Arrow backLanguage
12 - 24 maanden
Article
Add this post to favorites

De juiste voedingsstoffen en eiwitten voor jouw baby

Wist je dat eiwitten de meest essentiële macronutriënten zijn voor de groei en ontwikkeling van het lichaam?

3 mins lezen Oct 5, 2021

Wist je dat eiwitten de meest essentiële macronutriënten zijn voor de groei en ontwikkeling van het lichaam? Daarom moeten mama's ervoor zorgen dat hun kindje de optimale kwaliteit en hoeveelheid eiwitten krijgt. Naast een evenwichtige voeding (Link naar artikel 7, Baby's hebben nood aan een voeding die rijk is aan micronutriënten) die bestaat uit vitaminen, mineralen, koolhydraten en vetten zorgen eiwitten ervoor dat je baby alle voedingsstoffen krijgt om zich op een gezonde manier te ontwikkelen.

Welke eiwitten moet ik mijn baby geven?

Er zijn verschillende soorten eiwitten: moedermelkeiwitten, koemelkeiwitten en eiwitten uit groenten, vlees of granen. In de eerste 4 tot 6 maanden krijgt een baby zijn eiwitten doorgaans via één enkele eiwitbron, namelijk moedermelk. Wanneer je peuter vaste voeding begint te eten, worden geleidelijk aan dierlijke eiwitten uit vlees, vis en eieren en eiwitten uit groeimelk geïntroduceerd, samen met plantaardige eiwitten uit groenten en granen. Er zijn veel verschillende eiwitten en het is gemakkelijk om eiwitrijk voedsel te vinden dat je peuter lekker vindt.

Welke eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten ook andere voedingsstoffen?

Eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten ook andere voedingsstoffen die goed zijn voor je baby. Zo zit er in vlees heel veel ijzer en bevat zoutwatervis jodium en omega 3-vetzuren. Melkproducten leveren calcium, vitamine B2 en vitamine B12 en ook plantaardige eiwitbronnen zoals granen en groenten bevatten belangrijke vitaminen en koolhydraten. Een goed gevarieerde voeding geeft je baby alle kwaliteitsvolle eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen die hij nodig heeft.

Wat is de juiste hoeveelheid eiwitten?

Wist je dat eiwitten de snelheid waarmee je baby groeit kunnen beïnvloeden? De inname van dierlijke eiwitten rond de leeftijd van 12 maanden, en dan voornamelijk via melkproducten, kan de groei van je baby ongewenst versnellen. Dat kan leiden tot een hoge Body Mass Index (BMI) rond de leeftijd van 6 jaar. Het is dus aangewezen om de inname van dierlijke eiwitten rond de leeftijd van 12 maanden te beperken.

Eiwitten van hoge kwaliteit en in de juiste hoeveelheid hebben een belangrijk aandeel in de evenwichtige voeding van je kind en de juiste keuze van eiwitten zorgt voor een goede metabole gezondheid op lange termijn.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.