Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

28 weken zwanger

Je kleintje is van kruin tot teen ongeveer 38 cm lang en weegt al bijna een kilogram, een derde van zijn geboortegewicht. De lengte van zijn voetjes is ongeveer 5,5 cm – ja, ze zijn klein! Lees meer over wat er allemaal gebeurt wanneer je 28 weken zwanger bent.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Je baby gaat langzaamaan meer lucht van buitenaf inademen. Door de opslag van onderhuids vet begint zijn huid er minder gerimpeld uit te zien. In week 28 ademt hij nog steeds vruchtwater in dat zijn longen en longblaasjes volledig vult, maar dat zal bij de geboorte snel verdwijnen. Het systeem voor de regulatie van de interne lichaamstemperatuur is nu ook ontwikkeld. Daardoor zal je baby straks in staat zijn zich aan te passen aan de temperatuur ‘buiten’, als hij eindelijk uit zijn mooie warme nestje in je buik tevoorschijn komt. Rond de 30e week kan er nog een derde echo gedaan worden, ook wel groei-echo genoemd, om de ligging van je kindje en de placenta te beoordelen. Deze echo wordt echter niet door alle ziekenfondsen terugbetaald indien er geen medische reden voor is. 

Je lichaam

Voel je soms iets aanspannen in je rug of een verharding van je buik? Dat kunnen harde buiken zijn, ook wel Braxton-Hicks-contracties genoemd. Je moet je hier geen zorgen over maken, het betekent alleen dat je baarmoeder een beetje aan het oefenen is voor de bevalling. Indien je frequent een harde buik hebt, kan dat betekenen dat je te veel doet! Draag geen zware dingen en neem gedurende de dag regelmatig een pauze. Indien de harde buiken niet stoppen of steeds sterker worden, raadpleeg dan in ieder geval je huisarts of gynaecoloog (al is het maar om jezelf gerust te stellen). 

Voeding

Met elke maaltijd die je eet, bereid je je baby voor op de smaak van werelds voedsel. Aromatische moleculen in je eten worden via het vruchtwater naar je baby getransporteerd samen met jouw genotshormonen (ja, genotshormonen staan ook op het inwendige menu!). Na zijn geboorte zal hij zich deze smaken herinneren. Als je na zijn geboorte in de periode van de borstvoeding gevarieerd blijft eten, geef je op die manier ook je eigen smaak aan je melk. Je baby is echt te gast en via deze gedeelde momenten worden jullie allebei voorbereid op de relatie die jullie zullen hebben wanneer hij zijn intrede doet in de wereld. 

Tips

Veel vrouwen maken zich zorgen dat hun baby te vroeg geboren zal worden, hoewel de meeste baby’s de termijn van veertig weken afmaken. Goed nieuws: als je baby op dit moment zijn opwachting zou willen maken, kan hij waarschijnlijk al zelfstandig ademen. Zijn longen zullen zich ook gewoon steeds verder blijven ontwikkelen: er zullen nieuwe bloedvaten ontstaan en zijn bronchiën zullen vertakkingen gaan vormen. Voor jou is het belangrijkste dat je je er niet druk over maakt. Over niets!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.