Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Ik ben helemaal "in vorm"

In de loop van de maanden is mijn lichaam van toekomstige mama geëvolueerd: mijn buik is rond geworden, ik heb een weelderige boezem gekregen, mijn huid is veranderd ... Ik lijk wel een Michelinmannetje of een Rubensmodel, maar ik laat deze grote veranderingen aan mijn uiterlijk over mij komen (of dat probeer ik toch ...).

4 mins lezen Oct 5, 2021

Tijdens een zwangerschap krijg je meer dan alleen een dikke buik! Er vinden een hele reeks veranderingen in je lichaam plaats om het kleine wezentje dat daar groeit zo goed mogelijk te verzorgen en je lichaam op de bevalling voor te bereiden. Zo zal de omvang van je borsten verdubbelen en het gewicht van je baarmoeder wordt dertig maal groter ... 

Mijn borsten worden groter

Het gevoel van gezwollen (zelfs pijnlijke) borsten is één van de eerste zwangerschapstekenen die vrouwen opmerken, zelfs voor ze weten dat ze zwanger zijn. Dat is volkomen normaal! Vanaf de bevruchting bereidt het lichaam zich voor op de volgende fase: borstvoeding. Tijdens deze negen maanden zullen je borsten groter worden. Er bestaan geen wondermiddelen om striemen te beperken en je huid mooi te houden, maar jezelf dagelijks hydrateren met superhydraterende crèmes of crèmes op basis van zoete amandelolie of tarwekiemolie kan geen kwaad ... Zodra de striemen er zijn, zijn ze helaas onuitwisbaar. Het is dus de moeite waard om ze te voorkomen, nietwaar? 
Ook de tepels veranderen: ze worden harder en groter. De borsten zetten hun evolutie verder onder invloed van de hormonen (progesteron, oestrogeen en prolactine). 

Mijn buik wordt rond

Vanaf de eerste weken, en tijdens de hele zwangerschap, wordt de baarmoeder groter en groter om de evolutie van de baby te volgen. Deze kleine spier, die eruit ziet als een omgekeerde peer, weegt slechts 50 g, maar zal aan het einde van de zwangerschap maar liefst 1,5 kg wegen! 
Tijdens het eerste trimester moet je mogelijk vaker plassen (de baarmoeder drukt op de blaas) en kan je wat trekkerigheid in de onderbuik voelen doordat de ligamenten die deze spier ondersteunen uitrekken. Tijdens het tweede trimester beweegt ze omhoog in de buikholte: de buik begint groter te worden en dat fenomeen zet zich ook gedurende het derde trimester voort. De baarmoeder blijft groeien en gaat druk uitoefenen op andere organen zoals de longen en darmen. Dit kan tot kleine ongemakken leiden: kortademigheid, obstipatie, brandend maagzuur ... Na de bevalling zal de baarmoeder samentrekken en inkrimpen tot haar oorspronkelijke volume. Het zal ongeveer zes weken of langer duren voordat je weer een platte buik hebt. 

Mijn lichaam bereidt zich voor op de bevalling

Aan het einde van de zwangerschap komt er een hormoon vrij dat de ligamenten soepel maakt om het bekken te verbreden. Dit kan pijn in de onderbuik en rugpijn veroorzaken (wat wordt verergerd door het gewicht van de baby die de kromming van de wervelkolom verergert). De meest efficiënte oplossing is rust. Probeer ook om de juiste houdingen aan te nemen: ga stevig tegen de rugleuning van een stoel zitten; kantel je bekken een beetje naar voren wanneer je staat. 

Huid, haar : de rol van de hormonen

Andere grote verandering tijdens de zwangerschap: je huid kan veranderen onder invloed van de hormonen. Er is niet echt een vaste regel: een vette huid kan droog worden en omgekeerd. Sommige vrouwen hebben een stralende teint als nooit tevoren! Over het algemeen wordt een droge huid nog gevoeliger (omdat deze water vasthoudt). Een vette huid kan last krijgen van puistjes zoals tijdens de gloriedagen van de puberteit! Neem dus de tijd om je huid op de juiste manier te verzorgen: reinig en hydrateer je huid, ‘s ochtends en 's avonds. Vergeet jezelf ook niet te hydrateren (minstens 1,5 l water per dag). 

Let op voor de zon tijdens de zwangerschap: het hormoon dat de pigmentatie van de huid reguleert neemt toe. Je wordt dus veel sneller bruin en er kunnen bruine vlekken verschijnen. Stel jezelf niet te lang bloot aan de zon en gebruik een goede zonnecrème, anders krijg je misschien wel een ‘zwangerschapsmasker’. 

En je haren? Die worden meestal sterker en mooier tijdens de zwangerschap: profiteer ervan!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.