Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
Zwangere buik

30 weken zwanger

 

Je baby ontwikkelt zich elke dag verder. Hij maakt zich klaar om over iets minder dan tien weken zijn intrede in de wereld te doen. Is het snel gegaan of heb je het idee dat de tijd voorbijgekropen is? Iedere moeder ervaart dit anders. Lees meer over de ontwikkeling van je baby en je lichaam wanneer je 30 weken zwanger bent.

Donderdag, 7 april, 2016 - 14:40

Ontwikkeling van je baby

Ooh, wat was dat? Voelde je een beweging die anders aanvoelde dan het gebruikelijke gestamp? Het zou kunnen dat je baby de hik heeft. Dit gebeurt als hij een te grote slok vruchtwater doorgeslikt heeft. Je kan dit voelen en horen. Moet je je zorgen maken? Helemaal niet, zo traint je baby de bewegingen voor de ademhaling. Nu je 30 weken zwanger bent, is de vorming van de geslachtsorganen voltooid. Je baby ziet nu ook heel goed en reageert op geluidsprikkels. Vooral lage frequenties van bepaalde muziek en de stem van je partner kan hij goed horen. Deze geluiden kunnen beweging uitlokken en tot een verhoogde hartslag leiden, wat op een echo goed zichtbaar is. 

Je lichaam

Een paar weken geleden begroette je opgetogen de eerste bewegingen van die kleine schat. Nu voelt de gymnastiek van je baby soms minder prettig aan: je baarmoeder is nu zo enorm gegroeid dat het pijn kan doen als je baby met een krachtige beweging tegen je ribben duwt. In deze periode geven sommige moeders aan dat ze over hun hele lichaam pijn hebben. De verhoogde bloedstroom maakt je gewrichten, banden en spieren losser (maak je geen zorgen, het komt allemaal terug goed!). 

Voeding

Indien je werkt zal je, als dit nu nog niet het geval zou zijn, binnenkort met zwangerschapsverlof gaan. Geniet van deze verandering in tempo! Rust zoveel je kan en begin je stilaan voor te bereiden op de komst van je baby. Dit is een heel goed moment om nog eens goed na te denken over wat je eet. Uit groenten en fruit haal je de vitamine C die je nodig hebt om je cellen en bloedvaten te beschermen. Ze verbeteren ook de ijzeropname, wat zal helpen om je rode bloedcellen aan te vullen. 

Tips

Indien je voor je werk de hele dag voor een computerscherm zit, dan heb je je waarschijnlijk al meer dan eens afgevraagd of dat wel veilig is voor de ontwikkeling van die kleine spruit. De straling van computerschermen heeft geen invloed op de foetus of de moeder. Studies hebben duidelijk aangetoond dat blootstelling aan computerschermen geen extra risico geeft op een miskraam of op andere problemen tijdens de zwangerschap. Weer een punt dat je kan schrappen van je stresslijst!

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me