Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

12 weken zwanger

Je nadert het einde van het eerste trimester. Gefeliciteerd, je bent nu 12 weken zwanger. Lees meer over deze week.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Bij de tussentijdse echo (tussen de 9e en 12e week) kan je voor het eerst het gezichtje en de omtrek van het lijfje van je baby zien. De kosten voor deze echo worden volledig terugbetaald door je ziekenfonds. Indien je gynaecoloog niet beschikt over echoapparatuur, word je doorverwezen naar het ziekenhuis. Tijdens deze echo wordt ook de duur van je zwangerschap bevestigd (en daarmee ook je uitgerekende datum). De gynaecoloog zal ook een zogenaamde 'kop-staartmeting' doen om de uitgerekende datum te bepalen. Er wordt gekeken of het eventueel een meerling is en je zal ook voor de eerste keer het hartje van je kindje horen kloppen. Als je baby een jongetje is, zal op de echo zijn penis al duidelijk zichtbaar zijn. Indien je liever pas bij de geboorte wilt weten of je een zoon of een dochter krijgt, zorg er dan voor dat iedereen dat weet, zodat niemand de verrassing bederft. Vrouwen boven 36 jaar krijgen tussen de 11e en 14e week ook een combinatietest aangeboden (een nekplooimeting door middel van echografisch onderzoek met een aanvullend bloedonderzoek) vanwege de verhoogde kans op eventuele afwijkingen. 

Je lichaam

Goed nieuws: aan het einde van het eerste trimester melden de meeste aanstaande moeders dat hun misselijkheid plotseling verdwenen is. Nog meer goed nieuws: als je niet kon wachten om je baby te voelen bewegen, dit gebeurt meestal rond de vierde maand van je zwangerschap. Maak je geen zorgen als dat niet meteen gebeurt als je 12 weken zwanger bent. Zeker als je voor het eerst moeder wordt is het goed mogelijk dat je gewoon niet weet hoe het voelt. Het is niet een enorme, wereldschokkende sensatie, het voelt meer aan als licht gefladder van vlindervleugels in je buik. Als je het wel voelt, wrijf dan over je buik om meteen hallo terug te zeggen! 

Voeding

Er zijn heel wat voedingsmiddelen die de ontwikkeling van de hersenen van je baby meer stimuleren dan andere. B-vitaminen zijn aanwezig in biergist, tarwekiemen, vis en eieren. Groene bladgroenten bevatten foliumzuur, dat tijdens je hele zwangerschap belangrijk is. Essentiële vetzuren zijn te vinden in vette vis en in oliën als walnoot- en koolzaadolie. Bij twijfel, praat met je gynaecoloog om er zeker van te zijn dat je dieet alle noodzakelijke voedingsmiddelen bevat. 

Tips

Veel vrouwen vragen zich af wat er zou kunnen gebeuren als ze tijdens hun zwangerschap ziek worden. Een verkoudheid of maagklachten hebben meestal geen invloed op het ongeboren kind. Het is wel belangrijk je huisarts en gynaecoloog op de hoogte te brengen als je ziek bent, omdat zij precies weten welke behandeling en geneesmiddelen een aanstaande moeder kunnen helpen maar onschadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruik in ieder geval geen medicijnen zonder een arts of gynaecoloog te raadplegen. 

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.