Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Welke kindermelk kies ik?

Ik geef mijn baby flesvoeding en ik moet toegeven dat ik niet weet wat ik in de winkel moet kiezen uit de verschillende soorten kindermelk. Wat moet ik weten om een goede keuze te maken?

3 mins lezen Oct 5, 2021

Het is niet gemakkelijk om er wijs uit te worden! Een kindermelk kiezen uit de verschillende merken, leeftijden, voedingsvoordelen, vloeibare of poedervorm... is soms een hele opgave. Maak je niet ongerust: je kinderarts, jouw belangrijkste bondgenoot, zal je het goede voorschrift voor de juiste melk geven. Niettemin beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) tijdens de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding aan. 
Een overzicht van de verschillende soorten melk, terwijl je uittest welke melk voldoet aan de specifieke behoeften van je baby. 

Welke melk voor welke leeftijd?

Voor baby’s in goede gezondheid bestaan er 3 verschillende soorten kindermelk:

 •   Een startmelk is een melk voor zuigelingen die beantwoordt aan de voedingsbehoeften van je baby tijdens de eerste maanden. 
 • Een opvolgmelk is een melk voor zuigelingen die net beginnen met het uitbreiden van hun voedingspakket. 
 •  En groeimelk is bestemd voor kinderen vanaf 12 maanden tot 3 jaar. 

Hoe kies je de opvolgmelk?

Je hebt beslist om over te stappen op flesvoeding. Samen met je kinderarts zal je een melk moeten kiezen die beantwoordt aan de behoeften van je baby. Elke melk heeft zo zijn specifieke kenmerken: 

 • Begin je borstvoeding af te bouwen? Er bestaat aangepaste melk als aanvulling op of ter vervanging van moedermelk. In deze soorten melk zit er een kleine hoeveelheid eiwitten. 
 • Als je familie een voorgeschiedenis heeft van allergieën, dan kan je kinderarts je een hypoallergene kindermelk aanbevelen. 
 • Als je baby tot slot vaak last heeft van oprispingen, dan bestaat er aangedikte melk die verrijkt is met zetmeel. 

Een melk die bedacht is voor de groei van je baby

Tot de leeftijd van 3 jaar is koemelk niet aangepast aan de specifieke behoeften van een kind (te arm aan ijzer en essentiële vetzuren en te rijk aan eiwitten). Het bevindt zich immers meer dan ooit in een actieve ontwikkelingsfase. Je kleine kapoen leert stappen, praten en loopt overal rond. Kortom, hij heeft energie nodig! Daarom is het belangrijk dat je hem een melk geeft die niet alleen zink bevat om goed te groeien, maar ook ijzer voor zijn natuurlijke afweersysteem. Een heel programma! 
Vanaf 12 maanden kan je op die manier beginnen met je kind groeimelk te geven. Deze melk, die aan zijn behoeften beantwoordt, bevat in de eerste plaats een aangepast gehalte aan eiwitten (52% minder dan koemelk). Het is ook een bron van essentiële voedingsstoffen: ijzer, calcium en vitamine C. 
Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan je voor een andere formule kiezen, m.a.w. voor een melk die voldoet aan zijn overweldigende vitaliteit, een melk die hem 3 keer meer vetzuren zal leveren voor een goede ontwikkeling van je kleine schat. 

Goed om weten: je kan de groeimelk van Nestlé gebruiken in de recepten die je voor je baby klaarmaakt: in puree, compote, enz.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.