Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
zwanger

26 weken zwanger

 

In de laatste week van je tweede trimester is er een klein tadadada-moment: je baby zal voor het eerst zijn ogen openen! Lees meer over wat er gebeurt wanneer je 26 weken zwanger bent.

Donderdag, 7 april, 2016 - 14:32

Ontwikkeling van je baby

Het hoofd van je baby heeft in week 26 een diameter van meer dan zeven cm, de grootte van een kleine appelsien, en hij weegt ongeveer 900 gram. Zijn lichaam wordt molliger door de ophoping van onderhuids vet dat dient om hem wat reserves mee te geven bij de geboorte. Zijn haren en nagels zijn al wat gegroeid en onder zijn tandvlees zijn de toekomstige witte melktanden al bedekt met glazuur. Hij heeft een goed ontwikkelde grijpreflex en kan de navelstreng vasthouden. Soms trekt hij die vrolijk heen en weer. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal en kan geen kwaad! 

Je lichaam

Ooh, die nachten. Je valt eindelijk bijna in slaap. Maar je baby niet! ‘Waarom beweegt er niemand? Waar is dat prettige geschommel gebleven? Nou, dan zal ik zelf maar voor wat beweging zorgen’, lijkt je kleine metgezel te zeggen. Hij wil zijn aanwezigheid laten voelen, precies op het moment dat jij wilt slapen. Dat is dan leuk voor de partner die het leuk vindt om de baby te voelen bewegen. Maar hoe zit het met jou? Nogal logisch dat je je tegenwoordig vaak moe en uitgeput voelt! Nu je buik steeds groter wordt, wordt het moeilijker om een aangename slaaphouding te vinden. Je kan waarschijnlijk niet meer op je buik slapen. Je kan ook beter niet op je rug slapen, omdat de baarmoeder dan op de grote ader in je rug kan drukken en daarmee de bloedstroom kan belemmeren. De aangenaamste houding om te liggen gedurende de komende weken is op je zij. Leg een kussen tussen je knieën om het wat comfortabeler te maken. 

Voeding

Indien je ‘s nachts last hebt van reflux en brandend maagzuur, probeer dan je hoofd wat hoger te leggen door een extra kussen te nemen. Probeer ook om ’s avonds licht te eten. Let op vetten, want die kunnen de spijsvertering vertragen en je spijsverteringsproblemen verergeren, wat kan leiden tot een verstoorde slaap. Als je door een te lichte avondmaaltijd ’s nachts honger krijgt, kan je een uur voor je gaat slapen nog een hapje eten, bijvoorbeeld brood met confituur en een portie melkproducten of wat fruit. 

Tips

Je merkt misschien wel dat je buik de laatste tijd strakker gaat aanvoelen en het wordt inderdaad een beetje krap daarbinnen. De vrolijke salto’s van je kindje in een groot bad vruchtwater zullen snel voorbij zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je baby een beetje minder beweegt dan daarvoor. Indien je echter gedurende een wat langere tijdsperiode (ongeveer acht uur) geen enkele beweging meer voelt van de baby, moet je onmiddellijk naar je huisarts of gynaecoloog gaan om zeker te weten dat alles in orde is.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me