Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
zwanger

39 weken zwanger

 

Je hebt misschien al een paar weeën gevoeld en je afgevraagd of dat ‘het’ was. Maak je geen zorgen, het begin van de weeën zal je echt niet ontgaan! We schreven vorige week al over de bevalling. Lees er deze week meer over.

Donderdag, 7 april, 2016 - 14:56

Ontwikkeling van je baby

Er vormt zich nog steeds een beetje vet onder de huid van je baby. Dit vet bereidt je kindje voor op de confrontatie met de wereld nadat hij zo lang knus en gezellig binnen in zijn eigen nestje gezeten heeft. Hij is nu bijna op geboortegewicht en heeft bijna geen ruimte meer om nog te bewegen en dat voelt hij. Tegen deze tijd, wanneer je 39 weken zwanger bent, werkt alles eigenlijk precies zoals het zou moeten. Als je baby nu geboren zou worden, zou alles goed gaan met hem of haar. 

Je lichaam

Vrouwen die voor het eerst moeder worden, zijn vooral onzeker over het herkennen van het begin van de bevalling. Wees gerust – dat weet je meteen! Het komt bovendien maar zeer zelden voor dat een baby zo snel geboren wordt dat zijn of haar moeder niet op tijd in het ziekenhuis geraakt. Integendeel, veel aanstaande ouders worden door de arts in het ziekenhuis terug naar huis gestuurd omdat ze te vroeg gekomen zijn. Vlak voor de geboorte kan je je een beetje misselijk voelen, hoofdpijn hebben en je voelt een loodzware vermoeidheid. Vaak verschijnt er wat bloed of slijm. Dit is een teken dat de baarmoederhals zich geopend heeft. Als de weeën begonnen zijn, dan is de bevalling begonnen! Het verschil tussen harde buiken en de eerste echte weeën? Bij harde buiken spant de buik gedurende korte tijd op om daarna weer te ontspannen en dit verloopt onregelmatig. Bovendien zullen ze ophouden als de aanstaande moeder gaat liggen of een warm bad neemt. ‘Echte’ weeën daarentegen worden juist sterker als je een bad neemt of rust. Ze komen met regelmatige tussenpozen die steeds korter worden. Als er minder dan tien minuten tussen twee weeën zit, is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan! 

Tips

Alle baby's zijn uiteraard verschillend en er zijn dus geen getallen die voor alle baby’s gelden, maar voor een gezonde, voldragen baby is de gemiddelde lengte ongeveer 52 cm en het gemiddelde geboortegewicht tussen 2,7 en 3,5 kg. Deze getallen kunnen sterk variëren, maar als jij een uitzonderlijk grote of dikke baby krijgt, zou je gynaecoloog dat bij de laatste echo al gezien en gezegd hebben.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me