Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

FAQ COVID-19

Hieronder meer informatie betreffende de meest gestelde vragen omtrent COVID-19.

Ik maak me zorgen om besmet te raken met COVID-19. Hoe bezorgd moet ik zijn?

Dit is een vraag waar veel gezinnen momenteel mee zitten. De media laten een enorme hoeveelheid informatie over COVID-19 op ons los. Bij velen veroorzaakt dat angst en verwarring.

De WHO stelt dat als je in een getroffen gebied woont, het mogelijk is dat jijzelf of iemand anders in je gezin wordt blootgesteld aan het nieuwe coronavirus. Hoewel veel mensen – en dan vooral kinderen en jongvolwassenen – slechts milde symptomen ervaren, zijn er ook mensen die er erger aan toe zijn en naar het ziekenhuis moeten. Mensen met milde symptomen kunnen wel nog anderen besmetten. Dat betekent dat je je gezin en anderen het best kan beschermen door zowel thuis als buitenshuis de basismaatregelen, zoals een goede hand- en respiratoire hygiëne, nauwgezet op te volgen. Zorg er ook voor dat je op de hoogte blijft en volg het advies van je lokale gezondheidsinstanties aangaande de beperkingen voor verplaatsingen en bijeenkomsten.

Het meest actuele advies van de WHO vind je hier: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

 

Moet ik mijn flesjes steriliseren, ook al staat in de bereidingsinstructies dat dit niet nodig is? 

Ja, dat is zeer belangrijk. De WHO raadt aan dat alles wat in aanraking komt met de voeding van je baby, zoals flesjes, spenen, schepjes, kommen, lepels, enz., moet gereinigd en gesteriliseerd of gedesinfecteerd worden. Reinig eerst alles in water en kook of steriliseer vervolgens alle accessoires die temperatuurbestendig zijn. De andere kan je desinfecteren met een geschikte alcoholoplossing. Als je niet goed weet wat je in je specifieke situatie moet doen, neem dan contact op met je arts of verloskundige. Hij/zij kan je alle advies geven die je nodig hebt.

Je kan het meest recente advies van de WHO hier terugvinden: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

Wat zijn de risico's voor mijn baby of kinderen bij een besmetting met COVID-19 en hoe kan ik ze beschermen?

De WHO stelt duidelijk dat er momenteel nog onvoldoende over COVID-19 bekend is om met zekerheid te kunnen stellen hoe het virus baby's en kinderen binnen verschillende leeftijdsgroepen treft. Over het algemeen zijn er echter minder gevallen gemeld bij jonge kinderen en baby's dan in andere leeftijdsgroepen en lijkt de ziekte kinderen minder zwaar te treffen. Sommige mensen die de ziekte oplopen, kunnen ernstiger ziek worden en een longontsteking en zware ademhalingsproblemen krijgen. Vaak blijken die patiënten echter tot de oudere bevolkingsgroep te behoren of al aan een andere aandoening te lijden. Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan echter besmet raken en ziek worden. Daarom is het belangrijk dat je thuis en in het dagelijkse leven extra voorzorgsmaatregelen neemt om jezelf, je gezin en andere mensen om je heen zo goed mogelijk te beschermen.

De informatie die tot op heden door de WHO verstrekt is, stelt dat jijzelf of je kind COVID-19 kan oplopen via anderen die met het virus besmet zijn of door besmette voorwerpen en vervolgens de ogen, mond of neus aan te raken. De ziekte gaat over van persoon op persoon via kleine druppeltjes uit de neus of mond die worden verspreid wanneer een besmette persoon hoest, niest of uitademt. Omdat deze druppeltjes op oppervlakken kunnen terechtkomen en het virus daar enige tijd kan overleven, is hand- en respiratoire hygiëne erg belangrijk om de verspreiding van de ziekte te voorkomen en jezelf en je kind te beschermen. Zorg ervoor dat je je handen minstens 20 seconden met water en zeep wast alvorens je je kind oppakt en vraag ook aan anderen dat ze hetzelfde doen. Zorg ervoor dat jijzelf en de mensen om je heen de regels voor een goede respiratoire hygiëne naleven. Als je niest of hoest, doe dat dan in je elleboog of in een papieren zakdoek. Gooi de zakdoek na gebruik onmiddellijk weg en was daarna grondig je handen. 

Jonge kinderen kunnen moeite hebben om regelmatig hun handen te wassen en baby's hebben hiervoor uiteraard je hulp nodig. Integreer handenwassen op een speelse manier in hun dagelijkse routine, vooral wanneer ze van buiten naar binnen komen en voor en na het eten. Laat ze hun handen wassen met water en zeep of met een handgel op basis van alcohol. 

