Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zoeken
Nog geen lid? Registreer hier
Deel dit Artikel
X
Vitamines en Mineralen

Vitamines en minerale zouten

 

Tijdens de negen maanden van de zwangerschap, heeft je organisme vitamines en minerale zouten nodig. Ze spelen elk een eigen rol en zullen je baby ten goede komen via de placenta. Zorg voor variatie en evenwicht in je voeding om zeker te zijn dat je niets tekort komt.

 

Donderdag, 10 maart, 2016 - 11:49

Waarvoor dienen vitamines en minerale zouten?
 
Vitamines …

  • Vitamine A speelt een belangrijke rol voor een goede werking van de cellen, het zicht, de huid en slijmvliezen en het immuunsysteem. Je vindt ze in melk en boter, of in de vorm van bètacaroteen in rode en groene groenten (spinazie, tomaten, wortelen ...) of in geel en oranje fruit (abrikozen, mango's ...).
  • Vitamines van de B-groep bevorderen het energiemetabolisme en de werking van het zenuwstelsel. Je vindt deze vitamines in volkorengranen, groenten, vlees, vis, melkproducten en eieren. Opgelet: veganisten (die geen enkel product van dierlijke oorsprong eten) kunnen vitamine B12 te kort komen. Deze vitamine is essentieel voor het aanmaken van lichaamscellen. Een tekort kan met name schade toebrengen aan cellen die zich snel hernieuwen, zoals rode bloedcellen.
  • Vitamine C draagt bij tot de weerstand van het immuunsysteem, beschermt cellen, bevordert de opname van ijzer en heeft antioxiderende eigenschappen. Je vindt deze vitamine in groenten en fruit, vooral in citrusvruchten en kiwi's.
  • Vitamine D speelt een rol bij botmineralisatie door de opslag van calcium te bewerkstelligen. Deze vitamine is aanwezig in voeding (zalm, sardines, lever, eieren, volle melk en margarine of minarine) en wordt ook aangemaakt door de huid onder invloed van de zon. Een goede reden om een luchtje te gaan scheppen! Er wordt vaak een supplement voorgeschreven vanaf de zevende maand.
  • Vitamine K bevordert de bloedstolling. Groene groenten zijn een goede bron van deze vitamine.

 
Minerale zouten …

  • IJzer is het voornaamste bestanddeel van hemoglobine. Je vindt het vooral in rood vlees, orgaanvlees en (weliswaar in mindere mate) in groenten of gedroogde/verse vruchten, zoals kolen, amandelen en gedroogde abrikozen.
  • Calcium draagt bij tot de opbouw van het skelet. Je vindt calcium vooral in melkproducten, bepaalde soorten mineraal water, groene groenten, sardines …
  • Jodium zorgt voor een goede werking van de schildklier. Je vindt het in vis en tafelzout verrijkt met jodium (let op, gebruik er niet te veel van).
  • Magnesium is noodzakelijk voor de overbrenging van zenuwimpulsen en samentrekking van de spieren. Het zit in zwarte chocolade, gedroogd fruit, gedroogde vruchten, bananen ...
  • Selenium draagt bij tot een goede werking van het imuunsysteem. Goede bronnen van selenium zijn vlees, vis, volkorengranen, noten en granen (zoals sesam ...).
  • Zink is essentieel voor de celvermeerdering en de immuunfuncties. Zink vind je in vlees, vis, melkproducten, graanproducten en peulvruchten.
  • Fluor bevordert mineralisatie van de tanden. Het zit in vis, thee en mineraal water.

 

Op het menu …

Tijdens de zwangerschap heb je 10% meer vitamines nodig. Als je in goede gezondheid verkeert en er geen complicaties zijn tijdens de zwangerschap, volstaat een gevarieerde en evenwichtige voeding.
 
In bepaalde gevallen kan je arts voedingsupplementen voorschrijven tijdens of tegen het einde van de zwangerschap: als je zwanger bent van tweelingen, bij dicht op elkaar volgende zwangerschappen, als je vegetariër of veganist bent ... Neem geen voedingssupplementen op eigen houtje, zonder eerst je arts te raadplegen.
 
Vandaag de dag krijg je bijna systematisch een supplement van foliumzuur (vitamine B9) voorgeschreven, zelfs nog voor de zwangerschap. Dat kan via je arts of bij een check-up voor je zwanger bent.
 
Een gevarieerde voeding is cruciaal voor evenwicht: neem de tijd om te winkelen en te koken. Zo doe je goed voor jezelf en je baby!

Bepaalde minerale zouten en vitamines zijn gevoelig voor water, lucht of licht. Om optimaal te profiteren van alle voedzame eigenschappen van voedingsmiddelen, vooral van fruit en groenten, moet je ze snel verbruiken en de voorkeur geven aan zachte bereidingswijzen, zoals stomen.

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • Ontvang producten en samples
  • Faites des économiesBespaar op je aankopen !
  • Bénéficiez d'outils interactifs pratiquesGeniet van handige interactieve tools
  • Profitez de menus et de recettesGeniet van tientallen originele menu's en recepten

Registreer!

Gerelateerd