Zwanger buik

Zwanger zijn en sporten: het kan!

Het is niet omdat je zwanger bent dat je moet stoppen met sporten! Integendeel: sporten wordt aanbevolen. Welke vormen van lichaamsbeweging kan ik doen? Ik neem enkele veiligheidsregels in acht en hop ik heb mijn baskets al aan!

Je houdt van hardlopen, dansen of lange fietstochten ... Weet dan dat deze activiteiten niet verboden zijn tijdens een zwangerschap die normaal verloopt. Wanneer je ze goed beoefent, helpen ze je zelfs je gewicht onder controle te houden, je te ontspannen, bepaalde pijn (vooral rugpijn) te verzachten, je spierkracht te behouden en je op de bevalling voor te bereiden. Maar let op, bij een zogenaamde risicozwangerschap kan de arts je verbieden om fysieke activiteiten te beoefenen. Raadpleeg in elk geval eerst je arts om de juiste reflexen te ontwikkelen. 

 

Welke sporten zijn toegestaan tijdens de zwangerschap ?

 

De sporten die verboden zijn tijdens de zwangerschap zijn die met een hoog risico op letsels: teamsporten (basketbal, voetbal, handbal, ...), gevechtssporten (judo, boksen ...) en intensieve sporten (aerobics, cardiotraining). Vermijd ook activiteiten met een hoog risico op vallen, zoals paardrijden, skiën of skaten. 


Alle andere sporten zijn toegestaan, op voorwaarde dat ze worden beoefend binnen aanvaardbare grenzen. (Ga dus geen marathon lopen!) Het kernidee is: zachtheid. Ideale sporten zijn rustige gymnastiek, wandelen, zwemmen, yoga, stretching … En waarom neem je niet eens deel aan een sport- of yogales voor zwangere vrouwen? 


Als je fan was van fietsen of lopen voordat je zwanger was, dan kan je deze activiteiten blijven beoefenen, eventueel op een iets lager tempo en zonder jezelf te forceren, tot ongeveer de 5e maand van de zwangerschap. Vanaf deze periode vermijd je best ook activiteiten waarbij je op je rug moet liggen. Het is heel belangrijk dat je naar je lichaam luistert: bij de minste ademnood of bij ongewone pijn stop je best onmiddellijk. Als je buik je parten speelt, forceer je dan niet. 

 

Te nemen voorzorgsmaatregelen

  • Sport niet met een lege maag. Eet indien nodig 30 minuten voor het sporten een banaan, gedroogd fruit of een mueslireep. En neem iets mee voor als je je flauw voelt na het sporten.
  • Vergeet je opwarming niet en doe wat zachte stretchoefeningen na je trainingssessie. 
  • Draag bij voorkeur ruime en ademende kleding. Draag goede sportschoenen en een beha die goede ondersteuning biedt. 
  • Drink regelmatig, ook tijdens het sporten. 
  • Stop onmiddellijk als je je moe of misselijk voelt. 
  • Sport niet als het te warm of te vochtig is


Zwemmen is ideaal voor zwangere vrouwen. Geef de voorkeur aan rugslag of prenatale aerobics, ideaal voor je spieren en bloedcirculatie. Veel zwembaden bieden deze activiteit aan.
 

En hoe geraak ik na mijn zwangerschap opnieuw in vorm?

- onze recepten -

View details Onze recepten tijdens zwangerschap
Muffins aux baby cereals

Onze recepten tijdens zwangerschap

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's