Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

27 weken zwanger

Je baby moet zeker nog groeien, maar vanaf vandaag is hij zo groot dat hij op je onderarm past, tussen je hand en je elleboog. Lees meer over deze week.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Je baby moet nog groeien, ook al ben je al 27 weken zwanger. Zijn luchtwegen hebben intussen alles wat nodig is om te ademen, maar zijn nog niet voldoende gerijpt om dat ook daadwerkelijk te doen. Zijn longen zijn verdeeld in zeventien niveaus die samen de bronchiale boom vormen. Als je baby nu geboren zou worden, zou de uitwisseling van lucht echter nog te moeilijk zijn. De longblaasjes zijn immers nog niet goed ontwikkeld en er is nog onvoldoende surfactant (oppervlakteactieve stof die ervoor zorgt dat de oppervlaktespanning van de longblaasjes wordt verlaagd, zodat deze goed openen bij het inademen en niet dichtklappen bij het uitademen). Dat blijft zo tot de 35e week van de zwangerschap [Interne link naar week 35 toevoegen]. Ontspan je dus terwijl je baby nog wat verder groeit. 

Je lichaam

Je hebt nu al 31 weken geen menstruatie meer gehad, dus je bent in de 27e week van de zwangerschap. Heb je al geprobeerd je voor te stellen hoe groot de baby nu is? Wel, van de kruin tot aan de puntjes van zijn tenen is hij ongeveer 34 cm lang. Zijn hoofd is ongeveer zo groot als een kleine appelsien. Wedden dat het een echt schatje is? 

Voeding

Vind je het moeilijk om goed te slapen? Jammer genoeg is dit heel normaal, je bent zeker niet de enige. Er zijn op het vlak van voeding wel een paar dingen die je kan proberen om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Als je last hebt van reflux en brandend maagzuur en dit de reden is dat je niet goed slaapt, neem dan gerust een extra kussen. Je kan zelfs proberen om bijna rechtop te slapen! Daarnaast raden we aan om bij de avondmaaltijd licht te eten, zodat je niet naar bed gaat met te volle maag. Als je later honger krijgt, neem dan wat yoghurt en een stuk fruit dat niet té zuur is of een sneetje volkorenbrood met confituur. 

Tips

Zelfs voor een ervaren moeder is het zinvol om naar een zwangerschapscursus te gaan die je voorbereidt op de bevalling. Onderzoekers ontdekken voortdurend nieuwe informatie die je tijdens je zwangerschap kan helpen. Bovendien veranderen bevallingsmethoden regelmatig. Je zal de veranderingen die tijdens de bevalling in je lichaam plaatsvinden beter begrijpen en je leert een aantal goede ontspanningstechnieken om de spanning te verminderen als het zover is. Zijn er nog meer redenen om opnieuw een zwangerschapscursus te volgen? Je bevalt dit keer op een andere plaats en de bevalling van je vorige baby is toch al weer enkele jaren geleden.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.