Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

17 weken zwanger

Je bent nu 17 weken zwanger en je baby weegt nu ongeveer 150 gram. Hij gaat er elke dag meer uitzien als een ‘echte’ baby. Lees meer over deze week.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Zoals altijd gebeurt er deze week weer van alles. De neurale ontwikkeling van je baby zet zich voort, net als de rijping van het zenuwstelsel. Zijn huid is nog erg dun en transparant en er schijnen kleine bloedvaatjes doorheen. Tot de twintigste week van de zwangerschap verschijnen er op verschillende plaatsen over het hele lichaam zogenaamde tastlichaampjes. Rondom de zenuwvezels van het ruggenmerg begint zich myeline te vormen, het isolerende omhulsel dat samengesteld is uit een stof die rijk is aan lipiden en die zorgt voor een goede zenuwgeleiding. De darmen van je baby ontwikkelen zich verder en bevinden zich nu op hun definitieve plaats in de buik. Alles is zoals het moet zijn. 

Je lichaam

Het is om van te knarsetanden: veel oudere vrouwen proberen zwangere vrouwen nog steeds wijs te maken dat je tanden uitvallen tijdens de zwangerschap. Goed nieuws: dit is zeker achterhaald! Bij sommige vrouwen begint nu stilaan een zwangere buik zichtbaar te worden. Als je heel slank bent of als dit niet je eerste kind is, is de kans groter dat er al iets te zien is. Bij anderen is er aan de buitenkant nog helemaal niets te zien. Maar nu je 17 weken zwanger bent, kan dit wel het moment zijn waarop je je broeken en rokken nog maar met moeite dicht krijgt en je taille moeilijker te onderscheiden valt. Uiteraard is niet elke vrouw blij met deze veranderingen. De beste manier om hiermee om te gaan is door fit te blijven (met goedkeuring van je arts), vooral omdat dit je ook zal helpen om na de geboorte snel terug in vorm te zijn. 

Voeding

Vetten en essentiële vetzuren zijn een onmisbaar onderdeel van je dieet. Weinigen onder ons lopen echter het risico om hiervan niet genoeg binnen te krijgen. Hier volgen enkele praktische tips voor de inname van vet. Wees om te beginnen zuinig met het toevoegen van vetten om te bakken. Gebruik alleen zoveel als nodig is om de pan in te vetten – één eetlepel olie is over het algemeen voldoende. Probeer ook eens andere manieren van bereiden uit (koken, stomen, enz.). Deze twee adviezen kunnen je helpen om je vetinname te beperken. Gebruik daarnaast ‘goede’ oliën in je saladedressings. Sommige daarvan zijn onvervangbare bronnen van essentiële vetzuren voor jou en je baby, zoals koolzaad- en walnootolie. Een goede vuistregel is één eetlepel per persoon! 

Tips

Kunstmatige zoetstoffen hebben een heel slechte naam. Zeer recent nog zorgde ook een Italiaanse studie met de nieuwste bevindingen over aspartaam nog voor veel controverse. Er is echter geen enkel bewijs dat kunstmatige zoetstoffen – mits met mate gebruikt uiteraard – de gezondheid van zwangere vrouwen en van hun foetussen kunnen schaden. Het AFSSA (Frans agentschap voor voedselveiligheid) heeft bovendien gezegd dat aspartaam relatief veilig lijkt te zijn en baseerde zich daarbij op de meest recente gegevens van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid).

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.