Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
prematuren nesté baby eiwitten

Prematuren hebben specifieke eiwitbehoeften

 

Iedere moeder weet dat haar baarmoeder een veilige plek is voor haar baby. Het is daar waar haar ongeboren kind op natuurlijke wijze de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft voor zijn ontwikkeling. Maar hoe zetten we die optimale voeding nu voort na de geboorte, en dan vooral bij prematuren?

dinsdag, 14 maart, 2017 - 14:10

Prematuren (kinderen geboren voor de 37e week van de zwangerschap) hebben specifieke voedingsbehoeften. Ze zijn kleiner en lichter dan voldragen baby's en vaak zijn hun organen nog niet volledig ontwikkeld. Hun lichaam heeft dus wat extra hulp nodig om die ontwikkelingsachterstand in te halen. 

Het belangrijkste is dat de voeding van je baby voldoende eiwitten en energie bevat om zijn groei en ontwikkeling te stimuleren. Dat zal resulteren in een groter hersenvolume en betere cognitieve functies. Daar staat tegenover dat een lage eiwit- en energie-inname tijdens de eerste weken risico's inhoudt voor prematuren en kan leiden tot een minder goede neurocognitieve ontwikkeling. Het belangrijkste doel van de voeding van prematuren is de groei te bevorderen en de retentie van voedingsstoffen te verbeteren tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat in de baarmoeder. 

Het is dus belangrijk dat ze van bij het begin voldoende eiwitten van goede kwaliteit krijgen. Zo hebben baby's met een laag lichaamsgewicht meer kans om bij te komen. Een hoge eiwitinname leidt ook tot een groter hersenvolume en betere cognitieve vaardigheden op latere leeftijd 1. Ook zal op die manier een eventueel geaccumuleerd eiwittekort bij prematuren worden gecompenseerd. 

1Georgieff MK. Nutrition and the developing brain: nutrient priorities and measurement. Am J Clin Nutr, 2007. 85(2):614S–620S. 

Lees meer

Gerelateerd

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me