Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
Zwanger bank

8 weken zwanger

 

Je bent nu 8 weken zwanger en je kindje heeft de afmetingen van een druif, ongeveer 15 millimeter, maar nu in een zittende houding. Met andere woorden 15 millimeter van zijn kruin tot zijn staartbeen. Lees meer over deze week.

Donderdag, 7 april, 2016 - 11:52

Ontwikkeling van je baby 

Ook al ben je ‘nog maar’ 8 weken zwanger, je baby begint al echt een mensje te worden! Zijn vingers en tenen zijn volledig gevormd en hij kan met zijn duim zijn wijsvinger aanraken. Zijn darmen groeien nog steeds. Ze zullen bij de geboorte drie meter lang zijn, wat behoorlijk indrukwekkend is voor iemand die zo klein is. Zijn urogenitale systeem is ook in ontwikkeling. Het geslacht van je baby is wel al genetisch bepaald, maar nog niet zichtbaar. Aan het einde van de achtste week zal het hart- en vaatstelsel van je baby gevormd zijn. Tegen de tijd dat je de volgende echo laat nemen, zou het kloppen van zijn hartje hoorbaar moeten zijn. Het klopt met een indrukwekkende snelheid van maar liefst 80 slagen per minuut! 

Je lichaam

Rond de achtste week kan je voor het eerst veranderingen in je figuur opmerken. Sommige vrouwen verliezen wat gewicht, terwijl anderen al beginnen bij te komen. Een zwangerschap is vaak verrassend snel zichtbaar. Sta je op de weegschaal en zie je dat de kilo’s eraf vliegen terwijl er een kind onderweg is? Maak je geen zorgen als je gedurende de eerste paar weken van de zwangerschap niet bijkomt maar juist afvalt. Hormonale veranderingen gecombineerd met een gebrek aan eetlust of misselijkheid zijn de schuldigen. De gewichtsveranderingen kunnen bovendien van vrouw tot vrouw sterk verschillen. 

Voeding

Het is tijd om veel te drinken! Tijdens de zwangerschap moet je grote hoeveelheden water drinken. Je bloedvolume is sinds het begin van je zwangerschap aanzienlijk toegenomen en water is een essentieel onderdeel van bloed. Het zorgt er onder andere voor dat je de noodzakelijke voeding aan je baby doorgeeft. Om uitdroging te voorkomen en om het toegenomen bloedvolume te behouden, is het essentieel om voldoende water te drinken. Drink minstens anderhalve liter water per dag en bij warm weer nog meer. Vermijd ook suikerhoudende dranken en frisdrank met cafeïne om het aantal opwekkende middelen die je aan je baby doorgeeft te beperken. 

Tips

‘Ik ben acht weken zwanger en ben vijf kilo bijgekomen. Wat is er aan de hand?’ Of dit al dan niet bij jou het geval is, is het goed om te weten dat gewichtstoename tijdens de zwangerschap van nature varieert. Toch moet je een snelle gewichtstoename vroeg in de zwangerschap altijd met je huisarts of gynaecoloog bespreken, want het is ongewoon indien dit zo vroeg gebeurt. Als je gewicht vóór de zwangerschap lager was dan gemiddeld is er waarschijnlijk geen reden om je zorgen te maken. Indien je vóór de zwangerschap een normaal of hoog gewicht had, wil je arts of gynaecoloog mogelijk je dieet opvolgen. Lees meer over hoeveel je ‘mag’ bijkomen tijdens je zwangerschap. 

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me