Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
zwanger

15 weken zwanger

 

Hoewel je baby zich diep in jou genesteld heeft, wordt wanneer je 15 weken zwanger bent alles klaargemaakt voor de reukzin van je baby. Lees meer over deze week. 

Donderdag, 7 april, 2016 - 14:01

Ontwikkeling van je baby

Deze week is de reukzin van je baby ontwikkeld. Zijn borstkas begint uit te zetten en te dalen. Dit zijn voorlopig nog onregelmatige bewegingen, maar het betekent wel dat hij vruchtwater inademt. Dankzij dit mechanisme begint zijn reuksysteem jouw omgeving te ‘ruiken’ via de aromatische moleculen in het vruchtwater. Je baby zal geuren echter pas in de zevende maand, wanneer zijn zenuwstelsel voldoende gerijpt is, echt waarnemen. 

Je lichaam

Je bent 15 weken zwanger. Over ongeveer 25 weken zal je baby zijn opwachting maken. Het kan zijn dat je je geweldig voelt, blij om zwanger te zijn en vol energie. Maar je zou je ook een beetje overdonderd kunnen voelen, alsof het jouw lichaam niet meer is. Weet je wat? Beide scenario's zijn absoluut normaal. Laten we dat nog eens herhalen: absoluut normaal. Als het tweede scenario op jou van toepassing is en je voelt je een beetje neerslachtig, bespreek dit dan met je huisarts of gynaecoloog. Je bent zeker niet de eerste en je huisarts of gynaecoloog kan je misschien helpen om je weer meer jezelf te laten voelen. 

Voeding

Voel je je een beetje 'verstopt'? Er zijn dingen die je kan eten om de verstopping te verlichten. Constipatie is een vaak voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Om dit te verhelpen is het raadzaam veel water te drinken en vezelrijke voedingsmiddelen te eten zoals verse groenten en fruit, volkorenbrood, volkorencornflakes (en de losse granen zelf!) en gedroogde erwten en bonen. Indien het probleem aanhoudt, probeer dan iedere dag bij het ontbijt een kleine kom cornflakes met zemelen te eten. Is je stoelgang dan nog steeds niet normaal, overleg dan met je huisarts of gynaecoloog. Hij of zij kan je helpen met bepaalde medicijnen die op voorschrift te verkrijgen zijn. 

Tips

Seks tijdens de zwangerschap. Al over nagedacht? Vanuit medisch oogpunt hoef je je geen zorgen te maken. Geslachtsgemeenschap is niet schadelijk of traumatiserend voor het ongeboren kind. Hij zit veilig verstopt! Het is meer een kwestie van je eigen seksuele behoefte. Sommige vrouwen zijn zo bezig met hun zwangerschap dat ze er niet echt voor in de stemming zijn. Bovendien kunnen hormonale veranderingen invloed hebben op de vrouwelijke geslachtsorganen. Sommige aanstaande vaders vinden het bovendien moeilijk om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Toch ervaren veel koppels de zwangerschap als een seksueel intense periode. Anticonceptie is niet nodig – weinig kans op een zwangerschap! En veel mannen vinden hun partner in deze tijd nog aantrekkelijker. Je rondingen worden zachter, je borsten zijn groter dan normaal. Allemaal duidelijke erotische signalen. En allemaal goede redenen om je extra aantrekkelijk te voelen.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me