Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Hoe kies je op een doordachte manier je kraamkliniek?

Ik wil me goed en veilig voelen in de kraamkliniek waar ik ga bevallen. Het onder controle houden van de pijn, epidurale anesthesie, het veelvuldig toepassen van episiotomie of het bevorderen van de borstvoeding... Mijn verwachtingen zijn hooggespannen en zullen bepalend zijn voor mijn keuze.

Tijdens het eerste prenatale onderzoek zal je arts of gynaecoloog je vast en zeker vragen in welke kraamkliniek je wilt bevallen. Je maakt deze keuze maar best al heel vroeg, want daaruit vloeien nog een reeks andere beslissingen voort: de ontmoeting met de vroedvrouw die je zwangerschap zal opvolgen, de voorbereidingscursussen op de bevalling ... 

Kan ik mijn kraamkliniek echt zelf kiezen?

In principe is het het eenvoudigst om te kiezen voor de kraamkliniek die het dichtst ligt bij waar je woont. Zo hoef je niet al te ver te rijden bij een spoedgeval of onverwachte gebeurtenissen (weeën, vliezen gebroken...)! Dat geldt ook voor de prenatale bezoeken: als je kraamkliniek dicht ligt bij waar je woont, dan bespaart je dat heel wat vermoeidheid. 
De basisverzekering garandeert een volledige dekking als je kiest voor een kamer met meerdere bedden in de gemeenschappelijke afdeling van een ziekenhuis in je gemeente. Als je buiten je gemeente wilt bevallen, win dan eerst inlichtingen in bij je ziekenfonds. 
Als je in een privékraamkliniek wilt bevallen, dan hangt de dekking af van je aanvullende verzekeringen. Vraag naar informatie! 

Met welke criteria moet ik rekening houden?

Wil je zonder epidurale anesthesie bevallen of mogen de artsen slechts een keizersnede uitvoeren als het echt niet anders kan? Je moet bij je keuze ook rekening houden met je verwachtingen. Aarzel niet om inlichtingen in te winnen over de manier van werken van de kraamkliniek: percentage keizersnedes, epidurale anesthesie, episiotomie, aantal geboortes per jaar, technieken om de pijn onder controle te houden (morfine, ijsverbanden, homeopathie...), acties om borstvoeding te bevorderen... 
Win ook inlichtingen in over de gemiddelde verblijfsduur: het gemiddelde bedraagt 4 tot 5 dagen, maar sommige kraamklinieken houden je maar 2 tot 3 dagen. 
Denk ook aan de ‘opties’ die sommige kraamklinieken aanbieden: eenpersoonskamer, de mogelijkheid om je baby de eerste nachten in de kinderkamer te laten, enz. 

Het label ‘Baby friendly hospital’ (babyvriendelijk ziekenhuis), dat werd toegekend door de WGO en Unicef, beloont de ziekenhuizen die borstvoeding aanmoedigen en het ritme van de pasgeborenen respecteren. In België hebben 23 kraamklinieken dit label. (Bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 2013)

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.