Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

36 weken zwanger

Vanaf het moment dat je 36 weken zwanger bent maakt hij zijn grootse intrede, je baby zal elke week ongeveer 220 gram bijkomen. Hij is al 47 cm lang en weegt ruim 2,5 kilo! Lees meer over deze week.

4 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

In week 36 van je zwangerschap is je baby al behoorlijk mollig en zou hij nu technisch gezien al zonder navelstreng kunnen. Ja, maar hoe zou dat dan moeten gaan met die constante, automatische voeding die de navelstreng levert? Vanaf het moment dat hij geboren wordt, zal hij zijn voedingen krijgen in een regelmatig tempo met tussenpozen. Hij zal er dus aan moeten wennen om tussen de maaltijden door ‘even vol te houden’! Bij de geboorte zal de placenta ook niet langer als een long functioneren. Met de eerste huilkreet zal het vruchtwater uit zijn luchtwegen verdwijnen en daarna zal alles exact gaan werken zoals het hoort als hij voor het eerst zelfstandig gaat ademen. 

Je lichaam

Nu je buik zo bol is dat je je nog nauwelijks kan bukken om je veters te knopen, is het misschien handig om instappers te dragen. Aarzel niet om aan je partner te vragen om je te helpen bij het aankleden. Het is voor een ander altijd fijn om iets te kunnen doen als je vaak enkel maar kan toekijken. Over het algemeen zal rond deze tijd een beetje extra rust je goed doen. Zelfs eenvoudige taken zijn heel vermoeiend als je ze met een dikke buik moet doen. Je kan er ook pijn van in je rug krijgen. Misschien kunnen ouders of vrienden een beetje helpen met huishoudelijk werk, boodschappen doen of zelfs af en toe koken. Als je dat een beetje ongemakkelijk vindt, kan je ook altijd vragen om een beetje hulp en ondersteuning als geboortecadeautje. 

Voeding

Beschouw de manier waarop je eet als een manier om je meer relax en minder gespannen te voelen. Zorg ervoor dat je veel verse groenten en fruit, verse vis en goede koolhydraten eet en vergeet niet dat sommige voedingsmiddelen voedzamer zijn dan andere. Magnesium zit in sommige merken mineraalwater (dit staat op het etiket), donkere chocolade, zonnebloem- en pompoenpitten en helpt je je dagelijkse portie stress in toom te houden. Vitamine B6 kan je vinden in sojabonen, biergist, bananen, noten en volkorenproducten en is belangrijk voor een gezonde werking van het zenuwstelsel. Het aminozuur tyrosine, dat voorkomt in melkproducten en wit vlees, is een voorloper van vele stressreducerende hormonen en andere stoffen in ons lichaam en lokt het begin van een gezonde kettingreactie uit. Bedenk ten slotte ook dat het plezier dat je beleeft aan het eten van je lievelingseten zorgt voor het vrijkomen van endorfine, wat vervolgens weer resulteert in gevoelens van geluk en blijdschap. Niets mis mee! 

Tips

Voor sommige koppels is een babynaam kiezen de eenvoudigste zaak van de wereld. Voor andere kan het een bron van onenigheid zijn. Dit is niet nodig! Je kan op zoveel manieren ideeën opdoen: namenboeken (die vaak zowel mythische en exotische namen bevatten als meer traditionele), jullie familiegeschiedenis, personages of acteurs in favoriete films. Een manier om het keuzeproces rustig te benaderen is door bijvoorbeeld lijstjes te maken. Jij maakt een lijstje en je partner ook. Als er namen zijn die op beide lijstjes staan... Maar dat is misschien wat té gemakkelijk, niet? Een kleine tip: Laat niet te veel vrienden of familieleden zich bemoeien met de zoektocht naar een naam. Niets is zo vermoeiend dan iedere keer je een naam noemt die je leuk vindt een reactie te krijgen als ‘Oh, ik had vroeger een chihuahua met maar drie poten die zo heette!’.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.