Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken

Deel dit Artikel
X
Zwanger buik

De achtste maand van mijn zwangerchap

 

Ik ben tussen de 31 en de 34 weken zwanger. Mijn baby bereidt zich voor op de geboorte: hij ligt met zijn hoofdje naar beneden. Ik heb zelfs al een lichte samentrekking gevoeld. De grote dag komt dichterbij!

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Hoe ver staat het met mijn baby?

Je baby blijft groeien: tijdens de twee laatste maanden zal hij in gewicht verdubbelen en nog een tiental centimeter groeien!
Tijdens de achtste maand van de zwangerschap zal hij zich volledig omdraaien zodat hij in bevallingspositie ligt, in 95% van de gevallen is dat met zijn hoofdje naar beneden, mooi in een bolletje met zijn rugje naar links. Dat kan tijdens je allerlaatste echografie gecontroleerd worden: dat noemen we de ligging.
Ondertussen werkt je baby de groei van z'n lijfje netjes af: zijn botten worden stevig, zijn haartjes groeien, zijn huid wordt roze, zijn nagels vormen zich. Zijn uitscheidingsfuncties werken: zijn nieren scheiden ongeveer 30 ml urine per uur af. Zijn darmkanaal vult zich geleidelijk aan met meconium, een donkere en dikke substantie: dat zal de eerste stoelgang van je baby zijn bij de geboorte.
Aan het einde van de achtste maand kan je baby misschien al in je bekken beginnen indalen. Je voelt misschien trekkende bewegingen of een vage pijn onderin je buik. Maak je geen zorgen, dat is normaal: de gewrichten van je bekken beginnen een beetje uit te zetten zodat je baby erdoor kan.

 

Mijn goede voedingsreflexen

In dit stadium komt jouw baby gemiddeld 200g per week bij. Hij heeft nu meer dan ooit de nodige voedingsstoffen nodig voor zijn goede ontwikkeling! Jijzelf hebt ook energie nodig om deze laatste rechte lijn tot een goed einde te brengen. Je lichaam heeft reserves nodig met het oog op de bevalling en de borstvoeding. Het is niet het moment om op je lijn beginnen te letten!
Maar let wel op voor geknabbel! Koop vers fruit en verse groenten en kook gezond! Ze zullen vitamine C aanleveren, nodig voor de bescherming van je cellen en je aders, en de goede opname van ijzer, de stof die je nodig hebt om je reserve aan rode bloedlichaampjes opnieuw samen te stellen.

 

Vraag van de maand: welke voedingsmiddelen genieten de voorkeur als voorbereiding op de borstvoeding?

Als je beslist hebt om je baby borstvoeding te geven, geef dan vanaf nu de voorkeur aan eiwitten, calcium en vitamine D, essentiële voedingsstoffen om je baby van melk van goede kwaliteit te laten genieten. Zorg voor een evenwichtige en gevarieerde voeding, rijk aan vruchten en groenten, melkproducten, linzen en graanproducten. Combineer dit alles met dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren) en vetten, en in het bijzonder de essentiële vetzuren. Blijf ook veel water drinken: tussen 1,5 en 2 liter per dag. Beperk je gebruik van suikerrijke dranken en frisdranken, maar ook van koffie en thee (maximaal 2 kopjes per dag). Het gebruik van alcohol blijft afgeraden tijdens de volledige duur van de zwangerschap en van de borstvoeding.

Je baby neemt nu ook veel plaats in in jouw buik. Hij voelt zich trouwens zelf ook steeds minder op zijn gemak in je buik aan de vooravond van de 9e  en laatste maand van de zwangerschap. Je middenrif en je longen worden nu samengedrukt,  waardoor het normaal is dat je ademnood krijgt.!

 

Lisanne (28 jaar) 8 maanden zwanger

"Ik ben eerder met zwangerschapsverlof gegaan, zodat ik tijd heb om op adem te komen en alles klaar te maken voor de komst van ons kleintje. Ik ben al 11 kg aangekomen en het schijnt dat mijn baby nog bijna twee keer zo zwaar moet worden - dat past toch nooit?"

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • Ontvang producten en samples
  • Faites des économiesBespaar op je aankopen !
  • Bénéficiez d'outils interactifs pratiquesGeniet van handige interactieve tools
  • Profitez de menus et de recettesProfitez de menus et de recettes
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me