Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Met een baby op vakantie

Je wilt voor het eerst met je baby op vakantie gaan? Dit is uiteraard een volledig nieuwe ervaring. Er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken en rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je informatie over vliegen met een baby, babyvoeding tijdens de reis en op vakantie en een handige inpaklijst, zodat je zonder stress met je kindje op vakantie kan vertrekken!

5 mins lezen Oct 5, 2021

Je gaat op vliegvakantie en neemt je baby mee, waar moet je allemaal rekening mee houden?

Vliegen met een baby, wat komt er bij kijken en wat zijn de regels?

Om te beginnen is er een vliegticket nodig. In het algemeen is dit voor kinderen tot 2 jaar een gratis ticket of een ticket tegen verminderde prijs (bij de meeste maatschappijen 90% korting ten opzichte van een ticket voor volwassenen). Let goed op, het gaat om de leeftijd op het moment van het vliegen. De korting voor een baby kan echter per luchtvaartmaatschappij verschillen en kan daarnaast door toeslagen uitkomen op een bedrag dat hoger ligt dan 10% van de prijs van een ticket voor volwassenen. Wij raden je dan ook aan altijd even de website van je luchtvaartmaatschappij na te kijken en, indien nodig, contact op te nemen met de maatschappij zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 
Je mag trouwens met een kindje vliegen vanaf dat het 7 dagen oud is. Er wordt echter aangeraden om te wachten tot je kleintje minimaal 6 weken oud is, aangezien tot die tijd de longetjes nog niet volledig ontwikkeld zijn. Na deze 6 weken is het: hoe jonger hoe beter! Jonge baby’s passen zich snel aan een nieuwe omgeving aan. 
Controleer bij de luchtvaartmaatschappij ook even wat de aanwezige voorzieningen zijn voor baby’s aan boord. Sommige maatschappijen bieden bijvoorbeeld een reiswiegje/babybedje (zie afbeelding hier beneden) aan en houden bovendien rekening met mensen die vliegen met een baby door ze extra ruimte of een extra stoel te geven. 

Wat neem ik mee als ik ga vliegen met een baby?

Daarnaast moet je natuurlijk de nodige dingen meenemen wanneer je met een baby een vliegreis maakt. Let daarom goed op welke spullen je in je handbagage meeneemt: denk aan de dingen die je meteen bij de hand wilt hebben. Je mag trouwens meestal 10 kg handbagage meenemen voor je baby, maar ook dit kan per luchtvaartmaatschappij verschillen, dus controleer dit altijd even op voorhand. Soms bestaat die 10 kg immers uit 6 kg plus 4 kg voor een kinderwagen. Voor een kinderwagen is het advies om een kleinere inklapbare wandelwagen mee te nemen. Indien de kinderwagen te groot is, kan het zijn dat je hem moet inchecken bij je ruimbagage. Hieronder alvast een aantal dingen die je zeker niet mag vergeten:    

 • Luiers en luierdoekjes    
 • Babyvoeding indien je dit aan je kleintje geeft en iets om het mee te geven (lepeltje, fles)    
 • Tutje  
 • Slabbetje(s)   
 • Propere kleertjes (vooral wanneer je een lange vlucht maakt, denk dan ook aan iets fris voor jezelf!)    
 • Speeltje (afhankelijk van de leeftijd) of in ieder geval iets waarmee je kindje zich kan bezighouden    
 • Drinkbeker    
 • Dekentje of slaapzak (de airconditioning kan in een vliegtuig behoorlijk koud staan)    
 • Paspoort of identiteitskaart van je kindje (en vergeet uiteraard die van jezelf ook niet!) 

Mag ik babyvoeding meenemen in het vliegtuig?

Wanneer je kindje mee het vliegtuig in gaat, kan het zijn dat er even moet worden gegeten tijdens de vlucht. Indien je uitsluitend borstvoeding geeft, moet je er enkel voor zorgen dat je een dekentje of doek mee hebt voor de privacy. 
Indien je babyvoeding wilt meenemen (niet iedere vlucht zal babyvoeding aanbieden in het assortiment of het zal beperkt zijn), zijn er een aantal regels. Let er bijvoorbeeld op dat je niet meer dan 100 ml (gekookt) water mee mag nemen om bijvoorbeeld te mengen met melkpoeder. Gelukkig mag je vloeibare babyvoeding wel in hoeveelheden groter dan 100 ml meenemen. Houd er wel rekening mee dat de luchtvaartmaatschappij kan vragen om de verpakking te openen als ze twijfelen of het wel degelijk om babyvoeding gaat. Opnieuw is onze tip om te kijken op de website van de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij, om na te gaan wat wel en niet mag. Bij twijfel neem je best met hen contact op voor je vertrekt. 
Om er zeker van te zijn dat je kindje iets eet tijdens zo’n stressvol moment, raden wij aan om, indien mogelijk, vertrouwde voeding mee te nemen. Vraag ook gerust de hulp van een steward of stewardess als je niet zeker bent. Zij zullen meestal wel bereid zijn om je te helpen met het opwarmen van water of het bereiden van de voeding voor je baby. 

Babyvoeding in het buitenland

Neem op vakantie altijd genoeg melkpoeder mee voor alle voedingen die je nodig hebt. Het assortiment van Nestlé Babyvoeding is immers in ieder land verschillend. Het is best mogelijk dat de favoriete producten van je kindje op je vakantieadres niet te vinden zijn. 
Nog wat handige tips voor tijdens de reis 
Ten slotte hebben we hier nog wat praktische tips van andere moeders die handig kunnen zijn om de reis goed te laten verlopen: 

Tijdens het opstijgen

Zorg voor een flesje of tutje tijdens het opstijgen om ervoor te zorgen dat je kindje zo weinig mogelijk last heeft van zijn oortjes. Als je kindje al honger heeft voor de vlucht opstijgt, probeer dan een kleine voeding te geven voor het opstijgen en de rest tijdens het vertrek. 

Een krijsende/huilende baby

De nachtmerrie van iedere ouder: een baby die de hele vlucht huilt. Probeer te zorgen voor afleiding door hun favoriete knuffel of speeltje mee te nemen. Daarnaast wordt er in het vliegtuig soms ook entertainment voorzien, maak hier gebruik van! En bedenk altijd: na de vlucht ben je dit meteen weer vergeten en kan je genieten van een heerlijke vakantie. 

Een slapende baby

De droom van iedere ouder daarentegen is uiteraard dat je kindje de hele vlucht lekker ligt te slapen. Probeer dit aan te moedigen door hem bijvoorbeeld een tijdje voor de vlucht al wakker te houden, zodat tijdens de vlucht de oogjes dicht gaan. Denk wel even goed na, jij kent je kindje uiteraard het beste! 

Plan vooraf alles goed

Dit is uiteraard een advies dat altijd geldt, maar als je met een baby vliegt is dit extra belangrijk! Zorg dat je alles goed gepland hebt en probeer je aan je opgestelde reisschema te houden. Als je zelf ontspannen bent, draag je dit ook over op je kindje en is de kans groter dat je een vlotte reis zal hebben!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.