Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Wat zijn de verschillende fases van de bevalling?

Na negen maanden wachten zal de bevalling een magische dag zijn, de dag dat ik mijn baby voor de allereerste keer zal zien. Maar je moet het toegeven: het is ook een tijd van angst, vooral als het om jouw eerste kindje gaat. Wat moet je weten om tijdens de bevalling ontspannen te blijven?

Van de eerste weeën tot de bevalling zelf, van het breken van de vliezen tot de ruggenprik, ontdek stap voor stap wat er werkelijk zal gebeuren op D-day! 

Eerste weeën en het breken van de vliezen

Het is mogelijk om de eerste tekenen van de bevalling te herkennen nog voordat de eerste weeën zijn begonnen. Als jij je vermoeid voelt, zwaarder dan normaal en zelfs een beetje misselijk bent, dan is de bevalling zeker nabij! 
Een ander teken (dat vaak onopgemerkt aan jou voorbijgaat!): het loskomen van de slijmprop die de baarmoederhals afsluit. Dit kan een paar minuten of... een paar dagen voordat de weeën beginnen, gebeuren! Geen paniek dus. Je hebt nog steeds tijd om je voor te bereiden en te genieten van je laatste momenten "alleen". 
Je voelt de eerste weeën? Als ze almaar sterker worden, regelmatig zijn (ongeveer elke tien minuten) en ten minste één minuut lang aanhouden, dan moet je naar de kraamafdeling. Dit betekent dat de arbeid op gang is gekomen: de baarmoederhals zet geleidelijk aan uit. 
Het breken van de vliezen betekent dat de bevalling nadert: het vruchtwater in de placenta wordt afgedreven. Je moet, zelfs als de weeën elkaar niet snel opvolgen, naar de kraamafdeling om elke mogelijke complicatie te voorkomen. 

De aankomst op de kraamafdeling en de arbeidsfases

Als je bij de kraamafdeling aankomt, word je ondersteund door het medisch team dat jouw bloeddruk, jouw temperatuur en de ontsluiting zal controleren... en ook de ligging van de baby. 
Met behulp van de monitor wordt er toegezien op de gezondheid van de baby en vooral op zijn hartslag. Als je voor een ruggenprik hebt gekozen, zal de anesthesist de verdoving injecteren tussen de derde en vierde lendenwervel. Je zal geen pijn meer voelen waardoor je deze belangrijke dag optimaal kan beleven. 
De weeën volgen elkaar sneller op, de baarmoederhals wordt wijder en de baby daalt geleidelijk. Bij een volledige ontsluiting begint de uitdrijving. De verloskundige zal jou vragen om in te ademen, je adem vast te houden om regelmatig te persen en dan om uit te ademen. Zorg ervoor dat je haar aanwijzingen goed volgt! En vergeet niet wat je geleerd hebt tijdens je voorbereidingen op de bevalling. Het is tijd om ze in praktijk te brengen. 
Er wordt soms een verticale incisie gemaakt, ook wel episiotomie genoemd, om de opening waardoor je baby wordt geboren, te verwijden zonder het perineum te scheuren. Indien nodig kan het medisch team ook gebruikmaken van een verlostang of vacuümpomp. 
Eerst komt het hoofdje van je baby tevoorschijn en de rest van zijn lichaam en dan slaakt hij zijn eerste kreet! Eindelijk: jouw baby is geboren. 
De bevalling eindigt met de geboorte van de placenta terwijl je wordt bijgestaan door de verloskundige. Zij zal, indien nodig, een baarmoederonderzoek doen om er zeker van te zijn dat de baarmoeder leeg is. 
Nog een beetje onrustig door de bevalling? Heb vertrouwen in het team van de kraamafdeling. Het is voor jou de eerste bevalling, voor hen is het de 2000ste!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.