Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Zwanger zijn en sporten: het kan!

Het is niet omdat je zwanger bent dat je moet stoppen met sporten! Integendeel: sporten wordt aanbevolen. Welke vormen van lichaamsbeweging kan ik doen? Ik neem enkele veiligheidsregels in acht en hop ik heb mijn baskets al aan!

3 mins lezen Oct 5, 2021

Je houdt van hardlopen, dansen of lange fietstochten ... Weet dan dat deze activiteiten niet verboden zijn tijdens een zwangerschap die normaal verloopt. Wanneer je ze goed beoefent, helpen ze je zelfs je gewicht onder controle te houden, je te ontspannen, bepaalde pijn (vooral rugpijn) te verzachten, je spierkracht te behouden en je op de bevalling voor te bereiden. Maar let op, bij een zogenaamde risicozwangerschap kan de arts je verbieden om fysieke activiteiten te beoefenen. Raadpleeg in elk geval eerst je arts om de juiste reflexen te ontwikkelen. 

Welke sporten zijn toegestaan tijdens de zwangerschap?

De sporten die verboden zijn tijdens de zwangerschap zijn die met een hoog risico op letsels: teamsporten (basketbal, voetbal, handbal, ...), gevechtssporten (judo, boksen ...) en intensieve sporten (aerobics, cardiotraining). Vermijd ook activiteiten met een hoog risico op vallen, zoals paardrijden, skiën of skaten. 
Alle andere sporten zijn toegestaan, op voorwaarde dat ze worden beoefend binnen aanvaardbare grenzen. (Ga dus geen marathon lopen!) Het kernidee is: zachtheid. Ideale sporten zijn rustige gymnastiek, wandelen, zwemmen, yoga, stretching … En waarom neem je niet eens deel aan een sport- of yogales voor zwangere vrouwen? 
Als je fan was van fietsen of lopen voordat je zwanger was, dan kan je deze activiteiten blijven beoefenen, eventueel op een iets lager tempo en zonder jezelf te forceren, tot ongeveer de 5e maand van de zwangerschap. Vanaf deze periode vermijd je best ook activiteiten waarbij je op je rug moet liggen. Het is heel belangrijk dat je naar je lichaam luistert: bij de minste ademnood of bij ongewone pijn stop je best onmiddellijk. Als je buik je parten speelt, forceer je dan niet. 

Te nemen voorzorgsmaatregelen

 • Sport niet met een lege maag. Eet indien nodig 30 minuten voor het sporten een banaan, gedroogd fruit of een mueslireep. En neem iets mee in geval je een appelflauwte krijgt. 
 • Vergeet je opwarming niet en doe wat zachte stretchoefeningen na je trainingssessie. 
 • Draag bij voorkeur ruime en ademende kleding. Draag goede sportschoenen en een beha die goede ondersteuning biedt. 
 • Drink regelmatig, ook tijdens het sporten. 
 • Stop onmiddellijk als je je moe of misselijk voelt. 
 • Sport niet als het te warm of te vochtig is


Zwemmen is ideaal voor zwangere vrouwen. Geef de voorkeur aan rugslag of prenatale aerobics, ideaal voor je spieren en bloedcirculatie. Veel zwembaden bieden deze activiteit aan.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.