Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

37 weken zwanger

Je baby zit meestal met zijn hoofd naar beneden, met gekruiste armen en zijn benen opgevouwen tegen zijn borst, want veel ruimte om te bewegen is er niet. Hij zal heel blij zijn om eruit te komen en zich uit te rekken! Lees meer over deze week.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Dat kleine mensje in je buik is helemaal niet meer zo klein nu je 37 weken zwanger bent. Je zal merken dat hij door het plaatsgebrek niet meer zo veel salto’s maakt dan een tijdje geleden. Toch blijft hij nog wel stampen, porren met zijn elleboog of zijn hoofd verplaatsen om te laten voelen dat hij er nog is. Duw gerust zachtjes terug om tegen hem te zeggen: ‘Hallo, ik ben hier ook!’. Het subcutane perzikdons dat zijn huid bedekte, lanugo, is afgestoten en de wasachtige vernix begint ook te verdwijnen en drijft weg in het vruchtwater. Nog een beetje geduld, hij maakt zich klaar om je snel te ontmoeten! 

Je lichaam

Met nog een paar weken te gaan, voel je steeds meer opwinding en maak je je ook wel zorgen. Wie zou dat niet doen?! Probeer toch zo ontspannen mogelijk te blijven, zodat je in optimale omstandigheden kan bevallen. Blijf regelmatig je ontspannings- en ademhalingsoefeningen doen. Indien je een reeks harde buiken voelt, ga dan liggen, kijk rustig op je horloge, haal diep en regelmatig adem en ontspan. Deze samentrekkingen of voorweeën zullen vanzelf weer verdwijnen. Als ze terugkomen, kijk dan weer op je horloge. Indien er meer dan twintig minuten tussen de samentrekkingen zit, is de bevalling nog niet begonnen. In het algemeen geldt dat als de tussentijd tussen twee opeenvolgende weeën vijf tot tien minuten is, of als je vliezen breken, het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Kan je je voorstellen hoe dicht je bij het moment bent dat je moeder wordt? Of, als dit niet je eerste kindje is, dat je nog een kleintje krijgt? Heerlijk! Doe het gewoon rustig aan, het komt allemaal goed. Geloof ons, we weten dat soort dingen gewoon. 

Voeding

Een van de meest gestelde vragen is of je tijdens de zwangerschap of borstvoeding koffie en thee mag drinken en of je af en toe mag genieten van een glas wijn. In recente onderzoeken wordt een verband gelegd tussen een hoge inname van cafeïne en bepaalde toegenomen effecten daarvan. Deze resultaten leidden tot het advies aan zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven om de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 300 mg per dag. Aangezien iedereen cafeïne op verschillende wijze metaboliseert, adviseren de meeste deskundigen het gebruik ervan te beperken tot ongeveer twee kopjes koffie of thee per dag. Aan moeders die borstvoeding geven wordt alcohol helemaal afgeraden, omdat het de smaak van de melk kan veranderen. Bovendien kan het ook de melkproductie beïnvloeden, waardoor het volume van de voedingen zou kunnen afnemen. 

Tips

Twijfel je nog een beetje of wil je dat je partner bij de bevalling is? Als je daar niet zeker van bent, moet je misschien eerst orde op zaken stellen in je eigen hoofd alvorens te beslissen hoe je het wilt aanpakken. Voel je je zekerder als je partner in de buurt is? Of heb je het gevoel dat je je dan zou moeten inhouden? Misschien zou het voor jou meer ontspannen zijn als er een goede vriendin naast je staat, iemand die zelf al moeder is. Vergeet ook niet om het vanuit een ander perspectief te bekijken: kan je partner ermee omgaan om slechts een toeschouwer te zijn? Praat openlijk met je partner over jullie verwachtingen en angsten en neem dan een gezamenlijk besluit. Probeer om zowel jezelf als je partner niet onder druk te zetten. Het is de bedoeling dat het een blijde gebeurtenis wordt!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.