Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Het flesje, te kiezen met zorg!

Als je baby geen borstvoeding krijgt, dan heb je een flesje nodig. Hoe kies je het flesje dat het beste geschikt is voor hem én voor jou?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Flesjes en fopspenen gebruiken we meerdere keren per dag en dat gedurende een lange tijd! Ze zijn dus wel belangrijk! Om te begrijpen wat voor rol ze spelen, moet je maar eens rondkijken in de rekken in de apotheken of supermarkten: het aanbod is gigantisch. Er zijn veel soorten flesjes: uit glas of plastic, al dan niet gebogen, met een inhoud van 50 tot 340 ml, al dan niet met een afneembaar handvat ... En dan hebben we het nog niet eens over de fopspenen. Een paar tips om deze onontbeerlijke aankoop niet te laten ontaarden in een zware opgave! 

Glas of plastic?

Alles hangt af van de leeftijd. Glas is gemakkelijk te steriliseren en geschikt voor zuigelingen. Terwijl plastic, dat lichter en onbreekbaar is, beter geschikt is voor de baby die zelf zijn flesje begint vast te houden. Een nadeel: door het veelvuldige steriliseren en wassen wordt de materie dof. In beide gevallen wordt er gecontroleerd of het formaat en de vorm standhouden in de flessenwarmer en het steriliseertoestel. Onthoud: de modellen met een afneembare bodem zijn gemakkelijker om te reinigen. Daarentegen zijn de flessen met geïntegreerde handgrepen moeilijker om te reinigen. 

Antirefluxfles

Twee groepen die 'met elkaar in de clinch gaan’. 

 • De groep die voorstander is van het gebogen model, dus met een knik van 30°, omdat dit gemakkelijker is voor de ouders en omdat de baby minder lucht naar binnen hapt. Deze zogenaamde antirefluxfles wordt doorgaans gebruikt vanaf de geboorte tot 1 jaar. 
 • En dan de andere groep die van mening is dat de fameuze knik minder doeltreffend is. 

We laten het aan jou over om je eigen mening daarover te vormen. Vaststelling: het vraagt wat meer moeite om deze soort fles af te wassen. 

Welk formaat en welke vorm moet je kiezen?
 In het begin zijn flessen met de kleinste inhoud (90 ml/120 ml) voldoende. Deze miniflesjes kan je daarna gebruiken voor vruchtendrank en water. Daarna moet je overstappen op flessen voor de 2e leeftijd (240 ml tot 340 ml). Wat de vorm betreft, valt er voor elk model wel iets te zeggen: 

 • rond: de meest klassieke versie, is geschikt voor alle soorten gebruik 
 • driehoekig: een stabiele fles die gemakkelijk vast te houden en te reinigen is breed: dankzij de opening kan je moeiteloos en netjes de moedermelk of het kindermelkpoeder overgieten en de fles is ook gemakkelijk te reinigen
 • ergonomisch: dankzij de speelse vorm kan je baby de fles gemakkelijker grijpen 
 • gebogen: antireflux 

Tip: geef bacteriën geen kans, want die woekeren graag op de bodem van de flesjes. Schuur het flesje goed met een flessenborstel en wat afwasmiddel en laat het omgekeerd drogen op keukenpapier. 

Hoeveel moet je er kopen?

Het is altijd handig om 2-3 flesjes in huis te hebben. Wanneer moet je ze vervangen? Als het plastic of het glas beschadigd of gebarsten is. 

Fopspenen uit silicone, uit rubber, speciale fopspenen voor het afbouwen van de borstvoeding ...: wat moet je kiezen? 

 • 1e criterium: gebruik niet alle soorten merken van flesjes en spenen door elkaar. Zo ben je er zeker van dat alles perfect bij elkaar past en optimaal werkt. Geef de voorkeur aan: spenen in silicone, smaak- en geurloos, zijn in het begin harder en vereisen dus ook van je baby dat hij ze ‘duwt’ tegen zijn gehemelte. 
 • Grootte en debiet: de speen voor pasgeborenen met slechts één gat is speciaal gemaakt voor de periode vanaf de geboorte tot één maand. De fopspeen met twee, drie en vier gaten (laag, gemiddeld en hoog debiet) wordt aangeraden vanaf de derde en vierde maand. Daarna is het de beurt aan de fopspenen met een gleuf (en drie snelheden). In het algemeen is elke baby anders en zal hij zich met één van deze fopspenen op zijn gemak voelen. Alles hangt af van hoe je baby is, gaande van de kleine gulzigaard die snel zal overschakelen op fopspenen met een gleuf voor een hoog debiet tot de rustige baby die graag traag zijn flesje leegdrinkt en het lang zal houden bij zijn fopspenen met de kleine gaatjes...! 
 • En voor het afbouwen van borstvoeding? Bepaalde merken bieden flesjes en fopspenen aan die speciaal werden ontwikkeld om de omstandigheden van de borstvoeding zo getrouw mogelijk na te bootsen. Probeer ze bij jouw baby om hem te helpen bij de overstap van de borst naar de fopspeen! 

3520 - Dit is het gemiddeld aantal flesjes dat een kind drinkt vanaf zijn geboorte tot aan zijn derde jaar!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.