Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

16 weken zwanger

Als je bij jezelf naar binnen kon kijken om je groeiende baby te zien, dan zou je zien dat hij op zijn duim zuigt! Hij is er eindelijk in geslaagd om zijn mond te vinden. Lees meer over wat er gebeurt als je 16 weken zwanger bent.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Nu je 16 weken zwanger bent, beginnen de netvliezen van je kindje te functioneren. Je hoeft echter niet te proberen om je buik aan fel licht bloot te stellen om te zien of je baby reageert. Zijn neurale circuits zijn nog niet voldoende gerijpt en zijn zintuigen zijn nog te kwetsbaar om op die manier gestimuleerd te worden. Indien je dat nog niet eerder gevoeld hebt, is het mogelijk dat je je baby deze week (of in de komende weken) voor het eerst voelt bewegen. Deze bewegingen zijn nog steeds erg licht, dus verwacht niet dat je dit al heel hard voelt. Let op iets dat voelt als de vleugels van een vlinder in je buik. Of als kleine luchtbelletjes. Het is spannend en geweldig als het zover is, maar maak je geen zorgen als je het nog niet voelde. Elke baby groeit in een ander tempo. Je baby is net zo ver als hij hoort te zijn! 

Je lichaam 

Wanneer er momenten zijn dat je constant zin hebt om te eten, vraag je je misschien af of je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Nee, dat is gewoon een hormonaal neveneffect van een zwangerschap. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat bepaalde voedingsmiddelen ‘anders lijken’ of minder smakelijk zijn. Andere vrouwen hebben juist het gevoel dat ze niet zonder kunnen! Welkom bij je lichaam tijdens de zwangerschap. Er zit geen enkele logica in. Doe gewoon je best om steeds opnieuw te denken aan ‘gematigdheid’ bij alles wat je eet. Probeer een evenwicht te vinden tussen jezelf verwennen en zorgen voor jezelf en je groeiende kind. 

Voeding

Als je zwanger bent, is vitamine A belangrijk, maar wel in de juiste hoeveelheid, niet te weinig maar ook niet te veel. Is dat cryptisch genoeg? Bij een normaal dieet zou je voldoende moeten binnenkrijgen en is het niet nodig om supplementen te gebruiken. Integendeel, overmatige inname kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Het is goed om te weten dat sommige huidproducten die vitamine A bevatten verboden zijn voor zwangere vrouwen. Voedingsproducten die goed zijn om te eten en die ruimschoots in je vitamine A-behoefte en die van je baby voorzien, zijn melk en melkproducten, boter, eieren (in het bijzonder de dooiers), groene groenten zoals spinazie, sla, peterselie, tomaten of wortelen en oranje en gele vruchten (abrikozen, meloen, mango, enz.). 

Tips

Rond de zesde maand is het raadzaam om samen met je partner naar een zwangerschapscursus te gaan ter voorbereiding op de geboorte van jullie baby, zeker als dit jullie eerste kindje is (of als je eerste baby heel lang geleden geboren is!). Je leert er over de geboorte, pijnbestrijding en ademhalings- en ontspanningstechnieken. Ook een bezoek aan een verloskamer, oefeningen om fit te blijven tijdens de zwangerschap en vele andere nuttige zaken kunnen op het programma staan. Zwangerschapscursussen zijn ook een ideale gelegenheid om andere moeders of koppels te leren kennen. Met wie kan je beter je ervaringen delen?

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.