Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Auto, trein of vliegtuig... Ik reis altijd veilig!

Ik ben 4 maanden zwanger en ik zou er wel een weekje tussenuit willen naar een paradijselijk strand. Maar één vraag kwelt me: is het wel goed voor mijn gezondheid en die van mijn baby om het vliegtuig te nemen?

3 mins lezen Oct 5, 2021

Zwangerschap is geen ziekte! Als je arts akkoord gaat, kan je gerust blijven reizen ... op voorwaarde dat je natuurlijk bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht neemt voor het vertrek, tijdens de reis en op je bestemming. 

Wat zijn de medische contra-indicaties?

Je arts kan je afraden om te reizen: 

 • als je een tweeling verwacht. 
 • als je een ‘risicozwangerschap’ hebt: voorgeschiedenis van miskraam, risico op vroegtijdige bevalling, hypertensie, diabetes ... 

Het geniet over het algemeen de voorkeur om geen lange reizen te maken tijdens het 1e trimester (risico op miskraam, vermoeidheid) en het 3e trimester (risico op vroegtijdige bevalling, hypertensie). 

Welk transportmiddel?

Niet alle transportmiddelen zijn hetzelfde: sommige zijn vermoeiender, andere veroorzaken schokken ... 

 • De auto. Niets belet je om te rijden, maar weet dat je mogelijk minder oplettend bent door de vermoeidheid. Je loopt ook het risico om al snel plaatsgebrek achter het stuur te krijgen! Las regelmatig pauzes in, of je nu zelf aan het stuur zit of niet. Het dragen van de gordel blijft verplicht: draag deze onder je buik, dat zit beter. 
 • Het openbaar vervoer. Aarzel niet om een zitplaats te vragen: je hebt voorrang! Vanaf het 3e trimester vermijd je dit transportmiddel best, toch zeker tijdens de piekuren. 
 • Het vliegtuig. Vanaf de 7e maand zullen de meeste maatschappijen je weigeren. Daarvoor vormen verplaatsingen met het vliegtuig niet echt een probleem. Drink regelmatig, wandel rond in de gangen en draag steunkousen indien nodig. 
 • De trein. Dit blijft het minst vermoeiende transportmiddel. Reis in eerste klas als je kan: dan heb je meer plaats om je benen te strekken. 

Op vakantie in een exotisch land: de voorzorgsmaatregelen

Ook hier is gezond verstand essentieel! Vraag in elk geval eerst advies aan je arts voordat je een vakantie boekt. 

 • Reis niet naar landen met onvoldoende sanitaire voorzieningen, zoals in bepaalde regio’s van Afrika en Azië. 
 • Vermijd zones waar bepaalde ziektes (malaria, gele koorts ...) heersen en landen waar het echt te warm is. Indien je ondanks alles toch naar een risicozone moet gaan, weet dan dat vaccinaties afgeraden zijn tijdens de zwangerschap. Raadpleeg je arts om de beste oplossing te vinden. 
 • Geef ter plaatse de voorkeur aan bereide voeding en flessenwater. 
 • Bescherm jezelf tegen de zon en de muggen. 
 • Noteer enkele nuttige adressen voordat je vertrekt: kraamklinieken en ziekenhuizen ter plaatse, gegevens van je arts ... En neem je medisch dossier mee. Klaar om te vertrekken? Met al deze voorbereidingen zal je vakantie op wieltjes lopen. Geniet van deze laatste vakantie met je partner voordat je baby er is! 

En wanneer je met de auto reist…
Maak je veiligheidsriem laag vast, over je bekken, en plaats een kussen achter je rug om rugpijn te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water of vruchtensap en wat voedzame tussendoortjes bij je hebt. Zet de airbag niet uit. Als jij rijdt, denk er dan aan dat je reactietijden en je alertheid kunnen worden beïnvloed door je zwangerschap.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.