Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
zwanger

9 weken zwanger

 

Twee harten kloppen als één, wordt wel eens gezegd. Maar eigenlijk heeft het hartje van je baby jou helemaal niet nodig, het klopt perfect uit zichzelf. Lees meer over week 9.

Donderdag, 7 april, 2016 - 11:54

Ontwikkeling van je baby 

Ongeveer rond de tijd dat je 9 weken zwanger bent beginnen de smaakpapillen en de organen van je baby zich te vormen. De ontwikkeling van zijn lichaam is nu zo ver dat hij tijdens een echo op twee manieren gemeten kan worden: van zijn kruin tot het staartbeen en van zijn kruin tot zijn hielen. Hij heeft oogleden die zijn ogen bedekken en in zijn borstholte worden hart en longen nu door het middenrif gescheiden van het spijsverteringskanaal. Zijn hartje klopt op zijn eigen tempo – tussen ongeveer 110 en 160 slagen per minuut (bpm). Het klopt veel sneller dan jouw hart en klopt soms nóg sneller als gevolg van jouw adrenaline tijdens stressvolle situaties. Probeer dus om stress te vermijden. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel het proberen waard! 

Je lichaam

Aan de buitenkant zullen de meeste mensen waarschijnlijk nog niet kunnen zien dat er in je buik een baby groeit en dat je al 9 weken zwanger bent. Toch is er daarbinnen al veel meer gebeurd dan je je misschien kan voorstellen. Er hebben zich al zo veel organen ontwikkeld en veel andere zijn zich aan het vormen. Je merkt misschien dat je vermoeider bent dan je had verwacht, maar dat is heel normaal. Je bent binnenin immers een klein mensje aan het maken! 

Voeding

Het sleutelwoord van deze week, of eigenlijk van de hele zwangerschap, is water. Vergeet niet elke dag genoeg te drinken. Het vruchtwater – de hoeveelheid is afhankelijk van het stadium van de zwangerschap – bestaat uit water en 80% van de baby ook! Hij heeft dus water nodig om zijn vloeibare massa te behouden. Jij hebt ook water nodig. Het drinken van voldoende water zal je nieren helpen om, naast die van jezelf, ook alle afvalstoffen van je baby af te voeren. Bedenk ook dat als je veel overgegeven hebt of als het echt warm is, je meer vocht nodig hebt om uitdroging te voorkomen. Hoeveel vocht is voldoende? Ongeveer anderhalve liter per dag en een beetje meer als het erg warm is. Vergeet niet dat je alcohol best kan laten staan. Beperk ook de inname van thee en koffie, want daar kunnen jij en je baby onrustig van worden. 

Tips

‘Toen ik nog niet wist dat ik zwanger was, heb ik een pintje gedronken. Heb ik daarmee de baby in gevaar gebracht?’. Dit is een vaak gestelde vraag. Alcohol drinken moet je in ieder geval altijd met mate doen. Als je bij een barbecue een pintje of een glas wijn gedronken hebt toen je nog niet wist dat je zwanger was, dan heeft dit waarschijnlijk geen invloed gehad op de baby. Het is echter wel aan te raden om gedurende de rest van je zwangerschap geen alcohol meer te drinken. Je zou daarmee het risico op het foetaal alcoholsyndroom, een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht verhogen.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me