Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

21 weken zwanger

Hoewel de baby nu rond de 400 gram weegt, heeft die kleine hartendief nog genoeg ruimte in je buik wanneer je 21 weken zwanger bent. Hij doet ook niets liever dan die ruimte volledig te benutten als hij niet slaapt! Lees meer over deze week.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Ontwikkeling van je baby

Hoewel hij ze in zijn huidige woning niet nodig heeft – jij doet al het werk voor hem! – vindt in deze week de verdere ontwikkeling van de smaak- en reukzintuigen van je baby plaats. Dit wordt op een heel subtiele manier gestimuleerd door het vruchtwater. Via het vruchtwater komt je baby in aanraking met de aromatische moleculen uit het voedsel dat jij eet en de geur van jouw omgeving! Hierdoor voelt de baby zich bij de geboorte al aangetrokken tot de geur van jouw huid en jouw melk en tot zoete smaken (want het vruchtwater is licht zoetig). Iets later zal hij zelfs al vertrouwd zijn met de voedingsmiddelen die jij in de late zwangerschap regelmatig at, want binnenkort zullen zijn hersenen voldoende gerijpt zijn om dergelijke zintuiglijke ervaringen op te slaan. Via je eetgewoonten kan je baby dus in de baarmoeder al kennismaken met jouw cultuur, bijvoorbeeld als je van mediterrane gerechten met veel knoflook en kruiden houdt. 

Je lichaam

Heb je al eens het idee gehad dat je kraag wat te krap begint te worden? Maak je geen zorgen, een ‘dikke nek’ is normaal tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat je schildklier opzwelt, net als je buik en borsten. Het zou kunnen dat je daardoor de bovenste knop van je blouse niet meer dicht kan doen. Maar net als met zoveel dingen tijdens de zwangerschap zijn niet alle vrouwen in dit opzicht hetzelfde. En er komt in de nabije toekomst ook weer een einde aan. Over ongeveer negentien weken om precies te zijn! 

Voeding

Heb je de laatste tijd vaak last van je maag? Een onaangenaam en vaak voorkomend neveneffect van de zwangerschap. Door hormonale veranderingen wordt de bovenste maagopening slapper, waardoor maagzuur makkelijker in de slokdarm kan komen. Dit is de oorzaak van het vervelende gevoel dat je had. Hoe groter het kind, des te meer het op de maag drukt en des te sterker dit onaangename gevoel! Een verandering in eetgewoonten kan vaak een oplossing bieden: eet vijf kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote. Zorg ervoor dat je goed kauwt. Als je 's nachts last hebt van je maag, kan het helpen om je hoofd wat hoger te leggen. Het maagzuur kan dan minder makkelijk omhoog komen. 

Tips

In het belang van je welzijn moet je misschien wat veranderingen aanbrengen in wat je eet. Had je de laatste tijd ook een zwaar gevoel in je benen? In de zomer of als in je huis of op kantoor de verwarming hoog staat, kan je last krijgen van een slechte bloedsomloop. Drink in de eerste plaats veel water (1,5 tot 2 liter per dag). Probeer elke dag tijd vrij te maken voor een wandeling van een halfuurtje en draag daarbij schoenen met een lage hak voor een lichte spierspanning in je benen. Probeer ook om op je linkerzij te slapen met je benen een beetje omhoog, om op die manier de druk van je baby die op je grotere bloedvaten duwt te verlichten. Je kan ook proberen om, als je onder de douche staat, koud water te sproeien op de achterkant van je benen van de enkel tot de knie. Niet heel aangenaam, maar wel zeer effectief!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.