Enkele tips van de WHO over hoe je het best je handen wast, vind je hier: https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/

Mensen kunnen COVID-19 ook oplopen door druppeltjes in te ademen die afkomstig zijn van een besmet persoon. Daarom is het erg belangrijk dat je minstens 1,5 meter afstand houdt van iedereen.

Om je kind in deze tijden extra goed te beschermen, is het belangrijk dat je het contact met mensen die mogelijk ziek zijn tot een minimum beperkt. Neem je kindje dus niet mee op bezoek bij vrienden of familie en vermijd grote bijeenkomsten. Een goede hand- en respiratoire hygiëne is belangrijk voor iedereen die in contact komt met je kind. Dat is niet gemakkelijk, maar is op dit moment erg belangrijk om het risico op verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Zorg er ook voor dat je op de hoogte blijft van de meest recente richtlijnen van je lokale gezondheidsinstanties.

Het meest recente advies van de WHO kan je hier vinden: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

Ik ben besmet met / heb contact gehad met iemand die besmet is met COVID-19. Wat kan ik doen om mijn kind te beschermen? 

Als jijzelf of een ander gezinslid symptomen van COVID-19 vertoont of als er contact is geweest met iemand die positief getest is op COVID-19, is het belangrijk om snel een arts te raadplegen. 

De WHO geeft duidelijke richtlijnen over hoe je het verspreidingsrisico minimaliseert. Als je denkt dat je symptomen van COVID-19 hebt of contact hebt gehad met iemand die met het virus besmet is, kan je je kinderen en andere gezinsleden het best beschermen door zo weinig mogelijk in hun buurt te komen en er een goede hand- en respiratoire hygiëne op na te houden om het risico van verspreiding te beperken. Dat kan een hele uitdaging zijn, maar het is erg belangrijk om de verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te beperken.

Als je positief bent getest op COVID-19 en thuis wordt verzorgd, is het belangrijk om je te houden aan de isolatierichtlijnen van je arts en de WHO. De WHO-richtlijnen omvatten meestal thuis blijven en het contact tussen jezelf en andere gezinsleden zoveel mogelijk beperken (de enige uitzondering is voor moeders die borstvoeding geven; zij worden aangemoedigd om borstvoeding te blijven geven, mits speciale voorzorgsmaatregelen). Het is aanbevolen dat je uit de buurt van andere gezinsleden in een afzonderlijke, goed verluchte kamer blijft, zorgt voor een goede hand- en respiratoire hygiëne en indien mogelijk een mondmasker draagt. Als je gevraagd wordt om een mondmasker te dragen, zorg er dan voor dat je weet hoe je het veilig kan gebruiken en weggooien. De WHO beveelt ook aan om ander linnengoed en eetgerei te gebruiken dan de rest van het gezin. Reinig regelmatig alle mogelijk besmette oppervlakken en draag daarbij handschoenen en andere beschikbare beschermingsmiddelen. Zorg ervoor dat je weet hoe je deze veilig kan gebruiken en weggooien. Als je niet goed weet wat te doen, neem dan contact op met je arts.

De meest recente richtlijnen van de WHO kan je hier terugvinden: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/

 

Ik hoest. Moet ik een mondmasker dragen om mijn baby te beschermen? 

Als je hoest of niest, is het aanbevolen dat je een mondmasker draagt wanneer je je baby oppakt en voedt. Als je een mondmasker draagt, is het erg belangrijk dat je weet hoe je het veilig kan gebruiken en weggooien. Daarnaast moet je je ook blijven houden aan de regels voor een goede hand- en respiratoire hygiëne.

De WHO heeft een uitgebreide gids opgesteld over hoe je een mondmasker op de juiste manier kan gebruiken en weggooien en wanneer het aangewezen is om er een te dragen.

Je vindt deze gids op: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

 

Kan mijn kind besmet worden met COVID-19 door het eten van dierlijke producten, zoals vlees of eieren? 

De WHO stelt dat coronavirussen een grote familie van virussen vormen die vaak voorkomen bij dieren. Af en toe, zoals bij COVID-19, raken mensen besmet met een van deze virussen, waarna het wordt overgedragen op anderen. Mogelijke dierlijke bronnen van COVID-19 zijn nog niet bevestigd, maar we raden altijd aan om voldoende aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Ga voorzichtig om met rauw vlees, melk, ongekookte eieren en dierlijke organen om besmetting van ander gekookt of ongekookt voedsel te vermijden en eet geen rauwe of onvoldoende verhitte dierlijke producten. Zorg ook voor een goede handhygiëne wanneer je met deze voedingsmiddelen bezig bent. Raak je ogen, mond of neus niet aan en gebruik altijd apart keukengerei voor gekookt en ongekookt voedsel.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.