Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
mama knuffelt baby

Doorslapen vanaf de geboorte

 

Slapen is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje. In de eerste vijf maanden ontwikkelt je baby een eigen slaapritme.

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Slaap betekent lekker uitrusten voor je baby. Maar slaap is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kindje. Wist je dat tijdens het slapen de hersenklier aan de basis van de hersenen groeihormonen afscheidt? 

De eerste vijf maanden ontwikkelt je baby een eigen slaapritme. Baby's hebben korte slaapcyclussen van ongeveer 50 tot 70 minuten. Eerst is hun slaap onrustig en daarna ontspannen ze zich. Ze kunnen nog geen verschil maken tussen dag en nacht en hun leventje bestaat enkel uit slapen, drinken, knuffelen en terug slapen. Probeer om je kindje al snel een dag-nachtritme aan te leren, zodat het 's nachts goed doorslaapt. Zorg bovendien dat je het thuis overdag zo licht mogelijk maakt en 's nachts goed donker. 

Rond de leeftijd van twee maanden krijgt het slaapritme van je baby structuur en worden de slaapcycli langer. Je baby kan dan soms zes uur na mekaar slapen, zonder wakker te worden om te eten. Officieel betekent doorslapen dat je kindje 5 uur onafgebroken slaapt, bijvoorbeeld van middernacht tot 5 uur 's ochtends. Vanaf ongeveer drie maanden maken de meeste baby’s langere nachten en doen ze een paar dutjes overdag. 
In de eerste weken na de geboorte worden baby's wakker om te eten en daarna vallen ze weer in slaap. De eerste twee maanden van hun leventje slapen baby's gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Let op: dit zijn gemiddelden. Ieder kindje is anders. Sommige kinderen slapen maar 12 uur, terwijl er even goed slaapkoppen zijn die wel 20 uur hun oogjes dichthouden.

Slaaptips:

- Zorg dat het overdag in huis niet muisstil is, maar laat je baby ook tijdens het slapen wennen aan geluid.    
-Leg een baby wakker in bed en laat het zelf in slaap vallen.    
- Soms ligt een baby nog even te huilen of geluidjes te maken voor hij in slaap valt. 
- Haal je baby dan niet uit bed. Door nog even tegen te pruttelen, leert je kindje dat het leuk is in bed en dit bevordert de slaaptijd.    
- Leg je kindje zoveel mogelijk in een bedje te slapen en niet in een box. Je kindje leert dan dat je in een bed slaapt en in een box speelt.    
- Zorg voor ritme en regelmaat. Door je kindje op dezelfde tijdstippen te slapen te leggen, leert hij een routine op te bouwen.

Lees meer

Gerelateerd

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me