Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

13 weken zwanger (week 15 amenorroe)

In het begin van het tweede trimester bereikt je baby veel nieuwe ontwikkelingsmijlpalen. Lees wat er allemaal gebeurt als je 13 weken zwanger bent. 

3 mins lezen Oct 5, 2021

ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 13 ZWANGERSCHAP

Veel nieuwe ontwikkelingen deze week. Je baby kan zijn vingers buigen, zijn mond open- en dichtdoen en hij is net begonnen met slikken. Hij kan nu vruchtwater doorslikken. Dit wordt opgenomen door zijn spijsverteringskanaal en als urine uitgescheiden door zijn nieren, die sinds kort volledig functioneren. Zijn huid is begonnen met het produceren van melanine, dat na zijn geboorte zorgt voor de pigmentatie van zijn huid. Zijn botten zijn nog in ontwikkeling en zijn kleine skelet wordt geleidelijk aan één geheel. Nu je 13 weken zwanger bent, weegt hij ongeveer 30 gram en van staartbeen tot kruin is zijn lengte ongeveer 7 centimeter. En uiteraard is hij prachtig, dat spreekt voor zich! 

UW LICHAAM TIJDENS WEEK 13 ZWANGERSCHAP

Tegen het einde van de derde maand beginnen al die kleine ‘ongemakken’ van de vroege zwangerschap meestal te vervagen en zou je je behoorlijk goed moeten voelen. Benut elke mogelijkheid om naar buiten te gaan, om te genieten van wat frisse lucht, ook al is het niet allemaal blauwe lucht en stralende zon wat de klok slaat. De zonnestralen die door de wolkenlaag schijnen helpen bij de synthese van vitamine D, die zowel je baby als jijzelf nodig hebben (en je huid!). Heb je gemerkt dat je huid er goed uitziet? Een zwangerschap is vaak heel goed voor de huid. Hormonale veranderingen stimuleren de stofwisseling, waardoor je een gezondere teint krijgt. Let er wel op dat je geen bruine vlekken op je voorhoofd of wangen krijgt. Deze onschadelijke pigmentvlekken zullen ongeveer drie maanden na de geboorte vanzelf verdwijnen. De bewering dat die vlekken voorspellen of de baby een jongen of een meisje wordt, is een fabeltje! 

VOEDING TIJDENS WEEK 13 ZWANGERSCHAP

Zwangere vrouwen kunnen zeker vis eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Vis is immers een uitstekende bron van eiwitten en bevat bovendien weinig vet. Het is wel zo dat bepaalde vissoorten tijdens de zwangerschap beter vermeden kunnen worden. Sommige vissoorten bevatten als gevolg van milieuverontreiniging een hoge concentratie kwik, een stof waarvoor het zich ontwikkelende zenuwstelsel van de foetus bijzonder gevoelig is. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om de volgende vissen te vermijden: zwaardvis, tonijn, paling, brasem, zeeduivel, rog en mul. Vraag het voor de zekerheid even na bij je huisarts of gynaecoloog. 

ADVIES VOOR WEEK 13 ZWANGERSCHAP

Zwangerschapskleding heb je tot nu toe waarschijnlijk nog niet nodig gehad en misschien duurt het nog even vooraleer je broeken te hard gaan spannen. Toch kan het geen kwaad om alvast een kijkje te nemen en misschien eens met een vriendin te gaan winkelen. Wat je op dit moment alvast kan kopen zijn enkele comfortabele steunbeha’s, liefst met verstelbare bandjes. Omdat je borsten nog steeds groeien, mogen ze nergens te strak zitten of knellen. Misschien wacht je liever nog even met 

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.