Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

31 weken zwanger

Nu D-day snel begint te naderen, gaat je baby in week 31 van je zwangerschap ondersteboven liggen. Wat een slimme baby! Maar dat wist je al. Lees meer over deze week.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Je baby groeit en groeit. Nu je 31 weken zwanger bent, weegt hij de helft van wat hij zal wegen bij de geboorte en hij moet nog maar een paar centimeter groeien. Ondertussen gaat hij in de positie liggen die hij bij de bevalling zal hebben: in 95 procent van de zwangerschappen ligt de baby bij de bevalling met het hoofd naar beneden en het achterhoofd in de richting van de buik (achterhoofdsligging). De houding waarin het kind ligt heet de ‘presentatie’ en zal worden vastgesteld bij de volgende echo. Indien de gynaecoloog bij dit onderzoek vaststelt dat je baby niet in de juiste positie ligt – dat hoeft niet te betekenen dat er een probleem is! – zal hij of zij voorzieningen treffen zodat de geboorte van je baby goed kan verlopen, misschien met een keizersnede. 

Je lichaam

Als je verrast bent door de omvang van je borsten, bedenk dan dat je lichaam zich klaarmaakt om borstvoeding te geven. Het grote moment komt steeds dichterbij! Wees niet verbaasd als je af en toe gele vlekken op je blouse of T-shirt aantreft: dat is ‘colostrum’. Je lekkende borsten hebben je misschien verbaasd, maar het is een goed teken. Het betekent dat je borsten klaar zijn voor het voeden van je kind. Het colostrum dat je kind de eerste dagen krijgt bevat alle antilichamen die het immuunsysteem van je kind stimuleren om onmiddellijk na de geboorte infecties te lijf te gaan. Niet elke vrouw produceert in dit stadium al colostrum. Als dit bij jou wel het geval is, kan je je kleding beschermen met een voedingsbeha en zoogkompressen. Deze zijn verkrijgbaar in een winkel voor babyartikelen. 

Voeding

Aangezien je baby tussen nu en zijn geboorte nog 1 tot 1,5 kilogram zal bijkomen, met een gemiddelde van 200 gram per week, moet je je dieet een beetje aanpassen. Dit betekent niet dat je nu opeens een enorme hoeveelheid calorieën moet eten. Het wil enkel zeggen dat je ervoor moet zorgen dat je voldoende eet om zowel aan je eigen energiebehoeften als aan die van je baby te voldoen. Veel vers fruit en verse groenten, goede magere eiwitten, volkorenproducten en ‘goede’ vetten. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat die kleine schat alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. Tegelijkertijd vermijd je zo dat hij van jouw reserves snoept en jij geen energie meer overhoudt om het ene been voor het andere te zetten. 

Tips

De omvang van de borsten van een vrouw heeft absoluut niets te maken met de kwaliteit en kwantiteit van de borstvoeding. Herhaling: er is geen enkel verband! Ook als je kleine borsten hebt, zou je geen enkel probleem mogen ondervinden bij het geven van borstvoeding aan je kind. Een vrouw met kleine borsten produceert niet minder melk dan een vrouw met grotere borsten. De hoeveelheid melk wordt bepaald door de hoeveelheid die je baby drinkt en door hoe goed hij kan zuigen. Ja, het hangt allemaal af van de baby!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.