Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

24 weken zwanger (week 26 amenorroe)

Voel je al hoe de baby reageert op geluiden en op jouw aanrakingen? Tegen het einde van het tweede trimester begint dat te gebeuren, dus wees er alert op. Lees meer over wat er allemaal gebeurt wanneer je 24 weken zwanger bent.

3 mins lezen Oct 5, 2021

ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 24 ZWANGERSCHAP

Naarmate de verbindingen in de hersenen van de baby beter in staat zijn om signalen van de zintuigen te ontvangen, gaat je baby geleidelijk aan steeds meer zintuiglijke ervaringen opslaan, zoals de smaak van het voedsel dat je met hem deelt en je geur. Bovendien begint hij nu echt te reageren op geluiden. Hij raakt gewend aan jouw geluidspanorama – je hartslag, je ademhaling en zelfs het borrelen van je maag. Dit gedempte inwendige rumoer kan je baby onderscheiden van alle nieuwe geluiden die van buitenaf komen: muziek, je stem, de stem van zijn vader en alle andere mensen en minder aangename geluiden (je wist al wel dat hij slim was!). Praat dus tegen je baby. Vertel hem wat je aan het doen bent, wat je ziet, wat je hoort en zelfs wat je voelt. Vanaf de geboorte zal hij je stem en die van zijn vader herkennen en misschien zelfs de muziek waar je graag naar luisterde tijdens zijn verblijf in je buik. 

UW LICHAAM TIJDENS WEEK 24 ZWANGERSCHAP

Mama lacht – dat is mooi! Wist je dat de baby zich meer en meer bewust is van hoe je je voelt? Naast de voor de hand liggende stappen die je baby doorgemaakt heeft op lichamelijk vlak, is nu ook zijn waarneming al redelijk goed ontwikkeld. Als jij je gelukkig voelt, vindt hij dat fijn en deelt hij zelfs dat gevoel. Als je het druk hebt, kan hij je onrust voelen. Probeer dus echt om niet te overdrijven, zowel op het werk als thuis of in je vrije tijd. Zelfs als je je nog steeds honderd procent fit voelt, probeer dan toch af en toe wat te ontspannen. Niemand kan zich 24 uur per dag helemaal ontspannen voelen, maar je kleine schat wil het liefst een rustige moeder. 

VOEDING TIJDENS WEEK 24 ZWANGERSCHAP

Dit is een goed moment om nog eens extra te controleren of je er wel alles aan doet om voldoende ijzer binnen te krijgen. Waarom is dat belangrijk? Indien je dieet niet genoeg ijzer bevat, zal nog steeds aan de ijzerbehoefte van de baby voldaan worden. Dit komt dan echter wel van jouw ijzerreserves en dat betekent dat je een verhoogd risico loopt op bloedarmoede. En niet alleen tijdens de zwangerschap. Bloedarmoede kan verergeren door de bevalling. In sommige gevallen zal de huisarts of gynaecoloog een ijzersupplement willen voorschrijven, maar begin er niet zelf mee zonder eerst een arts te raadplegen. 

ADVIES VOOR WEEK 24 ZWANGERSCHAP

Nu je 24 weken zwanger bent, kan iedereen wel zien dat je zwanger bent. Veel mensen kunnen het niet nalaten op basis van de manier waarop je ‘draagt’ voorspellingen te doen over het geslacht van je baby. Vaak wordt gedacht dat het geslacht wordt bepaald door de positie van de buik: als je ‘hoog draagt’, denkt men zeker te zijn dat het een meisje wordt en bij een laag gedragen buik op de heupen wordt het vast en zeker een jongen (of variaties op dit soort ideeën). Dit soort overtuigingen zijn echter op niets gebaseerd. Iemand nog fabeltjes?

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.