Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
Zwanger buik

38 weken zwanger

 

Nog maar twee weken! Ja, het is echt waar, heel binnenkort zullen jij en je kindje met elkaar kennismaken. Alles zit nu wel ongeveer op zijn plaats wanneer je 38 weken zwanger bent. Lees meer over deze week.

Donderdag, 7 april, 2016 - 14:55

Ontwikkeling van je baby

Nu je 38 weken zwanger bent, zal je baby binnenkort zijn grote intrede in de wereld maken. De ademhalingsorganen maken zich klaar om zelfstandig te functioneren. Tot nu toe heeft hij die van jou geleend. Toch zullen zijn longen zich ook na de geboorte nog blijven ontwikkelen. Zo zullen de bronchiën nog zes keer vertakken. De hersenen zijn het minst ontwikkelde orgaan bij de geboorte. Vanaf de dag dat hij geboren wordt totdat hij achttien of twintig is, zullen ze nog voortdurend blijven evolueren! Net als bij een computer – want wat zijn hersenen anders dan een natuurlijke computer! – zullen verbindingen en circuits aangelegd worden die steeds sterker worden als je baby nieuwe informatie opneemt. De kers op de taart zullen zijn emoties zijn. Dit is wat elk individu volstrekt uniek maakt: iedereen ontwikkelt zijn eigen vaardigheden om de wereld te begrijpen en zich erin staande te houden, iedereen ontwikkelt in de loop van zijn leven zijn eigen manier van denken. En je kindje is daar geen uitzondering op. 

Je lichaam

Wedden dat je probeert om je voor te stellen wat er zal gebeuren als je naar het ziekenhuis gaat, als je daarvoor gekozen hebt uiteraard. Wel, afhankelijk van hoe dichtbij de komst van je baby is, ga je óf naar je ziekenhuiskamer óf naar een verloskamer. In de verloskamer word je op een monitor aangesloten. Je partner zal zorgvuldig zijn handen wassen en zich daarna naast jou zetten. Dan komt de anesthesist die, als je daarvoor gekozen hebt, eventueel een ruggenprik met je zal bespreken. Vergeet niet om alles bewust mee te maken, zodat je dit magische moment met je partner kan delen. De komst van dit nieuwe, kleine wezentje, voor wie jullie beiden de twee belangrijkste mensen in de wereld zullen zijn, is een hele belangrijke gebeurtenis. Probeer te genieten van de ervaring. De vader wordt op dit moment misschien in beslag genomen door allerlei eigen emoties of misschien is hij bang dat hij zich nutteloos zal voelen. Herinner hem eraan dat de baby voortkomt uit de liefde die jullie voor elkaar voelen. En misschien kan je hem wat ademhalingsoefeningen laten doen! 

Tips

Er worden regelmatig keizersneden uitgevoerd. Er zijn verschillende redenen om een keizersnede uit te voeren. Indien je baby nog niet in de geboortepositie ligt, zal je gynaecoloog met jou bespreken of je al dan niet wilt dat de baby met een keizersnede geboren wordt. Dit klinkt dramatischer dan het is. Tegenwoordig is een keizersnede een routineoperatie. Je krijgt een ruggenprik waarmee alleen het bekkengebied verdoofd wordt, zodat je nog wakker bent en bewust de geboorte van je baby kan meemaken. In de meeste ziekenhuizen mag je partner daar ook gewoon bij zijn.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me