste maand kan je baby misschien al in je bekken beginnen in te dalen. Je voelt misschien trekkende bewegingen of een vage pijn onderin je buik. Maak je geen zorgen, dat is normaal: de gewrichten van je bekken beginnen een beetje uit te zetten zodat je baby erdoor kan.  

Mijn goede voedingsreflexen

In dit stadium komt jouw baby gemiddeld 200 g per week bij. Hij heeft nu meer dan ooit behoefte aan de voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor zijn goede ontwikkeling! Jijzelf hebt ook energie nodig om deze laatste rechte lijn tot een goed einde te brengen. Je lichaam heeft reserves nodig met het oog op de bevalling en de borstvoeding. Het is niet het moment om op je lijn beginnen te letten! 
Maar let wel op voor geknabbel! Koop vers fruit en verse groenten en kook gezond! Ze zullen vitamine C aanleveren, nodig voor de bescherming van je cellen en je aders en de goede opname van ijzer, de stof die je nodig hebt om je reserve aan rode bloedlichaampjes opnieuw samen te stellen. 

Vraag van de maand: welke voedingsmiddelen genieten de voorkeur als voorbereiding op de borstvoeding?

Als je beslist hebt om je baby borstvoeding te geven, geef dan vanaf nu de voorkeur aan eiwitten, calcium en vitamine D, essentiële voedingsstoffen om je baby van melk van goede kwaliteit te laten genieten. Zorg voor een evenwichtige en gevarieerde voeding, rijk aan vruchten en groenten, melkproducten, linzen en graanproducten. Combineer dit alles met dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren) en vetten, en in het bijzonder de essentiële vetzuren. Blijf ook veel water drinken: tussen 1,5 en 2 liter per dag. Beperk je gebruik van suikerrijke dranken en frisdranken, maar ook van koffie en thee (maximaal 2 kopjes per dag). Het gebruik van alcohol blijft afgeraden tijdens de volledige duur van de zwangerschap en borstvoeding. 
Je baby neemt nu ook veel plaats in jouw buik in. Hij voelt zich trouwens zelf ook steeds minder op zijn gemak in je buik aan de vooravond van de 9e en laatste maand van de zwangerschap. Je middenrif en je longen worden nu samengedrukt, waardoor het normaal is dat je ademnood krijgt! 

Lisanne (28 jaar) 8 maanden zwanger

"Ik ben eerder met zwangerschapsverlof gegaan, zodat ik tijd heb om op adem te komen en alles klaar te maken voor de komst van ons kleintje. Ik ben al 11 kg aangekomen en het schijnt dat mijn baby nog bijna twee keer zo zwaar moet worden - dat past toch nooit?"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.