0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Hoe weet ik zeker dat mijn baby de beste voedingsmiddelen krijgt?

Ik ben begonnen met de overgang op vaste voeding voor mijn baby. Maar ik weet niet of ik zelf mijn groente- en fruithapjes moet maken of hem potjesvoeding moet geven. Op dit moment wissel ik af en dat is best handig!

Je hoeft je niet meer verplicht te voelen om zelfbereide maaltijdenvoor jouw baby te maken en ook geen schuldgevoel te hebben omdat je hem potjesvoeding geeft. Elke voedingsmethode heeft zijn voordelen en het zou jammer zijn om daar geen gebruik van te maken. Het maakt jouw leven zo veel makkelijker en het helpt aan de behoeften te voldoen van jouw kleine smulpaap. 

Kies voor aanvulling!

De keuken is de plek waar jij precies weet wat je moet doen. En je hebt het goede voornemen om jouw kleine fijnproever daarvan te laten genieten. Het bereiden van zelfgemaakte voeding kost tijd, een goed gevulde koelkast en de benodigde apparatuur, zeker voor de voeding van peuters. Daarentegen is kant-en-klare potjesvoeding niet alleen praktisch, maar ook een bron van voedingsstoffen dankzij de geldende regelgeving. De controle op nitraat en andere verontreinigende stoffen is zo strikt dat het soms interessanter is om voor potjesvoeding te kiezen. En wanneer jouw baby nog maar net begonnen is met de overgang op vaste voeding, zijn de hoeveelheden zo klein dat het niet altijd gemakkelijk is om 30 g groenten te koken. Het mag duidelijk zijn dat er niet één maar meerdere oplossingen zijn om aan de eetlust van jouw kleine ventje te voldoen gedurende de hele periode waarin hij kennismaakt met verschillende soorten voeding.

banner mpi checklist eerste stapjes

Dat heb ik zelf gemaakt!

Als je van start gaat met de overgang op vaste voeding, moet je de nodige apparatuur in huis hebben. Het meest praktische apparaat? Een keukenmixer speciaal voor baby's (leen het van een vriendin als je kan). Dit felbegeerde apparaat ontdooit, verwarmt, stoomt en mixt in een handomdraai. Dat is alles! Als je geen geld wilt uitgeven, bestaan er gelukkig ook andere bereidingswijzen. Je kan kiezen uit stoomkoken (de ingrediënten worden gaar terwijl jij met de baby speelt!), koken in ongezouten water maar ook koken in de microgolfoven in een geschikt bakje. Voeg hier een goede blender aan toe waarmee jij perfect lichtgebonden en romige hapjes kan maken voor zuigelingen, en voilà! 

Maak een planning: je kan meerdere maaltijden klaarmaken en het overschot invriezen. Zorg ervoor dat je van tevoren een maaltijd hebt gemaakt: niets is erger dan in alle haast een maaltijd klaarmaken met een hongerig en moe kind aan het einde van een drukke werkdag. 

Als je boodschappen doet, denk dan goed na over de weekmenu's. Dit vergt wel enige planning, maar het is de beste manier om afwisselende maaltijden te maken. Het is een beetje didactisch maar zeer doeltreffend. Als je ingrediënten koopt, denk er dan aan hoe je deze kan gebruiken in andere variaties op recepten tijdens de hele week (aardappelpuree met vis en een shepherd's pie). En bij het kiezen van de ingrediënten geef je de voorkeur aan seizoensgroenten en -fruit die meer vitaminen bevatten en goedkoper zijn! Kies ook eens voor kant-en-klare diepvriesgroenten die reeds geschild zijn en waarvan je de gewenste benodigde hoeveelheid kan gebruiken! 

Vis en vlees: als er mensen van verschillende leeftijd in huis wonen, bewaar je de zachtere stukjes (kipfilet) voor de kleintjes zodat iedereen aan tafel volop kan genieten. 

Een laatste tip: het is niet nodig om zout of suiker toe te voegen aan de groente- en fruithapjes die je thuis zelf maakt. Laat de natuur zijn gang gaan. Van nature gezouten of gesuikerde groenten en fruit zijn zeer geschikt voor het nog tere lichaam van de baby. 

Tot slot, zolang je nog tijd of zin hebt om eraan te beginnen, is het bereiden van zelfgemaakte babyvoeding eigenlijk niet zo ingewikkeld. En vergeet niet dat koken een spel is. Jouw baby zal genieten als hij jou druk bezig ziet in de keuken! ng men nog tijd of zin heeft om eraan te beginnen, is het bereiden van zelfgemaakte babyvoeding eigenlijk niet zo ingewikkeld. En vergeet niet dat koken een spel is, jouw baby zal genieten als hij jou druk bezig ziet in de keuken!

Kwaliteit, de belofte van Nestlé

En waarom zou je de zelfgemaakte hapjes niet eens afwisselen met kant-en-klare potjesvoeding die in de supermarkt verkrijgbaar is? De potjes zijn perfect afgestemd op de behoeften van jouw baby en voorzien jouw baby in een handomdraai van de benodigde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen! Voor de voedingsproducten voor jonge kinderen geldt een wetgeving waarin specifiekere eisen worden gesteld in vergelijking met de voeding voor volwassenen. De sterke beloften van NESTLE 

  • Het beperkte zoutgehalte in onze producten helpt de overbelasting van het nog kwetsbare lichaam van jouw baby te voorkomen. Onze recepten van stap 1 (na 4 maanden) en 2 zijn zonder toegevoegd zout. 
  • Het beperkte gehalte aan toegevoegde suikers in onze producten zorgt ervoor dat de baby niet went aan te zoete smaken. Onze fruithapjes bestaan uit 100% fruit. 
  • De kwaliteit en aangepaste kwantiteit van vetten in onze recepten op basis van vlees en vis.
  • De hoeveelheid aanwezige eiwitten in onze recepten op basis van zuigelingenmelk, vlees of vis. Het is belangrijk om het lichaam van jouw baby te respecteren, vind je ook niet? 
  • De smaakvereisten voor onze recepten, ze zijn echt zo veel lekkerder dankzij de nieuwe bereidingsmethoden die de ingrediënten respecteren. 

Deze beloften dragen bij aan recepten die geschikt zijn voor het nog kwetsbare en onvolgroeide lichaam van jouw baby. Ze helpen bovendien om goede eetgewoonten aan te leren. 

Zoveel keuze, zoveel mogelijkheden! Het is aan jou om het beste te combineren en de smaakontwikkeling van jouw kleine schatje te stimuleren! 
*In overeenstemming met de regelgeving. 

Margot, moeder van Noa (1 jaar), Tim (11 jaar) en Anna (6 jaar).
"Soms maak ik één maaltijd voor het hele gezin: vis in bladerdeeg met wat olijfolie, citroen en dille, daarbij groentepuree met een beetje crème fraîche en nootmuskaat. Iedereen is er dol op en Noa, die 1 jaar is, zit ervan te smullen! Zij krijgt natuurlijk een kleinere portie, zonder toegevoegd zout, maar dat beseft ze niet en het is geweldig te zien hoe trots ze is dat ze hetzelfde eet als de rest van ons gezin!"

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.