Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

25 weken zwanger

Nog twee weken van het tweede trimester te gaan. Je bent klaar voor de laatste loodjes. De tastzin van je baby is volop in ontwikkeling wanneer je 25 weken zwanger bent. Lees meer over hoe je dit kan stimuleren.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Tegen deze tijd vraag je je misschien wel eens af of je baby in je baarmoeder soms salsalessen aan het volgen is. Met zijn talloze capriolen binnenin je buik en de af en toe constante beweging van de ene kant van zijn kleine schuilplaats naar de andere, kan het niet anders dan dat hij de baarmoederwand raakt (maar maak je ook nu weer geen zorgen als je een rustige baby hebt en je dit allemaal niet voelt; geen twee baby's zijn hetzelfde!). Hij raakt je baarmoederwand aan en zet zich af met zijn handjes en voetjes, met zijn hoofd of zelfs met zijn rug. Er zijn momenten dat hij echt rusteloos is. Laat hem dan weten dat je er bent door je buik te strelen. Dat voelt hij en naarmate zijn tastzin zich verder ontwikkelt, kan het gebeuren dat hij jouw hand aanraakt. Deze rustige zintuiglijke uitwisselingen zorgen ervoor dat je een nog sterkere band opbouwt met dat kleine wezentje dat daar diep binnenin jou groeit. 

Je lichaam

Wist je dat je daar binnenin een klein dromertje met je meedraagt? Onderzoekers hebben ontdekt dat baby’s kunnen dromen in de baarmoeder. Ze stelden vast dat ongeboren kinderen in sommige fases van de slaap heel duidelijk hun oogbollen achter hun oogleden bewegen, zoals wij allemaal doen. Heb je goed geslapen? Sommige aanstaande moeders worden in deze fase van de zwangerschap geplaagd door nare dromen. Helaas kunnen we niet anders zeggen dan dat dit een heel natuurlijk verschijnsel is, aangezien zorgen of problemen ons ook tijdens onze slaap vergezellen. Onthoud gewoon dit: het is een fabeltje dat een droom voorspellende waarde heeft. Probeer zorgen te zien als een positief signaal. Een nare droom toont immers vooral aan dat je op weg bent om een goede moeder te worden. De baby is nog niet eens geboren en je bent nu al een beschermende moederkloek! 

Voeding

Luister naar je hart. En naar je verlangens. Sommige vrouwen zeggen dat ze niet toegeven aan hun zin in bepaalde voedingsmiddelen, omdat ze denken dat de baby van streek zou kunnen raken als ze bijvoorbeeld een curryschotel zouden eten. Niet waar! Die curry komt niet als volledig gerecht bij je baby aan. Via het vruchtwater krijgt hij alleen de aromatische ervaring ervan. De moleculen min of meer. En jouw plezier, omdat je genoot van wat je gegeten hebt. Dus ga je gang, gebruik de kruiden en specerijen die je lekker vindt – alles wat smaak heeft is welkom. We raden je wel aan om zuinig te zijn met hete chilipepers, want daar kunnen jullie allebei last van krijgen. 

Tips

Last van opgezwollen enkels? Hier zijn een paar handige tips om dit probleem te verlichten. Twee oplossingen, precies elkaars tegenovergestelde. Ofwel leun je achterover en leg je je voeten wat hoger of je gaat naar buiten voor een wandeling! Door je voeten wat hoger te leggen, verminder je de druk op je benen en enkels. En door te wandelen wordt via je kuiten de bloedcirculatie geactiveerd en wordt vloeistof naar andere delen van je lichaam getransporteerd. Als er echter ook sprake is van zwelling van je gezicht en/of van je handen, ga dan onmiddellijk naar je arts. Deze symptomen kunnen wijzen op een zwangerschapsvergiftiging, een vorm van hoge bloeddruk die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.