Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Ik leer nieuwe reflexen met flesvoeding

Na weken, zelfs maanden, van alleen maar borstvoeding verandert de komst van de fles met moedermelk of kindermelk onze kleine gewoontes. Hoe overbruggen we deze nieuwe kaap op een zachte manier?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Laat ons niet rond de pot draaien: het eerste flesje verloopt niet per se vlot! Je baby huilt en wil alleen maar van de borst drinken. Als de borstvoeding goed is verlopen, dan vrees je toch voor deze tweede "scheiding" en wind je je op over de hevige reactie van je kind. Veel te veel emoties die je vaak in tranen doen uitbarsten. Blijft dan nog de papa, die het wel begrijpt, maar toch van zijn stuk is door al deze ontreddering. Wat kan je doen? Geduld oefenen, nog meer liefde laten voelen en binnen het gezin leren hoe je moet omgaan met een vanaf nu alomtegenwoordig hulpmiddel: het flesje. 

Drinken uit het flesje is anders dan drinken van de borst

 • Deze vaststelling, die men zich maar al te vaak onvoldoende realiseert, verklaart gedeeltelijk de specifieke moeilijkheden die je kind ervaart. Om de borst te kunnen pakken, opent je baby zijn mond wagenwijd om de tepel te plaatsen ter hoogte van het zachte gehemelte. Zijn kaken oefenen druk uit onder de tepelhof, terwijl zijn tong eerst de tepelhof en daarna de tepel platdrukt en langer maakt zodat er melk uit vloeit. 
 • Drinken uit een flesje heeft niets te maken met dit actieve proces! De fopspeen, die veel harder en stijver is, wordt met gemak in de mond gebracht. De melk stroomt uit zichzelf in de mond en je baby hoeft zijn tong en kaken niet te gebruiken. Het is dus logisch dat het flesje in het goed geregelde leventje van je baby voor meer dan verwarring zorgt. Na de intimiteit die hij met zijn moeder heeft gedeeld tijdens de borstvoeding en de weken waarin hij heeft moeten leren om goed te zuigen, wordt hij verplicht om zijn gewoontes te veranderen. Maar een baby heeft graag houvast. Niet alleen moet je kind overstappen op het flesje bij het afbouwen van de borstvoeding, het moet bovendien wennen aan een nieuwe smaak van melk. Vandaar dus zijn terughoudendheid, en zelfs zijn ontevredenheid, die hij al huilend uit. 

Laat je baby niet in het ongewisse

Hoe kan je jouw baby helpen om te wennen aan deze manier van voeden, eens je hem het 'technische’ aspect hebt aangeleerd? 
In de eerste plaats leg je hem uit wat hem te wachten staat. Beschrijf uitvoerig de wijzigingen die er aankomen en de nieuwe ervaringen die hij zal ontdekken. 
Ten tweede: aarzel niet om hem te zeggen hoe jammer je het eventueel vindt dat je de borstvoeding geleidelijk aan afbouwt of stopzet. 
Ten derde: papa, oma, opa en tante Irène, je vriendin Julie en de oppas zullen het meerdere keren per dag van jou overnemen om je baby te eten te geven. 

Het eerste flesje 

Je bent wat gespannen en dat is normaal. Als je hongerige hummeltje de fles weigert, stel dan aan je partner of iemand anders voor om het van jou over te nemen. Geen paniek. Deze 'krachtmeting’ kan een paar dagen duren. Ten einde raad zal je baby toch een volledig flesje leegdrinken. En daarna zal hij weigeren om te herbeginnen. Eén tip: bouw de borstvoeding af door een flesje met moedermelk te geven. Ook al vindt je kind de warmte en de geur van je borst niet terug, het behoudt dan op zijn minst de smaak van je melk. Als je hem al van in het begin kindermelk geeft, moet je geduld oefenen. En heb vertrouwen in je kleintje dat uiteindelijk ‘de overstap zal wagen’ en zijn papillen zal laten wennen aan deze nieuwe smaak. 

De juiste handelingen

 • Ga gemakkelijk zitten op een rustige plek. 
 • Doe het slabbetje aan, schud met de fles en controleer de temperatuur van de melk aan de hand van een drupje in je polsholte. 
 • Ondersteun de hals van je baby in de holte van jouw arm, die zelf op een armsteun ligt. 
 • Houd de fles in het midden vast en kantel die zodanig dat de volledige speen melk bevat en je schatje zo weinig mogelijk lucht naar binnen hapt. Plaats indien nodig de gekozen toevoersnelheid recht tegenover zijn mond. 
 • Je baby drinkt goed als er langs de rand van de fles kleine belletjes verschijnen. Is dat niet zo? 
 • Draai dan de afsluitring van de fles los. 
 • Profiteer van dit plezierige, interactieve moment. 
 • Zet op het einde van de maaltijd uw baby rechtop voor zijn boertje. 

Elk probleem heeft een oplossing

 • Je baby stikt, er vloeit melk uit zijn mond terwijl hij drinkt: de melk stroomt te snel. Wat doe je: draai de afsluitring van de fles vast en verlaag de snelheid waarmee de melk in de mond van je baby stroomt. 
 • Je baby heeft het er moeilijk mee om melk 'op te zuigen'. Wat doe je: neem fopspenen uit rubber, want die zijn soepeler dan fopspenen uit silicone. 
 • Je baby doet er een eeuw over om te drinken. Wat doe je: draai de afsluitring van de fles een klein beetje los zodat de melk iets vlugger stroomt. 
 • Je baby laat geen boertje. Wat doe je: maak je niet ongerust, leg je lieveling in een andere positie en doe hem eventueel tijdens de maaltijd een boertje laten. 


Daphne, moeder van Liza (6 maanden) (borstvoeding) 
"Ik maakte me zorgen over de overstap naar flesvoeding, zowel voor mezelf als voor mijn dochter. Om haar dagelijkse routine - en die van mij - niet in een keer te verstoren, heb ik wat melk afgekolfd en die op een middag in een flesje gegeven. Ik heb haar toen verteld dat dit van nu af aan haar nieuwe tussendoortje was. Die eerste dag vond ze het maar niks, maar ik heb het nieuwe ritueel volgehouden. Uiteindelijk dronk ze zonder morren uit het flesje.” 

Paul, vader van Sem (1 jaar) 
"Mijn vrouw had drie maanden lang borstvoeding gegeven. Twee weken voordat ze weer aan het werk moest, zijn we begonnen met de overstap naar flesvoeding. Op haar verzoek en tot mijn grote plezier mocht ik hem zijn allereerste flesje geven. Om hem niet te veel af te leiden, vertelde ze hem dat papa hem nu eten zou geven en ging ze zelf even een wandeling maken. Na een kwartiertje proberen kregen we de smaak goed te pakken."

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.