Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Vaccinaties voor baby's: een kort overzicht

Mijn baby moet het eerste vaccin krijgen. Welke vaccins worden aanbevolen? Zal het pijn doen? Bestaan er middeltjes om de pijn te verzachten?

3 mins lezen Oct 5, 2021

Mijn baby moet het eerste vaccin krijgen. Welke vaccins worden aanbevolen? Zal het pijn doen? Bestaan er middeltjes om de pijn te verzachten? 
Je kindje krijgt een eerste vaccin als het twee maanden oud is en daarna is er een reeks aanbevolen vaccins. Dat zijn heel wat prikjes op korte tijd. Ja, maar het schema is uitgewerkt volgens de capaciteit van baby's om antistoffen aan te maken. Vaccinatie is belangrijk voor de huidige gezondheidstoestand van je kind, maar ook voor de toekomst. Op collectief niveau draagt vaccinatie bij tot minder gevallen van tetanus, mazelen, polio enz. 

DTPerPolHib, MBR … : wat is dit in gewone mensentaal?

Vaccins worden gemaakt uit ziekteverwekkende organismen die geïnactiveerd of verzwakt worden: je wordt er niet langer ziek van, maar bouwt een weerstand op. Voor bepaalde vaccins volstaat één prik. Andere moeten één of meerdere keren herhaald worden. 
In België is er geen enkel vaccin verplicht, maar vaccinatie tegen difterie, tetanus, kinkhoest, poliomyelitis en hersenvliesontsteking (DTPerPolHib) en MBR wordt sterk aanbevolen. Hier vind je een overzicht van het vaccinatieschema, dat je ook in het kindboekje van je baby terugvindt. Jaarlijkse update bij de kinderarts of op de site www.kindengezin.be

 • Vanaf 2 maanden: DTPerPolHib (tegen difterie, tetanus, kinkhoest, poliomyelitis en hersenvliesontsteking). Er zijn drie prikken met elk een tussenperiode van vier weken nodig, een herhaling een jaar later en vervolgens elke vijf jaar tot de leeftijd van 18 jaar, daarna elke tien jaar. Op die leeftijd kan je jouw kindje ook laten vaccineren tegen Haemiphilus Influenzae B (hersenvliesontsteking en longontsteking): twee prikken met een tussenperiode van twee maanden, met een herhaling op 12 maanden. 
 • Vanaf 12 maanden: het MBR-vaccin (tegen mazelen, bof en rodehond) is aanbevolen, met een herhaling voor het kind 2 jaar wordt. 

Er worden ook nog andere vaccins aanbevolen, bijvoorbeeld tegen hepatitis B. Dit vaccin kan eventueel gecombineerd worden met het DTPerPolHib-vaccin, vraag advies aan je arts. Het BCG-vaccin tegen tuberculose wordt aanbevolen in bepaalde gevallen: als één of beide ouders afkomstig is/zijn uit een land waar deze ziekte op grote schaal voorkomt, bij gevaarlijke levensomstandigheden, enz. 

Tips om alles goed te laten verlopen

Je kan het moeilijk krijgen als je kindje gevaccineerd wordt, vooral de eerste keer. Slechte herinneringen, angst voor pijn ... Jouw angsten zijn misschien terecht, maar gaan over op je baby. Een eerste goede raad: blijf rustig, je kindje kan eventueel jouw ongerustheid aanvoelen. 
Om alles goed te laten verlopen, is het belangrijk dat je jouw baby (en jezelf) voorbereidt! Kies een goed moment voor de afspraak: liever 's morgens in alle kalmte, dan 's avonds na een stresserende dag. Ga de dag zelf na of je baby in topvorm is (geen koorts, verkoudheid ...). Leg vervolgens uit dat hij/zij een prikje zal krijgen en dat het maar heel kort zal duren. 
Er bestaan ook heel wat middeltjes om de pijn te verzachten. Volgens een Canadees onderzoek* zou het heel doeltreffend zijn om je kindje een gesuikerd drankje te laten drinken net voor de vaccinatie. Je kan je baby ook een homeopathische dosering toedienen de avond vooraf of een uur vóór de vaccinatie een pijnpleister aanbrengen (vraag advies aan je apotheker of arts). Troostende knuffels en een favoriet troeteldier zijn natuurlijk ook absoluut aanbevolen!

* Bron: Efficacy of sweet solutions for analgesia in infants between 1 and 12 months of age : a systematic review (De doeltreffendheid van suikeroplossingen als pijnstiller bij kinderen van 1 tot 12 maanden: een systematisch overzicht), Denise Harrison & coll., Archives of Disease in Childhood, 2010

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.