Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

11 weken zwanger

Als je naar binnen kon kijken, zou je zien dat er op de plek van de wenkbrauwen en boven de lip dunne haartjes groeien. Maak je geen zorgen als het een meisje is, het zijn heel fijne haartjes! Lees meer over de ontwikkeling van je baby en andere symptomen wanneer je 11 weken zwanger bent. 

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby 

Van kruin tot staartbeen is je baby nu een indrukwekkende 4 centimeter lang, ongeveer de grootte van een gemiddelde tomaat. Het is weer een drukke week in je buik. Nu je 11 weken zwanger bent, beginnen de eerste fijne haartjes van je baby te verschijnen. De zenuwcellen blijven zich vermenigvuldigen, ook al zijn ze op dit moment nog niet verbonden in de hersenen. In het ruggenmerg, in en rond de spieren, beginnen zich echter al wel neurale circuits te vormen. Dat betekent dat je baby binnenkort reflexmatige bewegingen zal maken in je buik. 

Je lichaam

De tailleband van je broek begint steeds harder te spannen en je beha wordt ook wat krap. Gemiddeld is het gewicht van een aanstaande moeder aan het eind van het eerste trimester met ongeveer één à twee kilo toegenomen. Dit valt nauwelijks aan de baby zelf toe te schrijven, want met zijn tien gram is dat nog een echt lichtgewicht. De gewichtstoename is voornamelijk het gevolg van je vergrote baarmoeder, de placenta en het vruchtwater. 

Voeding

Het is heel belangrijk om voedingsmiddelen te gebruiken die ervoor zorgen dat jij en je baby voldoende calcium krijgen. Zo voorkom je ook dat je baby jouw botmassa begint weg te snoepen. Melk en melkproducten bevatten calcium en ook sommige mineraalwaters zijn rijk aan kalk. Daarnaast zijn ook de meeste groene bladgroenten en sesamzaadjes goede calciumleveranciers. Er wordt aangeraden om tijdens de hele zwangerschap per dag 10 microgram vitamine D te slikken voor een goede botopbouw van je baby. Dit zorgt ervoor dat calcium goed uit de voeding opgenomen wordt. 

Tips

Is er de laatste tijd misschien bepaalde voeding waar je echt totaal geen zin meer in hebt? Het is heel normaal dat je tijdens de zwangerschap opeens een enorme afkeer krijgt van bepaalde voedingsmiddelen, vooral van producten met een sterke geur en vooral tijdens het eerste trimester. Je kan met een boog om deze producten heen lopen door gewoon te kiezen voor ‘vergelijkbare’ producten uit dezelfde voedingsgroep. Dus als alleen al de aanblik van vis je tegenstaat, eet dan ham, kip of een andere soort wit vlees. Als het niet lukt om bepaalde groenten die rijk zijn aan bètacaroteen naar binnen te krijgen, dan kan je dit compenseren door meer fruitsoorten te eten die rijk zijn aan dezelfde voedingsstof, zoals perziken en abrikozen.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.